Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mobilní týmy jsou lepší varianta než očkovací místo, míní Vojtěch. Babiš vytáhl knihy

Autor: Tomáš Vašek - 
31. července 2021
15:38

V případě menších obcí a příhraničních oblastí počítá ministerstvo zdravotnictví s obsluhou mobilními vakcinačními týmy. Blesk Zprávám to řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) během sobotní akce Den zdraví na pražském Karlově náměstí. Ta má v postcovidovém období, kterým Česko prochází, upozornit na důležitost zdravotní prevence. Na návštěvníky čekaly stánky pražských nemocnic, u kterých si mohli nechat změřit tlak nebo dalšími způsoby zkontrolovat svůj zdravotní stav. Lidé měli možnost se na místě také nechat naočkovat proti covidu-19. Šlo o třetí ročník akce, minulý rok se kvůli epidemické situaci nekonala.

My jsme tuhle tradici zahájili vlastně před čtyřmi lety. Říkali jsme si, že zkrátka musíme podpořit prevenci. Myslím si, že je to hrozně důležité v tom postcovidovém období, kdy bylo samozřejmě vše ovlivněno epidemií a nemocnice byly vytíženy v podstatě jen covidem. Myslím, že teď je doba ukázat, že jsou tady zkrátka i jiná onemocnění jako onkologická, kardiovaskulární nebo diabetes,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) médiím.

Lidé se měli zpět vrátit k preventivním prohlídkám a to jim tady chceme umožnit. Těch míst, kde se mohou nechat vyšetřit je celá řada a lidé by na to hlavně neměli zapomínat,“ dodal.

Premiér podepisoval knihu

Na místě byli kromě návštěvníků, týmu ministerstva zdravotnictví a početné ochranky také další členové vlády – premiér Andrej Babiš (ANO) zde například rozdával a podepisoval výtisky své knihy s názvem Sdílejte, než to zakážou!

Jako ředitel vinohradské nemocnice nemohl na akci chybět také exministr zdravotnictví a dermatovenerolog Petr Arenberger. Přítomni byli i vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček a šéfka státní kasy Alena Schillerová (oba za ANO).

Vojtěchův pokyn: Co nejvíce očkování bez registrace

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na twitteru uvedl, že Vás požádal o to, aby ministerstvo zdravotnictví povolilo očkování cizinců v městském očkobusu jako samoplátce. Zatím jim ale údajně povolení dát nechcete. Jaká je Vaše reakce?

My teď aktuálně máme v Praze šest míst, kde se očkují samoplátci. Jsou to místa, která s námi mají smlouvu, hlavně naše nemocnice, takže v tomto směru to určitě není tak, že by nemohli být očkováni samoplátci. Pan primátor chce asi sedmé místo v jejich autobusu, který prezentoval, tak já se na tu žádost podívám a nějak to vyhodnotíme. Ale není to tak, že by v Praze ta místa nebyla, znovu říkám, je jich dneska celkem šest.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021) Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021) | Blesk:David Malik

Plánujete rozšířit síť očkovacích míst bez registrace? Některá centra, kde byl nutný předchozí kontakt s rezervačním systémem, už třeba zavírají. Nebylo by lepší je naopak předělat na vakcinační místa bez registrace, podobně jako na pražském Chodově nebo v ostravském Fóru Nová Karolina?

Určitě, my jsme vydali takový pokyn, aby bylo očkování bez registrace co nejvíce využívané. Byť samozřejmě je to často třeba o krajích, protože ne vždycky jde o naše nemocnice (provozované MZ – pozn. red.), ale jsou to zkrátka krajská nebo soukromá zařízení. Je to asi 50 očkovacích míst, které takto očkují, to znamená nejsou to jen ty obchodní centra, ale i ta standardní očkovací místa, která očkování bez registrace nabízejí. A ten počet se stále každým dnem zvyšuje. Takže ono to reálně tak je, ale je možné, že některá menší místa se spíše utlumují, nepovažují to asi za úplně efektivní, mají třeba nedostatek personálu a tak dále.

Ale řada těch míst zkrátka takto funguje a tu možnost očkování bez registrace zavedla nebo postupně zavádí. Je to nějaká řekněme nová strategie, kterou jsme zahájili. Nejen očkování bez registrace v očkovacích místech, ale třeba i mobilní očkovací týmy, které se v rámci krajů rozjíždějí do hlavně odlehlejších oblastí. Vidíme to i na mapě proočkovanosti, že i v pohraničních regionech nebo podobně, kde ta klasická očkovací místa nejsou tak dostupná pro občany. Tam se na tu vakcinací právě zaměřují mobilní týmy, které už takto začaly ta místa objíždět.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021) | Blesk:David Malik

Takže tomu rozumím správně, že počítáte spíše s tím, že tato místa obslouží spíše mobilní týmy než s rozšiřováním očkovacích míst například do dalších okresních měst?

Ono je to ne úplně efektivní, protože když máte stacionární očkovací místo, musíte tam mít prostor, energie a celé zázemí. Není to úplně tak snadné otevřít očkovací místo. Takže proto řekněme u techto menších obcí a třeba příhraničních lokalit považujeme za efektivnější tam právě poslat očkovací tým, kdy se na základě dohody se starostou například v určitou chvíli vyhlásí, že se na některém místě mohou lidé nechat naočkovat. Z našeho pohledu je to lepší varianta než tam stabilně držet vakcinační místo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa