Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohrává si Putin se Západem? Středa je tady a útok zatím nikde. Expert zmínil blafování

Autor: Darina Jíchová - 
16. února 2022
12:15

Středa 16. února byla označena jako den, kdy začne ruská invaze na Ukrajinu, podle některých zdrojů měl Kreml vydat rozkaz k útoku ve tři hodiny ráno tamního času (5:00 SEČ). Místo toho Rusko včera oznámilo, že cvičení u ukrajinských hranic je u konce a oni začínají vojáky stahovat, přesto Ukrajina a s ní celý Západ čekal, co přinese středa. Teď to až vypadá, že si s nimi ruský prezident Vladimir Putin pohrává, uvedl list Daily Mail.

Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že nebezpečí ze strany Ruska rozhodně nepominulo, Kyjev uvítal zprávu o tom, že ruští vojáci mají vyklidit oblast u hranic, na druhou stranu informaci Ukrajinci přijali s nejvyšší opatrností. „Uvěříme, až to uvidíme,“ zaznělo včera z Ukrajiny. Putin se zase nechal slyšet, že nechce válku, jeho ministerstvo obrany uveřejnilo snímky odjíždějících tanků, aby podložil zprávy o stažení jednotek.

Na druhou stranu se objevily i informace o tom, že Putin dál připravuje útok na Ukrajinu. Satelitní snímky ukázaly aktivitu v ruských táborech u hranic, dokonce přijely další posily. „Jsou to různorodé zprávy,“ poznamenal britský premiér Boris Johnson, Biden navázal s tím, že lidská cena za invazi by byla nepředstavitelná.

„Putin je Ukrajinou posedlý“

Prezident Spojených států uvedl, že by americké vojáky bojovat na Ukrajinu neposlal, USA podle něj nestojí o přímou konfrontaci s Ruskem. „Naše tajné služby nemají důkazy o tom, že Rusku skutečně stahuje svoje jednotky od hranic,“ vysvětlil a zdůraznil, že „Západ je sjednocený a připravený“.

„Putin je Ukrajinou posedlý, má dost pokřivený náhled na ukrajinskou historii. Myslíme si však, že bude naslouchat svým generálům, kteří se zdráhají zahájit vleklý konflikt,“ komentoval pro tisk americký zdroj. Putinovo chování pro Daily Mail rovněž analyzoval historik zaměřený na Rusko Owen Matthews.

„Ustoupil Putin? Nebo celou dobu jen blafoval a zkoušel Západ?“ to jsou podle Matthewse otázky, na které možná nikdy nebude známá odpověď. „V úterý se postavil do role mírotvůrce a oznámil stahování vojáků s tím, že cvičení skončilo, a vojáci tak můžou domů,“ míní Matthews. „Mezi Ukrajinci dál panuje obava z toho, že přijde blesková invaze,“ doplnil. Mezi skeptiky patří například ukrajinský ministr obrany Dmytro Kuleba.

Expert: Skutečný útok by Putinovi uškodil

„Určitě je tady hned celá řada důvodů, proč Putinovi nevěřit. Mobilizoval skoro polovinu svých jednotek, stáhnul vojáky z arktických oblastí i ze Sibiře, jeho generálové vypracovali plány možné invaze, nechal dovézt do Ruska zásoby krevní plazmy, stavěly se polní nemocnice. Invaze jako taková pořád není nepravděpodobná,“ shrnul Matthews. „Ale jako někdo, kdo v Rusku žil mnoho let, věřím, že Putin nejvíc těží z implikací, že by zaútočit mohl… Skutečný útok by mu jen uškodil,“ domnívá se expert.

„Veřejně nepronesl žádné hrozby vůči Kyjevu, ani na něj neměl žádné požadavky, ty měl jen na NATO,“ poukázal Matthews. „Proč Putin mobilizoval, pokud nechystal útok? Na tohle je asi jednoduchá odpověď, chtěl, aby ho Západ bral vážně, a to se mu povedlo. On i jeho předchůdce Jelcin vnímali šíření NATO na východ jako hrozbu pro bezpečnost Ruska. Donedávna se NATO dívalo na Rusko jako na chudou, slabou a izolovanou zemi. Tenhle názor se ale mění,“ objasnil Matthews.

Expert připomněl, že německý kancléř Olaf Scholz i francouzský prezident Emmanuel Macron se okamžitě vydali do Moskvy, aby jednali o deeskalaci s Putinem. Biden se svým ruským protějškem pravidelně vyjednává po telefonu. „Putin dosáhl toho, aby ho západní lídři brali smrtelně vážně, a pravděpodobně uspěje i v NATO a některým jeho požadavkům bude vyhověno,“ uvedl historik.

Putin blafuje

„Pro státy jako Polsko nebo Pobaltské republiky, které vědí, co to je ruská invaze, jsou Putinovy hrozby důvodem, proč by NATO mělo urychleně mezi své členy přijmout Ukrajinu. Západní velmoci jako USA, Francie a Německo jsou si však vědomy toho, že to by znamenalo válku. Dokonce i Británie, jeden z hlavních zastánců rozšíření NATO, dala pomyslnou zpátečku,“ prohlásil Matthews.

„Navíc ani Ukrajinci nejsou jednotní v tom, zda chtějí nebo nechtějí vstoupit do NATO, je to sice menšina, zato dost výrazná, která si myslí, že vstup do NATO přinese destabilizaci a válku,“ Matthews je osobně toho názoru, že ze strany Putina byla celá invaze „blafák“. „V Rusku nedávno proběhl průzkum veřejného mínění, kde na 66 procent mladých lidí pod 25 let vyslovilo sympatie Ukrajině. Útok na tuto zemi by tudíž Putin jen tak neprodal,“ vysvětlil expert.

„Západní lídři mají dost důvodů zveličovat situaci: Biden ztrácí podporu Američanů, Macron má před volbami, Scholz teprve začíná, Johnson čelí skandálům s večírky. Putin je ve své pozici neohrožen a rozhodně neztratí tvář, pokud stáhne svoje vojáky od ukrajinských hranic. Nemusí totiž dostát svým hrozbám vůči Ukrajině, oficiálně totiž zemi ničím nepohrozil. Běžní Rusové vědí, že jejich vojáci jsou u hranic kvůli předem plánovanému cvičení, to jim snad tisíckrát zopakoval státní tisk,“ řekl Matthews.

„To neznamená, že nebezpečí polevilo, Putin měl u hranic 130 až 150 tisíc vojáků, i kdyby někteří své posty opustili, můžou být zase rychle zpátky a dostat Západ pod tlak, to je podle mě to, co Putin chce, a bude to tak, dokud nezíská, co chce,“ zakončil odborník.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Skrhola ( 16. února 2022 20:31 )

Gwyrde, máš po (_!_)

fico ( 16. února 2022 19:00 )

Půjdu na 🍺🍺🍺.

Pink ( 16. února 2022 15:43 )

Budou uvaleny USA sankce za dezinformace?

hulmihosoudruhu ( 16. února 2022 15:15 )

Ukrajina také hájí svou svobodu.

bullshit ( 16. února 2022 15:07 )

Přesně tak, byl by to malér pro půlku světa.

Zobrazit celou diskusi