Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Luxusní autobusy i catering: Česko vypsalo zakázky kvůli předsednictví. Kolik jsme utratili minule?

Aktualizováno -
5. ledna 2022
23:25
Autor: Nikola Forejtová - 
5. ledna 2022
05:00

Luxusní autobusy, auta s balistickou ochranou, ale i ubytování a tlumočníci. To vše a mnohem více by měla Česká republika zajistit na období svého předsednictví v Radě EU. Na řadu věcí jsou od prosince vypsané veřejné zakázky, kde najdeme i pomoc formou sponzoringu. Na zajištění všech nezbytností ale podle nové vlády nejspíše nestačí aktuální rozpočet, který je menší než v roce 2009, kdy Česko vynaložilo přes 3,2 miliardy korun. Celkově se pak podle premiéra Petra Fialy (ODS) příprava na předsednictví zanedbala. Přitom je to podle politiků unikátní příležitost, jak být více vidět a slyšet a jak si snadněji prosadit témata, která mohou zemi prospět. 

Českou republiku čeká již druhé předsednictví v Radě EU. Poprvé, v roce 2009, jsme do šestiměsíčního vedení šli s mottem „Evropa bez bariér“, ale také se sloganem a video spotem „Evropě to osladíme“. Nyní se o předsednictví tolik nemluví, nemáme ani logo, ani motto a ani slogan. Vedle marketingu a propagace se ale obecně přípravy na naše vedení v Radě podcenilo, jak zní například z úst premiéra Petra Fialy (ODS).

„Několik měsíců budeme více slyšet, více vidět a náš názor bude mít větší váhu. Je jen škoda, že tato velká mezinárodní příležitost nebyla našimi předchůdci dostatečně pochopena a nebylo uděláno dost proto, abychom ji dobře využili,“ uvedl Fiala v novoročním projevu. „Naše nová vláda nyní vlastně na poslední chvíli dává dohromady zdroje, experty i program a to proto, abychom předsednictví zvládli se ctí a abychom byli schopni prosadit v Evropě to, co naše republika v blízké budoucnosti životně potřebuje,“ dodal.

Fialův kabinet se rozšířil o ministra pro evropské záležitosti právě i kvůli předsednictví. Vyjádření šéfa úřadu a senátora Mikuláše Beka (STAN) k dosavadním přípravám a údajnému zanedbání Blesk Zprávy zjišťují.

Bek na přípravách předsednictví spolupracuje i s šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Sešli se i ve středu, jak informoval ministr pro evropské záležitosti na twitteru. 

Podobně jako Fiala mluví i jiní politici, kteří zanedbání příprav zmiňovali už před několika měsíci. „Předsednictví je na politické úrovni nepřipravené. Nebyla mu dána politická priorita. Nejhorší, co by se mohlo stát, je zrušení předsednictví. Byla by to velká ostuda,“ uvedl europoslanec a místopředseda hnutí STAN Stanisla Polčák v pořadu TV Prima K věci.

Utažený rozpočet a tisíce úkolů

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ale popírá, že by jeho vláda přípravy na předsednictví zanedbala. O již rozjetých či dokončených projektech mluvil i během své poslední tiskové konference v roli premiéra 17. prosince. 

„Stačí se podívat na to video, které jsme tady natočili, co všechno v rámci nového předsednictví jsme připravili. Nová zahrada, i tenhle sál pro novináře bude vypadat úplně jinak, zasedačka vlády, nová kantýna a další věci,“ uvedl na tiskové konferenci. Dodal, že také navrhli témata, připravili 24 oblastí s vysokou prioritou vyjednávání a mluvil také o již 60 vysoutěžených veřejných zakázkách, které mají zajistit nezbytné věci. Co se týče modernizace tiskového sálu, zakázka je na stránkách vlády stále v otevřeném řízení. 

Vláda musí během příprav zařídit obsahovou, organizační a komunikační stránku věci. Obecně se dá říci, že bychom měli dokázat zahraniční i naše státníky ubytovat, nasytit, zabavit a zajistit jim bezpečnou přepravu. Stejně tak je zapotřebí zajistit tlumočníky, komunikační i pracovní techniku. Česká republika se prostě musí trochu plácnout přes kapsu a vláda velkou část těchto nezbytností zajišťuje právě formou veřejných zakázek. 

V roce 2009 jsme podle archivu úřadu vlády utratili přes 3,2 miliardy korun, z toho necelé 2 miliardy v období běžícího předsednictví. Tentokrát bychom se ale podle Babišova rozpočtu měli vejít do 1,4 miliardy korun, což je podle nové vlády a některých komentátorů málo. 

Luxusní a odolné autobusy, ubytování i program

Ostatně, spousta veřejných zakázek je stále nevyřízená a řada financí padne až v době samotného předsednictví - tedy od července 2022 do ledna 2023. Blesk Zprávy nalezly řadu nových zakázek, které byly vypsány v druhé polovině prosince. Nechybí zde položky jako „Luxusní velkokapacitní autobusy“„silniční vozidla s balistickou ochranou“ a také například mobilní videokonferenční zařízení do jednacích místností.

Nutno dodat, že luxusní autobusy a ochranná vozidla shání vláda formou sponzoringu. Další luxusní autobusy ovšem shání i za peníze. Na území ČR totiž bude během předsednictví několik akcí a podzimní summit, na který je zapotřebí vozy jenom zapůjčit. 

Vedle těchto nutností musíme myslet i na zaplacení ubytování i cateringu. Z rozpočtu se také počítají platy zaměstnanců i organizace doprovodných akcí. Podle materiálu s informacemi o aktuálním stavu příprav předsednictví téměř polovina schváleného rozpočtu půjde na akce a zajištění jejich bezpečnosti. Na personální zabezpečení bude vynaložena zhruba třetina výdajů a více než desetina částky je určena na jednotnou prezentaci, komunikaci a kulturní akce. Část peněz v rozpočtu je bráno také jako rezerva. 

Video  Tisková konference premiéra Petra Fialy a ministrů bez portfeje po uvedení do úřadu.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jak ale již bylo nastíněno, důležitá je i politická příprava. Předsednictví vždy přebírá „trio“, tedy tři státy, které budou 18 měsíců spolupracovat. Tentokrát budeme v triu s Francií a se Švédskem. Od listopadové kritiky Polčáka se v tomto směru pohnulo schválení programu současného předsednického tria. Rada EU by se tak měla zabývat ochranou občanů a jejich svobod, budováním hospodářské základy, budováním klimaticky neutrální, ekologické a sociální Evropy a posledním pilířem by mělo být prosazování evropských zájmů a hodnot ve světě. 

Pozitivní zprávou je, že už nyní začíná být vyslyšen český hlas na evropském spektru. Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn na seznam zelených investic, k čemuž Česko dlouhodobé vyzývalo spolu s několika dalšími státy. 

„Výsledný téměř šedesátistránkový dokument pro nás na první pohled vyznívá pozitivně, oceňujeme EK především za to, že v něm uznává roli jádra i plynu pro dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Nyní ho ale pečlivě studujeme z hlediska naplnění maxima našich priorit,“ komentoval rozhodnutí komise na twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), který dodal, že je nyní naším úkolem dokument projít s podobně smyšlejícími státy a najít cestu, jak do maxima naplnit české priority. A nyní má Česko opravdovou šanci, jak si na Radě podobné věci odargumentovat. 

xiioma ( 5. ledna 2022 13:57 )

Konec ministerstva Instagramu.
S Alenou Schillerovou opustili ministerstvo financí také dva její fotografové, které zaměstnala v tiskovém odboru. Alenka přitom odmítala, že by muži, jež dlouhodobě platí také hnutí ANO, na ministerstvu pracovali kvůli jejím sociálním sítím.

nespokojeny ( 5. ledna 2022 13:21 )

Pravdu melu jitrnico !!!!

jajas ( 5. ledna 2022 13:09 )

Tohle "ella..." ví všechno...! Bacha!

corsa ( 5. ledna 2022 12:41 )

To bude zase chvalozpěvu, jak se důkladně připra­vují­....Mi­nulá vláda by to zvládla levou zadní bez zbytečného žvanění.

XLADI ( 5. ledna 2022 12:38 )

Ano je to pro něj takový maňásek na hraní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa