Fakultou vydaná kniha IOGI, která má 180 stránek, se v kolébce legendárních komiksů manga líbila tak, že získala bronzovou medaili v 15. ročníku Japan International Manga Award.

Prestižní ocenení uděluje od roku 2007 japonské ministerstvo zahraničních věcí v rámci propagace komiksové subkultury zámořským výtvarníkům. Dílo v japonštině zaujalo mezi 484 komiksy ze 79 zemí světa.

Příběhy všedního dne

Popisuje běžný život obyčejných lidí z rezidenční čtvrti kolem vlakové stanice Iogi na okraji Tokia. Scénáře k jednotlivým příběhům jsou dílem česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jeana-Gasparda Páleníčka.

„Požádal jsem jej o zachycení výjevů každodenního Japonska, které by byly co nejvzdálenější běžným, ustáleným představám o zemi vycházejícího slunce, jakými jsou například gejši, roboti či otaku,“ popsal vedoucí projektu, pedagog a kreslíř Václav Šlajch.

Bez předsudků

Na dvě desítky studentů tak různými výtvarnými styly vdechly život drobným radostem i strastem Japonců. Posluchači plzeňské Sutnarky vykreslili příběhy rodinné soudržnosti, přírody, ale i nemoci dítěte, rozvodu či předsudků obyvatel země vycházejícího slunce o Evropě.

Sami se též museli popasovat se západními stereotypy o exoticé zemi. Kniha vyjde i v češtině, angličtině a francouzštině.

Manga

Specifickým stylem kreslený japonský komiks. Rozvíjet se začal po II. světové válce, uvádí se, že výtvarný styl sahá až do 11. století. Příběhy manga zbožňují v Japonsku jak děti, tak dospělí.

Komiksy vychází v časopisech, úspěšné proniknou i do filmů, počítačových her či knih. Manga tvoří téměř polovinu japonské tištěné produkce.

VIDEO: Šéfové největšího komiksového vydavatelství v Česku: Proč Batman táhne a Superman ne?

Video
Video se připravuje ...

Šéfové největšího komiksového vydavatelství v Česku: Proč Batman táhne a Superman ne? Petr Macek

Fotogalerie
10 fotografií