Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Když padne Ukrajina, máte tanky na hranicích EU, varuje velvyslanec. „Ve válce už jsme,“ říká

Video se připravuje ...
Autor: pah, bel - 
17. února 2022
05:00

Zatímco západní tajné služby věstí ruský výpad na Ukrajinu každou chvílí, podle zástupce Kyjeva v Praze Jevhena Perebyjnise na to zatím Moskva neshromáždila dostatek sil. V Epicentru Blesku velvyslanec mluvil o dalším vývoji i o tom, co by v případě války následovalo. „Možná ani Putin sám neví, kdy a zda vůbec zaútočí,“ míní.

„Ta válka trvá už osm let a vyžádala si život 14 tisíc ukrajinských občanů. Když dnes někdo říká, že válka může přijít, tak já říkám, že válka už trvá 8 let. A teď může dojít k nějaké další eskalaci, ale nebude to začátek války,“ uvedl velvyslanec se vzpomínkami na ruský zábor Krymu a narážkou na krvavé dění na východě Ukrajiny.

„A jestli dojde k ruskému útoku? Nejspíš ne dnes, protože těch 130 nebo 140 tisíc vojáků nestačí, aby Rusko zahájilo frontální útok proti Ukrajině. Vycházíme z toho, že ukrajinská armáda je jedna z nejsilnějších a nejvíce bojeschopných armád v Evropě, a tomuto ruskému počtu vojáků můžeme čelit a budeme se bránit. Kdyby k tomu Putin zavelel, tak ruská armáda bude mít velké ztráty,“ upozornil.

Obavy ze ztrát na životech

Ztráty na životech by však nepochybně byly na obou stranách. „Taková válka by si vyžádala desítky, možná stovky tisíc životů na obou stranách. Rakve s ruskými vojáky by putovaly zpět do Ruské federace a nemyslím si, že by z toho Rusové byli nadšení. Takže doufám, že Putin pochopí, že válkou nic nevyřeší a cestou jsou jen diplomatická jednání,“ říká velvyslanec.

„Podle vojenských odborníků, kdyby Rusko chtělo okupovat větší část Ukrajiny, potřebovalo by k tomu tak půl milionu mužů. To neznamená, že to Rusko neudělá. Viděli jsme, že je schopné během několika dní až týdnů ten počet sil až zdvojnásobit. Ale zatím by ten počet ruských vojáků stačil na menší provokaci,“ míní Perebyjnis.

Velvyslanec: Když padne Ukrajina...

„Rusko se teď rozhodlo tou koncentrací sil vydírat Ukrajinu, vydírat Evropskou unii, NATO, aby dosáhlo svých geopolitických cílů,“ podotýká velvyslanec.

„Určitě jsme už ve válce. A nejen Ukrajina. Mám na mysli celý civilizovaný svět, Evropskou unii, NATO… Dezinformace, fake news, kybernetické útoky, ty pociťujete i vy a je to válka. Je to moderní hybridní válka. Nemusí sem třeba přijít tanky, a to nevylučuji, protože když padne Ukrajina, tak ty tanky budou na hranicích Evropské unie,“ přidal varování.

„My se připravujeme na všechno. Když říkám, že k tomu nedojde dnes, tak k tomu dnes nemusí dojít. To ale neznamená, že by to nemohlo být za týden, za měsíc… To se může stát. Když ruský velvyslanec říká, že Rusko nechystá útok, tak tomu věřit nemůžeme,“ uvedl pro Blesk ukrajinský diplomat.

„Putin sní o nějaké velké ruské říši, aby byl jejím vládcem. A bez Ukrajiny žádná velká říše není možná. Proto je Ukrajina cílem Putina číslo 1,“ dodal Perebyjnis se vzkazem: „Ukrajinci jsou připraveni se postavit této agresi, jsou připraveni klást odpor. A teď nemluvím jen o armádě, ale i o obyčejných lidech.“

 

Arany ( 17. února 2022 16:38 )

Samozřejmě. Jedou jenom otravovat svět. USA jsou největší pokrytci na světě. Oni prý dělají jenom dobro. Například v televizi všude od Božího rána běží ty jejich odporné seriály. Střílí se tam a násilí je tam celý den. Zblblenci z peněz.

Arany ( 17. února 2022 16:35 )

On chodil do školy s tou nabídkou britskou ministryni, která si plete Baltské moře s Černým mořem.

Arany ( 17. února 2022 16:33 )

Je to asi nějaký magor nebo aspoň duch toho pravého ožralého Magora, velkého kamaráda Havla.

Arany ( 17. února 2022 16:29 )

Přesně tak. Prachy bez jakékoliv morálky.

eiben ( 17. února 2022 16:18 )

a kde se valci kterou zem to mam branit ty ***e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa