Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Z Ukrajiny odjeďte hned!“ USA vyzývají své lidi. Evakuace diplomatů na spadnutí? Česko vyčkává

Aktualizováno -
12. února 2022
06:40
Autor: ČTK - 
11. února 2022
07:25

Ministerstvo zahraničí Spojených států v pátek vyzvalo americké občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu a do země necestovali. Diplomacie argumentuje zvýšenou hrozbou ruského vojenského zásahu a onemocněním covid-19, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva. Ke stejnému kroku vyzvala své občany Velká Británie, Japonsko, Nizozemsko i Lotyšsko. Česká republika situaci na Ukrajině monitoruje, doporučení občanům zemi opustit zatím nedala, uvedlo v pátek pozdě večer ministerstvo zahraničí.

Mezi Moskvou a Západem v posledních týdnech narůstá napětí kvůli hromadění ruských vojáků u ukrajinských hranic. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

„Necestujte na Ukrajinu kvůli zvýšené hrozbě zásahu ruské armády a covidu-19; lidé na Ukrajině by měli ihned odcestovat,“ napsalo ministerstvo zahraničí USA. K okamžitému odchodu z východoevropské země Američany v rozhovoru se stanicí NBC vyzval i americký prezident Joe Biden. „Může se to rychle zvrtnout,“ uvedl státník k současné bezpečnostní krizi.

Agentura AP v sobotu ráno uvedla, že USA v následujících hodinách hodlají zahájit evakuaci americké ambasády v Kyjevě. Ministerstvo již dříve nařídilo rodinám zaměstnanců americké ambasády v Kyjevě, aby odešly. Ponechalo ale na uvážení zaměstnanců, kteří nejsou zásadní pro chod úřadu, jestli také chtějí zemi opustit. Dnešní krok přichází ve chvíli, kdy Washington zesílil svá varování před možnou ruskou invazí na Ukrajinu.

Úředníci, kteří s AP mluvili pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni se o této záležitosti veřejně vyjadřovat, uvedli, že omezený počet amerických diplomatů může být přemístěn na západ Ukrajiny poblíž hranic s Polskem, které je spojencem v NATO. USA by si tak mohly udržet diplomatickou přítomnost v zemi.

Útok otázkou dnů?

Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, pravděpodobně leteckými údery, řekl později bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Američané, kteří ještě Ukrajinu neopustili, by tak podle něj měli učinit do 24 až 48 hodin, neboť ruský letecký útok by jejich odlet ztížil.

Sullivan, který hovořil na brífinku Bílého domu, svá tvrzení nepodložil konkrétními důkazy, píše agentura Reuters. Uvedl však, že podle amerických zpravodajských služeb by ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídit invazi ještě před koncem zimních olympijských her v Pekingu, tedy před 20. únorem. Poznamenal také, že nelze vyloučit rychlý útok na Kyjev.

Sullivan pomluvil krátce po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s lídry několika zemí NATO a představiteli EU.

Spojené státy navíc v nadcházejících dnech pošlou do Polska dalších 3000 vojáků, napsala agentura Reuters s odvoláním na čtyři nejmenované činitele.

Připojují se další země

Britský premiér Boris Johnson v pátek při virtuálním jednání s lídry USA, Itálie, Polska, Rumunska, Francie, Německa, NATO, Evropské rady a Evropské komise podle své kanceláře v souvislosti se situací na Ukrajině vyjádřil obavy o bezpečnost v Evropě. Johnson podle téhož sdělení hovořil o tom, že spojenci v NATO „musí dát naprosto jasně najevo, že pokud Rusko učiní zničující a destruktivní rozhodnutí napadnout Ukrajinu, bude připraven velký balík ekonomických sankcí“.

Nizozemsko, Japonsko a Lotyšsko  následovaly USA.  Upustit od cestování na Ukrajinu v pátek vyzvalo také izraelské ministerstvo zahraničí. Izraelcům, kteří v této zemi jsou, zároveň doporučilo, aby se „vyhnuli oblastem, kde panuje napětí“. Ministerstvo zároveň sdělilo, že začalo s evakuací rodin personálu velvyslanectví v Kyjevě.

Česko zatím vyčkává

Česká diplomacie situaci na Ukrajině a kolem jejích hranic podle mluvčí pečlivě monitoruje pomocí platných krizových mechanismů. „Každý den se na MZV schází pracovní skupina k Ukrajině. Podobné doporučení jako USA nebo Velká Británie jsme pro české občany zatím nevydali,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Černínský palác podle ní podniká konkrétní kroky pro zajištění bezpečnosti občanů. „Další postup MZV koordinuje v rámci EU a s dalšími spojenci,“ doplnila. Nadále platí doporučení necestovat do příhraničních oblastí na severu a východě Ukrajiny, uvedla. „Dále vyzýváme české občany, kteří se nacházejí na území Ukrajiny, aby se registrovali v systému DROZD,“ doplnila Do.

Rusko na svém území u ukrajinských hranic shromáždilo zhruba 100 000 vojáků a další vyslalo do Běloruska, kde začalo společné cvičení, provádí také námořní manévry v Černém moři. Západní země už několik týdnů upozorňují na možnou ruskou invazi sousední země. Moskva podobná obvinění odmítá. Tvrdí také, že se ruští vojáci po desetidenním cvičení v Bělorusku vrátí zpět do Ruska.

Firma Maxar Technologies, která již řadu týdnů sleduje pohyby ruských vojsk, sdělila, že nejnovější snímky byly pořízeny ve středu a ve čtvrtek. Ukazují výrazné posilování ruské vojenské přítomnosti v několika lokalitách na Krymu, na západě Ruska a v Bělorusku. Agentura Reuters uvedla, že snímky nemohly být nezávisle ověřeny.

Video  Blesk Podcast: Jak přežít během války? Zničit si dům a utéct, radí expert.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hezkaholka ( 12. února 2022 08:39 )

No tak ať amíci mažou a pořád o tom jen neplácají. Putin to měl přece podle plácalů naplánované už na začátak ledna. Už to jejich strašení není zábavné. Tak šup, šup, amíci všichni z celého světa honem do USA. A ne, že se cestou zase někde zastavíte.

hezkaholka ( 12. února 2022 08:34 )

Kdy se vám tohle stalo? A co na to doktoři?

Athina ( 12. února 2022 04:39 )

Souhlasim s Vami. Ukrajinci jsou nalezli vsude, jsou jak ves v kozichu. Putin ma aspon koule na to aby se postavil tem vlezdo***nikum evropským. A je logicke, ze nechce aby ukrajina nesla do EU. Kdyby vam chtel nekdo ke dverim postavit casovanou bombu, co by jste delali...branili se. A to on dela. Otazka Krymu je dalsi. Jsem rada za to, ze Putin brani vstupu Ukrajiny do EU. Kdyby byl nekdo takovy v dobe, kdy se chystaly do EU zeme jako Rumunsko nebo Bulharsko, ktere v eu nemaji co delat, bylo by lip...co nabidne ukrajina...de**ky a ozraly. Nic vic.

Martin63 ( 12. února 2022 00:20 )

Ukrajina mé s Ruskem hranici dlouhou cca 2300 km s Běloruskem cca 1100 km, to je dohromady 3400 km to vychází přibližně 30 vojáků ma kilometr. Nepřipadá mi, že toto je těžké obklíčení. Mít cca milion vojáků ve zbrani a cca 2 miliony záloh, které nejsou momentálně vyzbrojeny a v pohotovosti, tak se 100000 vojáky to nevypadá na útok.

Martin63 ( 12. února 2022 00:10 )

Fakt asi žereš jetel.

Zobrazit celou diskusi