Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroly na Pražském hradě zůstanou. Kancelář odmítla jejich zrušení a „provokaci“

Autor: ČTK - 
3. ledna 2022
16:47

Kancelář prezidenta republiky (KPR) odmítla výzvu dvou pražských zákonodárců za STAN, aby zrušila bezpečnostní kontroly u vstupů do areálu Pražského hradu. Obvinila je z šíření dezinformací, Hrad je podle prezidentské kanceláře v rámci možností veřejnosti přístupný. Uvedla to v pondělí KPR na svém webu. Kontroly podle KPR provádí republiková policie na základě vlastní analýzy rizik z letošního května. Kontroly byly nicméně zavedeny v roce 2016, letos byly po velikonoční přestávce obnoveny.

V rámci možností Pražský hrad zůstává i nadále otevřený pro veřejnost a je průchozí v souladu s návštěvním řádem,“ oznámila prezidentská kancelář.

Podle ní je s podivem, že si to místopředseda Senátu Jiří Růžička a poslanec a místostarosta šesté městské části Jan Lacina nezjistili a „místo toho se svými provokacemi snaží vzbuzovat nenávist“.

Oba zákonodárci v závěru loňského roku už potřetí vyzvali otevřenými dopisem prezidenta Miloše Zemana, aby nechal prověřit, zda jsou plošné kontroly návštěvníků hradního areálu nutné. Zátarasy označili za „zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů“.

Pražský hrad: Za kontroly může i koronavirus

Kancelář prezidenta republiky ve svém stanovisku uvedla, že pouze dodržuje doporučení. V hodnocení bezpečnostních rizik se prý s policií zcela neshoduje a opakovaně prý projevila zájem o zmírnění stávajících opatření. Dodala, že vůči policii ale postupuje konstruktivně a s pochopením pro zajištění bezpečnosti „naší nejvýznamnější národní kulturní památky“.

I když zákonodárci poslali hlavě státu obdobnou žádost i koncem let 2018 a 2020, KPR jejich loňskou žádost dala do souvislosti s podzimními úvahami poslanců a senátorů o dočasném zbavení Miloše Zemana prezidentských pravomocí kvůli jeho zdravotnímu stavu a umístění na jednotce intenzivní péče v Ústřední vojenské nemocnici. Podle lékařské zprávy Zeman nebyl v době po sněmovních volbách schopen vykonávat pracovní povinnosti. Kancelář prezidenta republiky označila ve stanovisku úvahy o převedení pravomocí hlavy státu na další ústavní činitele za „pokus o puč vůči prezidentu republiky“.

Prezidentská kancelář v minulosti výzvám o odstranění kontrol v areálu Hradu odmítla vyhovět s poukazem na nutnost zajištění bezpečnosti, k čemuž v posledních letech přidala ochranu před koronavirovou epidemií. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci na předloňskou výzvu uvedl, že na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků a že pro areál Pražského hradu nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie, ani opatření pro hrady, zámky a památky. Upozornil tehdy na riziko tvoření front. Zrušení kontrol Hrad odmítl také loni na podzim, přestože prezident po ukončení podzimní hospitalizace dlí na zámku v Lánech na Kladensku.

Video  Zeman ve vánočním poselství vyzval k odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 4. ledna 2022 16:02 )

kdysi jsme s manželkou rádi chodili přes 2. nádvoří hradu, bydleli jsme 1,5 km od hradu, od zavedení kontrol jsme tam již nešli. Když je prezident v Lánech, tak je to výsměch obyvatelům a turistům. Hlavně když si tam Mynář zval obyvatele Osvětiman na oslavy, tam dnes sedí zase soudruzi z lidu...

UFO1 ( 3. ledna 2022 18:16 )

Kontroly asi strach tezko odstrani

UFO1 ( 3. ledna 2022 18:15 )

OSTUDA ČR,za kterého dalšího prezidenta byl Hrad zavřen....není válka.A korunovační klenoty a spol. jsou pravé?

krtek. ( 3. ledna 2022 17:42 )

nejsou tam ty kontroly proto, aby si někdo neodnášel dotace, které mu nepatří, jiný nepřišel do práce pod vlivem atp. ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa