Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politika 2022: Česko čekají dvoje volby, prezidentská kampaň a předsednictví EU

Autor: ČTK - 
1. ledna 2022
00:58

Česko dnes vstoupilo do roku, v jehož polovině převezme předsednictví v Evropské unii. Na podzim čekají voliče obecní volby a obmění se třetina senátorů. Začne také kampaň před prezidentskými volbami. Už třetím rokem se země bude stejně jako zbytek světa potýkat s epidemií koronaviru. Zřejmě do konce března bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS), která se moci ujala v polovině prosince, v lednu požádá poslance o důvěru.

Česká republika se následující půlrok bude chystat na předsednictví v Radě EU, které od Francie převezme 1. července. Na českém území je při předsednictví v plánu téměř 300 akcí. Konat by se měl jeden neformální summit hlav států, 14 neformálních Rad EU, dvě setkání české vlády s Evropskou komisí a Evropským parlamentem, desítky neformálních pracovních skupin, konferencí a dalších předsednických jednání.

Komunální a senátní volby se budou konat na podzim, přesný termín vyhlásí prezident Miloš Zeman. Bude to první hlasování po nástupu Fialova kabinetu, který by měl mít v té době za sebou zhruba tři čtvrtě roku vládnutí. Vládu čeká hned od začátku tohoto roku příprava státního rozpočtu, boj s epidemii covidu-19, řešení energetické krize i rostoucí inflace.

O důvěru poslanců hodlá Fialova vláda požádat v polovině ledna, ve Sněmovně se koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a STAN opírá o většinu 108 hlasů. Do té doby plánuje dopracovat své programové prohlášení.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

V nadcházejících měsících se naplno rozjede kampaň před přímou volbou hlavy státu, která se bude konat na začátku roku 2023. Lidé si v ní zvolí nástupce Miloše Zemana, který svůj post nemůže po dvou funkčních obdobích za sebou obhajovat. Zájem ucházet se o křeslo nejvyššího ústavního činitele země naznačila řada politiků i osobností veřejného života, oficiálně ale většina z nich s oznámením kandidatury vyčkává.

Jako o vážném kandidátovi média uvažují o bývalém premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který se chce rozhodnout až po vyhlášení voleb. Kandidovat na prezidenta by mohl bývalý vysoký vojenský představitel Česka i NATO Petr Pavel, matematik a podnikatel Karel Janeček, účast ve volbě zvažuje i bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, naopak ji vyloučil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Do boje o Hrad se zřejmě znovu zapojí senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Život v zemi bude i v dalších týdnech a měsících ovlivňovat epidemie koronaviru. I když poslední měsíc zpomalila, panují obavy, že dosavadní příznivý trend na začátku nového roku zvrátí nakažlivější varianta omikron. Pokračovat proto budou některá omezení a ve školách a firmách se začne v lednu více testovat. Testování čeká zřejmě i očkované.

Česká republika si v tomto roce připomene i mnohá významná výročí historických událostí. Například v květnu uplyne 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté vyslaní z Británie za pomoci domácího odboje. Letos to také bude 30 let, kdy se rozpadlo Československo.

ANOrozkradanidotaci ( 2. ledna 2022 08:59 )

salamander přeje Fialovi smrt. Prostě komouš.

jajas ( 1. ledna 2022 13:06 )

Tak to prachy ze státní pokladny pofrčí! Je proto třeba šetřit na lidech ...přestože to bude placeno z peněz občanů.....

Zdenek ( 1. ledna 2022 11:57 )

Začala platit Lisabonská smlouva. Co se změní a co o ní víte?
1. prosince 2009
Po osmi letech vyjednávání vstupuje dnes v platnost Lisabonská smlouva, kterou začátkem listopadu jako poslední ratifikovalo i Česko. Reformní dokument má EU učinit "demokratičtější, transparentnější a výkonnější".


nejdulezitejsi vec jsme STRATILI .... !!! Ve zhruba sedmdesáti okruzích se z r u š í právo veta (týká se především energetiky a ekologie), čímž se urychlí rozhodování Unie. !!!Na druhou stranu bude moci EU rozhodnout i proti vůli některého z členských států. !!??!! .... no co NA zustalo ?!? zlomecek - (daně, obrana, zahraniční politika) právo veta zůstane.

Zdenek ( 1. ledna 2022 11:56 )

Tomáš Grulich (ODS)
Jan Hajda (ČSSD)
Luděk Jeništa (STAN, klub Starostové a Ostravak)
Tomáš Jirsa (ODS)
Stanislav Juránek (KDU-ČSL)
Karel Kapoun (ČSSD)
Tomáš Kladívko (ODS)
Karel Korytář (ČSSD)
Jaroslav Kubera (ODS)
Jiří Lajtoch (ČSSD)
Jiří Oberfalzer (ODS)
Milan Pešák (ODS)
Josef Řihák (ČSSD)
Jaroslav Sykáček (ČSSD)
Miroslav Škaloud (ODS)
Milan Štěch (ČSSD)
Jaromír Štětina (za TOP 09)
Petr Vícha (ČSSD)
Veronika Vrecionová (ODS)
Miloš Vystrčil (ODS)
Jaroslav Zeman (ODS)
Dagmar Zvěřinová (ČSSD)


Velezrada je specifický zločin, který může spáchat jen prezident

Zdenek ( 1. ledna 2022 11:55 )

Senát zažaluje Klause pro vlastizradu, žaloba je historicky první

Senát zažaluje dosluhujícího prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu pro velezradu. Jedná se o první žalobu na prezidenta v české historii. Dnešní verdikt horní komory rozdělil politiky...

Seznam senátorů, kteří hlasovali o ústavní žalobě na Klause

Seznam senátorů, kteří dnes podle informací ČTK hlasovali pro a proti podání žaloby na prezidenta Václava Klause pro údajnou velezradu Ústavnímu soudu (v abecedním pořadí):


Hlasovali pro:


Miroslav Antl (za ČSSD)
Ivo Bárek (ČSSD)
Marta Bayerová (KSČM)
Zdeněk Besta (ČSSD)
František Bublan (za ČSSD)
Alena Dernerová (za Severočechy.cz)
Jiří Dienstbier (ČSSD)
Alena Gajdůšková (ČSSD)
Petr Gawlas (ČSSD)
Petr Guziana (ČSSD)
Jan Horník (za STAN)
Marcel Chládek (ČSSD)
Miloš Janeček (ČSSD)
Jaromír Jermář (ČSSD)
Miroslav Krejča (za ČSSD, nyní klub KDU-ČSL a nezávislí)
Pavel Lebeda (za ČSSD)
Miloš Malý (ČSSD)
Antonín Maštalíř (ČSSD)
Hassan Mezian (ČSSD)
Libor Michálek (za Piráty, klub KDU-ČSL a nezávislí)
Miroslav Nenutil (ČSSD)
Tomio Okamura (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí)
Vladimír Plaček (ČSSD)
Jozef Regec (ČSSD)
Eva Richtrová (ČSSD)
Božena Sekaninová (ČSSD)
Radek Sušil (ČSSD)
Eva Syková (za ČSSD)
Jiří Šesták (za STAN, klub Starostové a Ostravak)
Petr Šilar (KDU-ČSL)
Zdeněk Škromach (ČSSD)
Josef Táborský (ČSSD)
Dagmar Terelmešová (ČSSD)
Martin Tesařík (ČSSD)
Pavel Trpák (ČSSD)
Jan Veleba (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí)
Eliška Wagnerová (za SZ)
Jan Žaloudík (za ČSSD)


Hlasovali proti:


Jiří Bis (ČSSD)
Petr Bratský (ODS)
Zdeněk Brož (za KDU-ČSL, klub KDU-ČSL a nezávislí)
Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz)
Milada Emmerová (ČSSD)
Pavel Eybe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa