Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rusové zahájili vojenské cvičení v Bělorusku. Vystupňuje to napětí, varoval Bílý dům

Aktualizováno -
10. února 2022
10:35
Autor: ČTK - 
10. února 2022
08:21

V Bělorusku dnes ráno začalo plánované společné vojenské cvičení s Ruskem, armády obou zemí nacvičují obranu před napadením zvenčí. O začátku manévrů informovala agentura Ria Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Do akce by se podle stanice BBC mohlo zapojit až 30.000 ruských vojáků, ale konkrétní počty nejsou oficiální. Podle Severoatlantické aliance jde o nejmasivnější rozmístění ruských sil v Bělorusku od konce Studené války, píše BBC. Desetidenní cvičení dále zvyšuje napětí mezi Ruskem a Západem, který se obává možné ruské invaze na Ukrajinu.

„Dne 10. února začala na kombinovaných vojenských cvičištích ozbrojených sil Běloruské republiky druhá etapa prověřování sil reakce svazového státu v rámci společného cvičení Spojenecké odhodlání 2022,“ cituje ruská agentura prohlášení ministerstva.

Rusko se vedle toho chystá uskutečnit plánované vojenské cvičení v Černém moři, oznámila agentura Interfax s odvoláním na ruskou černomořskou flotilu.

Současné manévry se konají v blízkosti západní hranice Běloruska s Polskem a Litvou - členskými státy NATO - a také u jižních hranic s Ukrajinou. V rámci první etapy cvičení, která již skončila, vojáci trénovali ochranu důležitých státních a vojenských objektů nebo obranu vzdušných hranic. Do cvičení jsou podle agentur zapojená i čtyři vojenská letiště v Bělorusku. Druhá etapa cvičení potrvá do 20. února.

Podle Spojených států cvičení vyvolá jen další napětí při jednáních o krizi na Ukrajině, uvedla ve čtvrtek večer mluvčí bílého domu Jen Psakiová. Západní země už několik týdnů varují, že Rusko má podél své hranice s Ukrajinou desetitisíce vojáků a upozorňují na možnou ruskou invazi sousední země, Moskva podobná obvinění odmítá.

Výsadková plavidla na Krymu

Připravované manévry v Černém moři mají začít „v nejbližší době“. Ruské ministerstvo obrany 20. ledna oznámilo, že se chystá série námořních manévrů ve vodách kolem celé země.

Interfax dnes napsal, že do Sevastopolu na anektovaném Krymu připlulo šest velkých výsadkových plavidel Baltské a Severní flotily. Ministerstvo obrany dříve informovalo, že se tyto lodě zúčastní námořního cvičení. Po přistání v Sevastopolu budou mít posádky čas na doplnění zásob a potřebného materiálu a také na odpočinek.

„Pokračovat v plnění úkolů v souladu s plánem bojové přípravy“ budou v nejbližší době, sdělila podle agentury tisková služba Černomořské flotily.

Kyjev: Agresivní ruské akce

Kyjev vyjádřil ostrý protest proti tomu, že se Rusko kvůli manévrům rozhodlo zablokovat části Černého a Azovského moře a prakticky v této oblasti znemožnilo plavbu.

„Takové agresivní akce Ruské federace v rámci její hybridní války proti Ukrajině jsou nepřijatelné,“ zdůraznilo ministerstvo zahraničí v prohlášení. Slíbilo ve spolupráci především se zeměmi černomořského regionu „řádné vyhodnocení takových akcí ruské strany a reakci na ně“.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 10. února 2022 19:49 )

Sanhnusak, napiš to prosím ještě jednou a tentokrát pomalu.

Sanhnusak ( 10. února 2022 17:13 )

Američani byli už i na Měsíci, ale Ukrajinu přepadnou Rusáci. Každý má něco.

Sanhnusak ( 10. února 2022 17:09 )

Rusáci přepadnou Ukrajinu. Všechno ostatní jsou jen kecy.

nespokojeny ( 10. února 2022 17:04 )

Američani, mají své vojáky cca 8000km od domova. Proč asi?

e.lesanova ( 10. února 2022 15:55 )

Nejspíš "strach", když viděli našeho udatného vojína Lipavského Lipavský dnes "vyřešil" i dodávky plynu...Místo od Rusů, nám budou loděmi svážet zkapalněný plyn...To máme myslitele, co?? Že je Evropa až z poloviny závislá právě na ruském plynu a že jaksi postrádáme terminály na zkapalněný plyn ho evidentně netrápí...Ke každému knedlíku si nejspíš něco šňupnul Kdyby debilita nadnášela, tak se Lipavský bude vznášet pouze nad Bruselem a USA vlajkou v zadku

Zobrazit celou diskusi