Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišovi exministři hledají uplatnění ve Sněmovně. Havlíček přece jen místopředsedou?

Autor: Jakub Veinlich - 
2. ledna 2022
05:25

Hnutí ANO zřejmě prosadí nakonec bývalého vicepremiéra a exministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka do vedení Poslanecké sněmovny. V prvních dvou volbách neuspěl, protože byl členem vlády. Podobně hledají své uplatnění ve výborech dolní komory parlamentu i další bývalí členové vlády. Někdejší premiér Andrej Babiš o žádnou funkci nestojí.

Jednací řád Poslanecké sněmovny nedovoluje ministrům být členem vedení dolní komory parlamentu ani jejích výborů. Bývalí členové vlády Andreje Babiše tak jsou stále jen řadovými poslanci bez dalších funkcí. To chce hnutí ANO změnit. 

„Chci být ve zdravotním výboru. A pokud tam přijde za ministra ten pán, tak to bude peklo,“ tvrdil po volbách tehdejší premiér Andrej Babiš. Dnes už se ale nikam nežene a je jen řadovým poslancem. „Můžu chodit na každý výbor, který mě bude zajímat a nemusím být členem,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

„Sto osmička má většinu ve výborech i Sněmovně, to je fakt,“ nevidí Babiš příliš prostoru ve výborech něco svým hlasováním ovlivnit. 

Čas tak může bývalému předsedovi vlády zbývat například i na brázdění republiky s jeho „obytňákem.“ Jeho nákup svědčí podle komentátorů o tom, že se Babiš chystá kandidovat na příštího prezidenta. 

Havlíček místopředsedou Sněmovny? 

Uplatnění ve Sněmovně ale hledají další bývalí členové Babišovy vlády. Jako prvního ho našla někdejší vicepremiérka a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Těsně po volbách se stala předsedkyní poslaneckého klubu. V jeho čele vystřídala Jaroslava Faltýnka

A „důstojné“ místo se teď Schillerová a hnutí ANO snaží zajistit také dalšímu bývalému vicepremiérovi Babišovi menšinové vlády ANO a ČSSD Karlu Havlíčkovi. Po té, co mimo jiné kvůli vládnímu postu neuspěl ve volbě předsedy Poslanecké sněmovny, snaží se ho hnutí prosadit do křesla místopředsedy dolní komory, které je stále neobsazené a podle poměrného zastoupení má připadnout právě hnutí ANO. 

„Ano, avizovala jsem koalici, že naším kandidátem na post místopředsedy Poslanecké sněmovny bude Karel Havlíček, a jeho podpora mi byla přislíbena,“ potvrdila Blesk Zprávám Schillerová. 

Havlíček chce ke své případné kandidatuře podle svých slov vystoupit až na začátku roku 2022. 

Hlasování o posledním místopředsedovi by měli mít poslanci na programu nejbližší schůze Sněmovny. Ta začne v úterý 11. ledna, volby mohou být už o den později. 

A vypadá to, že tentokrát by Havlíček projít do vedení mohl. Kromě 72 hlasů opozičních poslanců hnutí ANO, by totiž mohl získat i potřebné hlasy z vládního tábora. 

„Jedná se o tajné hlasování, ale respektujeme, že tento post má obsadit hnutí ANO a předpokládám, že pana kolegu poslance Havlíčka většinově podpoříme,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv předseda poslaneckého klubu ODS, který má ve sněmovně celkem 34 členů. 

Šéf poslanců KDU-ČSL sice podle svých slov zatím o nominaci Havlíčka oficiálně nic neví, sám by s ní ale neměl problém. 

„Bude ji muset standardně projednat poslanecký klub KDU-ČSL i koalice SPOLU. Za mě ale nemá s jeho nominací žádný problém a budu případně navrhovat, abychom ji podpořili,“ doplnil Výborný jehož lidovecký klub čítá ve Sněmovně 23 členů. 

Video  Kubáček o volbách: Černé vysvědčení pro Hřiba a Babiš jako budoucí prezident  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pro budou zřejmě i čtyři poslanci vládních Pirátů. „Předpokládám, že teď, když pan Havlíček není ministrem, tak jeho nominaci můžeme podpořit, protože jsme to slíbili a jednáme s opozicí jako s partnery,“ řekl Blesk Zprávám předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Sám se ale diví, že hnutí ANO nechce do vedení Sněmovny prosadit vedle Jany Mračkové Vildumetzové svého šéfa, bývalého premiéra Babiše. 

„Který by jistě mohl ve Sněmovně vykonat kus práce pro občany. Teď se zrovna řeší ceny energií, či dostupnost bydlení. Práce ve Sněmovně bude nad hlavu a potřebujeme každého, kdo je připraven pracovat a přispět, aby naše demokracie lépe fungovala,“ dodal Michálek. 

V čele Sněmovny je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyní Věra Kovářová z hnutí STAN, další místopředsedkyní je pak Olga Richterová z Pirátské strany, Jan Skopeček z ODS, Jan Bartošek z KDU-ČSL a Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO. 

Místa pro exministry

Stejně jako se nemohl Karel Havlíček stát předsedou, či místopředsedou Sněmovny, nemohli se bývalí ministři v době, kdy byli členy vlády, ucházet o místa ve sněmovních výborech, které kontrolují vládu. 

Doba už se ale změnila, Babišův kabinet nahradil vládní tým Petra Fialy, a tak exministři z hnutí ANO chtějí na rozdíl od expremiéra funkce v orgánech dolní komory. 

„Ráda bych do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a do hospodářského výboru,“ naznačila své ambice Blesk Zprávám bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Asi nepřekvapivě mířím do výboru pro životní prostředí a rád bych,“ dodal pak bývalý, nejdéle sloužící ministr životního prostředí Richard Brabec. Doufá, že do výboru bude moct nastoupit už v lednu. „Abych mohl co nejdřív naskočit,“ doplnil. 

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar už dřív Blesk Zprávám řekl, že by rád usedl ve výboru pro obranu.  

Současná Poslanecká sněmovna má 18 výborů, 5 komisí  devět stálých komisí, které jsou zřízené podle zvláštních předpisů a fungují ve speciálním režimu. Například Stálou komisi pro kontrolu vojenského zpravodajství, nebo pro kontrolu BIS. 

Video  Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

elIaella ( 2. ledna 2022 12:16 )

Proč opouštět korýtka, že Havlíčku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa