Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf Zemanova konzilia: Nová zpráva o zdraví prezidenta! Ovčáček zmínil abstinenci

Autor: Jakub Veinlich - 
4. ledna 2022
05:00

Prezident Miloš Zeman je zhruba pět týdnů z nemocnice. I v novém roce na něj zatím dohlížejí v domácí péči zdravotní sestry ze Senior Home a na zámek v Lánech jezdí za hlavou státu ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který je prezidentovým ošetřujícím lékařem. Nemocnice na konci listopadu doporučovala Zemanovi i nadále hospitalizaci. Jeho zdravotní stav se ale podle šéfa lékařského konzilia Tomáše Zimy i nadále zlepšuje.

Od té doby, co Miloš Zeman opustil nemocnici, přidává i na pracovním tempu. Před vánočními svátky poskytl velký televizní rozhovor, jmenoval nové velvyslance nebo také zavolal českým vojákům na zahraniční mise. Hned na začátku roku (v neděli) pořádal pracovní novoroční oběd s premiérem Petrem Fialou (ODS) a jeho manželkou Janou. V pondělí se pak setkal se Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), jehož následně jmenoval novým ministrem zemědělství.

Neustále se u prezidenta také střídají zdravotní sestry, které pokračují v domácí péči o hlavu státu. Na jeho stav dohlíží pravidelně nejen jeho ošetřující lékař a ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, ale také šéf lékařského konzilia Tomáš Zima, jenž je s postupem zotavování hlavy státu dle svých slov spokojen. „Pana prezidenta jsem navštívil před Vánoci. Je v dobrém stavu a jeho stav se zlepšuje,“ reagoval Zima na dotaz Blesk Zpráv.

Video  Zeman ve vánočním poselství vyzval k odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jestli čeká prezidenta v dohledné době nějaké komplexnější kontrolní vyšetření přímo v nemocnici, Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv nesdělil, stejně tak nereagoval na dotaz, jaký další pracovní program hlavu státu v nejbližších dnech čeká.

Premiér Petr Fiala nicméně po novoročním obědě se Zemanovými novinářům řekl, že se s prezidentem shodli na pravidelných schůzkách „zhruba jednou za měsíc“.

A vypadá to, že si prezident k Fialově vládě hledá postupně cestu. Zatímco ve vánočním poselství Miloš Zeman kritizoval Andreje Babiše, že se nepokusil sestavit jako vítěz vládu, a Babiš přiznal v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým, že je hlava státu na něj naštvaná, s novým kabinetem si Zeman začíná notovat a prý ho chválí za jeho střídmou komunikaci na sítích.

„Méně slov a více činů. My jsme v posledních letech byli svědky toho, že byl veřejný prostor zahlcen různými tweety, prohlášeními, byl to takový všeobecný trend nejen české politiky. Ukazuje se, že ta doba, která nám nabízí mnohé výzvy a mnohá rizika, si vyžaduje více ticha a víc mlčení, což je sympatická záležitost,“ řekl Ovčáček v rozhovoru pro Rádio Impuls. 

Bez alkoholu i bez cigaret

Miloš Zeman strávil na zámku v Lánech podle Ovčáčka poklidný konec roku, prý dodržuje tvrdá doporučení lékařů a nadále nepije alkohol a nekouří.

„Ani jedna cigareta, nic takového. Pan prezident toto velmi dobře zvládá. Dodržuje doporučení lékařů. Na zámku v Lánech tráví čas pracovní i soukromý,“ dodal Ovčáček pro rádio.

Do domácí péče byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice po 46 dnech léčby 26. listopadu. Zdravotníci ale na zámku v Lánech PCR testem zjistili, že je pozitivní na covid-19. Ještě ten den se proto vrátil zpět do ÚVN. Lékaři mu podali monoklonální protilátky. Zpět na zámek odvezla sanitka prezidenta o den později - v neděli 27. listopadu.

V první polovině prosince se sešlo lékařské konzilium, které shrnulo dosavadní průběh léčby prezidenta:

  • 25. 11. 2021 byl prezident republiky na základě vlastního rozhodnutí předán do zdravotní péče v domácím prostředí v Lánech. Péče je poskytována s náležitou profesionalitou v režimu 24/7.
  • 26. 11. 2021 byl přijat prezident republiky k hospitalizaci do ÚVN z důvodu pozitivního výsledku PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2. Byly mu aplikovány monoklonální protilátky, nedošlo k rozvoji infekce. Hospitalizován byl pouze z důvodu observace, do domácí zdravotní péče byl pak propuštěn v sobotu 27. 11. 2021.
  • ÚVN zajišťuje pravidelné ambulantní prohlídky lékaře specialisty.
  • Domácí zdravotní péče indikována aktuálně praktickým lékařem ÚVN, u kterého je pacient registrován.

Speciálně sestavený tým také konstatoval, že se prezidentův stav i nadále průběžně zlepšuje:

Závěry:

  • Stav prezidenta republiky se od posledního propuštění do současnosti pozvolna lepší.
  • Od minulého konzilia nebyly u pacienta zaznamenány nové skutečnosti ve zdravotním stavu.
  • Všichni přítomní členové nadále souhlasí se zavedenými terapeutickými postupy.
  • Nemocnice proto zatím nevidí důvod způsob léčby v případě Miloše Zemana nějak měnit.

Nemocnice zatím postup měnit nechce

„Péče o pana prezidenta bude ze strany ÚVN pokračovat v dosavadním režimu,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Prezident Miloš Zeman byl ve vážném stavu převezen do ÚVN 10. října. Krátce poté, co ho na zámku v Lánech navštívil den po volbách tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Prezidenta lékaři léčili na speciální jednotce KARIM - Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Politici uvažovali o aktivaci článku 66 ústavy - tedy převedení pravomocí na další ústavní činitele, aby nebyl brzděn proces ustavování nové Poslanecké sněmovny a vlády.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman nakonec podepsal svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců na lůžku v nemocnici. Přizval si k tomu tehdejšího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Na pokoji u prezidenta v tu chvíli byli také hradní kancléř Vratislav Mynář, ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský, protokolář Vladimír Kruliš a pečovatelka hlavy státu. Všichni podle hlavní hygieničky ministerstva obrany porušili nastavená protiepidemická nařízení, protože neměli u pacienta nasazenou žádnou ochranu úst a dýchacích cest. Zaplatit mají pokutu ve výši 10 tisíc korun.

sarina ( 5. ledna 2022 11:46 )

ANO VÁŽÍM SI TOHO A MŮŽE TO BÝT KLIDNĚ I HORŠÍ, JEN SE NEBOJ HODNOCENÍ, jsem už zvyklá!!!

sarina ( 5. ledna 2022 11:43 )

Však právě že mě to nepřekvapilo, ale překvapilo mě to tvoje kopání do mrtvých. Když napíšu že Havel byl víc nemocný a víckrát ve špitálech a nejen v ČR než Zeman považuješ kopáním do mrtvých? Není to pravda???

padrino ( 4. ledna 2022 23:34 )

Prezident vytřel TchajWancovi zrak,ten už mu připravoval parte.

Krunad ( 4. ledna 2022 22:41 )

To už jsem si udělal,tak dál chudáčku....

petrsvetr1 ( 4. ledna 2022 21:43 )

dál si vykuř,, ty trosko ze spalovny...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa