Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanovi a Fialovi poprvé společně v Lánech: Jak obstáli u módních expertů?

Autor: vr, simao - 
3. ledna 2022
05:00

Dlouhé roky Petr Fiala (57, ODS) kritizoval Hrad a tvrdil, že prezident Miloš Zeman (77) škodí politické kultuře. I včerejší novoroční oběd v Lánech ale naznačuje, že z novopečeného premiéra a hlavy státu mohou být kámoši jako hrom. Vůbec poprvé se přitom sešli i se svými manželkami k novoročnímu posezení. Jak zapůsobili na módní experty? Módní kritička Ina T. a šéf Asociace stylistů a vizážistů Petr Lukeš pro Blesk ohodnotili, jak se podařilo prominentním párům vybrat vhodný outfit, sladit a zda při své premiéře obstáli.

V jednu odpoledne včera ke kulatému stolu zasedli premiér Petr Fiala a jeho žena Jana (49) a prezident Miloš Zeman se ženou Ivanou (56).

V decentním oblečení tmavých barev pojedli klasické jídlo – nejprve pražskou šunku, pak svíčkovou a lehký citronový sorbet vhodný pro premiéra a jeho ženu, kteří patří spíše k vyznavačům zdravého životního stylu. »Rozjíst« se po svých zdravotních problémech snaží také hlava státu; jak ale přiznal, pořád si dopomáhá žaludeční sondou. 

Ina T.: Zemanová příjemně překvapila. A výhrady k Fialové

Když po hodině a půl premiér Fiala předstoupil před novináře, spokojeně se usmíval a setkání si pochvaloval. Prozradil také, že se s prezidentem bavili o chalupaření na Vysočině, Zemanovu milovanému kraji, kde mají chalupu i Fialovi. „Práskl“ také to, že oblečení mu vybírala manželka.

Jak byla s výběrem spokojena Ina T., módní kritička Blesku? „První veřejné vystoupení premiérského páru zasluhuje pozornost nejen po stránce politické, ale i z hlediska pro tuto speciální příležitost zvolených outfitů. Nová zkušenost to byla především pro veřejnosti téměř neznámou manželku Petra Fialy Janu, jež si s diktovaným dress code poradila značně na hraně,“ uvedla Ina T.

Co se módní kritičce na outfitu manželky premiéra nepozdávalo? „K diskuzi je jak délka jejích šatů, jež měly být v midi střihu do půli lýtek tak, aby při sezení neodhalovala kolena, tak zvolené doplňky. Šněrováním přes nárt vybavené, z hlediska trendů značně zastaralé lodičky jsou pro událost nevhodné zejména absencí podpatku, který nahrazuje neestetický klínek. Sametové psaníčko mělo být hladké, bez zdobné aplikace, která se ruší s obřím šperkem na hrudi, jenž s jemnou lady elegancí, kterou tato příležitost očekává, nemá nic společného. Paní Jana, jež v roušce a v outfitu vypadala spíše jako nejistá maturantka, musí na formálním šatníku, který vyžaduje její aktuální postavení, zapracovat, nejlépe se zkušeným stylistou," míní Ina T.

Pochvalu naopak našla pro premiéra Fialu. „Její choť, sázející na kvalitní, na míru šité obleky předvedl i tentokrát dobrou volbu středními švy vyštíhleného, dobře sedícího saka doplněného o úzkou vínovou kravatu se vzorem a na puky nažehlenými kalhotami ve správné délce. Do vysokého lesku naleštěné lakovky stvrzují bezchybnost jeho volby,“ pokračuje módní kritička.

Jak u Iny T. dopadl Miloš Zeman? „Temně modrý oblek volil i prezident Miloš Zeman, jenž s premiérem Fialou ladil i podobný odstín kravaty. Ani jemu není tentokráte co vytknout, pouze bych vzhledem k dlouhodobému upoutání na vozík lehce upravila délky a střih jeho obleků, jež by měly být lépe přizpůsobeny sedu,“ poznamenává.

Čtvrtá účastnice slavnostního oběda a první dáma Ivana Zemanová pak tentokrát posbírala také plusové body. „Zatímco žena premiéra pochvalu nezasluhuje, Ivana Zemanová tentokrát příjemně překvapila a plusové body jí právem náleží. Volba midi šatů, v odstínu temné modři s ohrnutým lodičkovým výstřihem vyznívá střídmě, ale zároveň noblesně. Efektní rozparky rukávů opticky prodlužují ruce a též do hladka vyfoukané mikádo nahrává kýžené eleganci. Šaty by jistě unesly i tmavý monolit narušující efektní detail ve formě stylové brože, přesto jako celek konvenovaly postavení první dámy. Stejně jako doplňky v podobě předpisových, s pokožkou splývajících punčošek, jen lakované lodičky by mohly být lehce modernějšího rázu,“ dodala Ina T.

Novoroční oběd v Lánech 2022: Manželé Zemanovi a Fialovi se šéfem hradního protokolu Vladimírem Krulišem (2.1.2022) Novoroční oběd v Lánech 2022: Manželé Zemanovi a Fialovi se šéfem hradního protokolu Vladimírem Krulišem (2.1.2022) | ČTK/Vít Šimánek

Módní expert v šoku: Dám (skoro) samé jedničky!

Pro Blesk zhodnotil premiérový novoroční oběd v Lánech Zemanových a Fialových i další módní expert. Nejen lánský zámek či chutné menu, ale také oblečení dle šéfa Asociace stylistů a vizážistů Petra Lukeše nasvědčuje, že šlo včera o akci na úrovni. Neměl takřka žádné výhrady. „I první dámě dám snad poprvé za jedna,“ podivoval se. Jaké od něj dostali jednotliví účastníci známky?

Ivana Zemanová - Známka 1: „Na to, že se paní Zemanová dlouhodobě prezentuje jako žena, kterou moc móda nezajímá, se teď opravdu vyšvihla. Šaty jsou korektní, sluší jí, chválím i celkový styling. Nevím, jestli si to vybrala sama, anebo jí někdo pomohl, ale jen tak dál.“

Miloš Zeman - Známka 2: „I tady musím spíš pochválit. Na panu prezidentovi sice visí sako, ale předpokládám, že pohubl kvůli nemoci a to mu nemůže nikdo vyčítat. Doporučil bych jen drobnější uzel na kravatě, dát pryč sponu a do kapsy kapesníček.“

Jana Fialová - Známka 1-: „Paní premiérová to měla těžké i tím, že se zatím moc na veřejnosti neobjevovala. Za mě určitě obstála, příště bych však doporučil jinou než černou barvu, ta je k obědu přeci jen na dámě těžkopádná. Mohla sáhnout po taktéž střízlivé šedé či tmavě modré.“

Petr Fiala - Známka 1: „Ten módní chyby nedělá. Vhodně zvolil kravatu, nezapomněl na kapesníček, což mu dodalo šmrnc i eleganci, oblek je jako vždy korektní a dobře střižený. Je to jeho dlouhodobý styl a nedá se mu nic vytknout.“

Video  Fiala s manželkou vyrazil na novoroční oběd 2022 do Lán: Jak jim chutnalo u Zemana? 
Video se připravuje ...

ANO_travit_psy ( 4. ledna 2022 13:14 )

Putin chystá rozpoutání světové jaderné války, článek o tom nikde a vy tu řešíte šněrování bot něčí manželky...

ANO_travit_psy ( 4. ledna 2022 11:53 )

Ten chorobně mstivý opilec se ještě bude mstít za to, že Fiala na něj chystal ústavní žalobu.

olina10 ( 4. ledna 2022 00:03 )

Co ty úděsný boty na šněrování? I kdyby měla Fialovà šaty zlatem vyšívané - botama tomu dala pecku

vesnice ( 3. ledna 2022 22:31 )

Dáma to není, pane.

vesnice ( 3. ledna 2022 22:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa