Současná výstava odkazuje na jubileum 95 let od největší výstavy bulharského umění v cizině. V roce 1926 šlo pro Bulhary o významnou událost, poprvé se samostatně představili světu. Praha nebyla náhodná volba. Kořeny bulharsko-československých kontaktů spadají do doby před první republikou a následně se pouze upevňovaly a rozvíjely. Desítky vědců, hudebníků, výtvarníků z bratrské slovanské země k nám přijížděly a „učili se”, aby položily základy bulharského školství a kultury.

Čest minulosti

Na současné výstavě se podílelo 12 bulharských autorů. Někteří se v české kotlině narodili, jiní zde dlouhodobě žijí. Patří mezi ně Bistra Bakalova, Nikolaj Stanev, Rumen Sazdov a další. Zastupují různé generace. Ani v pohledu na svět nebo v uměleckém projevu nejsou zajedno – na návštěvníka čekají ilustrace do knihy o bulharské hudbě, hranaté dřevěné sousoší rodiny nebo Franz Kafka s čepicí šmouly. Setkání tolika rozdílných autorů je doslova výzvou pro diváka. 

Podle zaměstnance Bulharského Kulturního Institutu navštěvují výstavu jak Bulhaři, tak Češi. Covid prý bohužel situaci ztížil, ale denně se přijde podívat něco okolo 20 návštěvníků. Ti mají možnost si vystavená díla zakoupit. Jelikož se jedná o budovu bulharského ministerstva zahraničí, institut si nic z prodeje obrazů nebere.

Praha, česká Paříž

Umělec Rumen Sazdov poprvé navštívil matičku měst v roce 1983 v rámci několikadenní praxe na škole. „Praha mě očarovala. Hned jsem si ji zamiloval. Dýchla na mě ta nejlepší atmosféra, jakou jsem do té doby zažil. Byla to moje láska na první pohled,“ vzpomíná radostně výtvarník. Natrvalo k nám přišel v roce 1989 jakožto učitel kreslení. Ve své rodné zemi totiž vyhrál konkurz, když vymyslel program pro výtvarky. Místo honoráře dostal nabídku k výjezdu. Už tou dobou zde měl osobní vazby, volba nemohla dopadnout jinak.  

„Praha je svá. Není obrovská a i přes turistický ruch si stále zachovává svůj romantický charakter a typický ráz,“ myslí si Rumen. Život v metropoli si pochvaluje. „S přáteli jsme si vždy zamlada říkali, že Paříž je tam, kde si ji uděláme. Už třicet let vidím Paříž v Praze,“ směje se umělec.  

Inspirace k tvorbě 

Rumen se stal malířem na základě zvládnutého řemesla, umění totiž studoval v Bulharsku. Díky tomu prý dokáže tvořit prakticky z jakéhokoliv materiálu. O nápady na díla nemá nouzi. Inspiraci bere ze svých vzpomínek. Důležité je podle něho prožít naplno dnešek, aby měl zítra hezké vzpomínky, ze kterých může čerpat. České hlavní město je pro něho zdrojem už třicetiletých vzpomínek. „Dělám si Prahu pro sebe. Taková podoba metropole je jiná, než jak ji vnímají ostatní,“ dodává. 

Kde: Bulharský kulturní institut, Klimentská 2062 - Praha1.
Kdy: Do 31. ledna 2022.
Vstupné: Zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Barva roku 2022 Videohub

Fotogalerie
25 fotografií