Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policistka Jitka vypátrala se čtyřnohým parťákem Xirem zloděje: Schovával se v obchodě mezi regály

Autor: VaB - 
3. ledna 2022
10:21

Zloděj se čtyři dny před Štědrým dnem vloupal do prodejny v Horoměřicích. Když na místo dorazila policie, schoval se mezi regály. Zřejmě nečekal, že se na místo vydá i policistka Jitka se svým služebním psem Xirem. Ten muže během chviličky vypátral. 

20. prosince dostali policisté informaci o tom, že se někdo v Horoměřicích vloupal do prodejny potravin, konkrétně ve Velvarské ulici. Obratem na místo vyslali nejbližší policejní hlídky, mimo jiné i psovodku Jitku s jejím parťákem Xirem.

Po příjezdu pak společně vstoupili do prodejny. „Během několika málo minut Xir svým štěkotem označil pachatele. Ten byl ukrytý za regály v zadních prostorech prodejny. Posléze byla osoba předána policistům, kteří si ji převzali k dalším potřebných úkonům,“ popisuje policistka Michaela Richterová.

Podezřelému muži hrozí za krádež a poškození cizí věci dvouletý pobyt za mřížemi, dopustil se dvou trestných činů. Naopak německý ovčák Xir, který slouží u kladenských psovodů téměř šest let, dostal pochvalu. Jitčiným kolegou je už od narození, jeho zaměření je všestranné. „Což znamená, že se využívá k pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, k vyhledávání předmětů a mimo poslušnosti, obrany v praxi či pachových prací, je velice úspěšný ve sportovní oblasti,“ doplňuje Richterová.

Ovčák má nejvyšší zkoušku podle mezinárodního všestranného sportovního zkušebního řádu IGP-3. Ten se skládá ze tří částí – stopa, obrana a poslušnost. „Xir má za sebou desítky úspěšných výjezdů, čímž dokazuje, že je právoplatným členem Policie ČR,“ dodala policistka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání