Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět je teď chaotičtější než za studené války, varuje šéf OSN. A poslal vzkaz Putinovi

Autor: ČTK - 
22. ledna 2022
08:21

Svět je v současnosti mnohem chaotičtější a mnohem méně předvídatelný než v době studené války mezi bývalým Sovětským svazem a Spojenými státy. Uvedl to podle agentury AP generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres na páteční tiskové konferenci. Dodal, že v době studené války existovala jasná pravidla a mechanismy pro odvracení konfliktů.

Guterres na konferenci rovněž vzkázal ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, že na Ukrajině by nemělo dojít k žádné vojenské intervenci. „Jsem přesvědčen, že k ní nedojde, a doufám, že mám pravdu,“ prohlásil. „Doufám, že diplomacie zvítězí,“ dodal.

Šéf OSN také uvedl, že je třeba za každou cenu zabránit tomu, aby se svět rozdělil na dvě části a Spojené státy a Čína vytvářely soupeřící ekonomické systémy a pravidla.

„Vždy jsem byl zastáncem potřeby jednotného globálního trhu, jednotné globální ekonomiky,“ upozornil Guterres. Dodal, že jeho cílem je, aby tyto dvě přední ekonomické mocnosti překonaly neshody a dokázaly vytvořit globální trh, na kterém by všichni mohli spolupracovat a ze kterého by všichni mohli těžit.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nemocna ( 28. srpna 2022 00:03 )

Kdyby se EU ihned po vstupů rusů na Ukrajinu domluvili a dopravili vojska ze všech států byli by rusáci jedna dvě zpět za hranicemi, nemusela by být tak Ukrajina zničená a povražděných spoustu lidí, že vyhrožují jadernými zbraněmi? to se všichni budeme stále bát Putina jeho výhružkám a to si myslíte že to stejně Putin nakonec neudělá, už se Lukašenko připravil že zbrojí chystá vojsko, předělal letadla aby mohli dopravovat a shazovat jaderné bomby, to budeme všichni jen čekat co kdy propukne a dívat se jak umírají nevinní lidé?

nemocna ( 27. srpna 2022 23:49 )

Jak je to s tím zákazem že rusáci nesmí jezdit ani létat letadla do EU? z jedné strany dostávají sankce, zabavené majetky, lodě, rusáci vše ničí a vraždí každého bez slitování a přitom si jezdí k moři do Itálie, nyní další zase do Karlových Varů a užívají si dovolenou, kdo je sem vůbec pustil, to se nekontrolují pasy? jak k tomu příjdou Ukrajinci kteří utekli k nám bez ničeho, vše museli zanechat na Ukrajině, pomáháme jim ano ale jak se můžou cítit když potkají rusáky u nás na dovolené když tady nemají co dělat když zákaz tak zákaz se vším všudy, to nás vláda jen oblbuje a nechá je sem normálně jezdit že jsou z nich peníze? svinstvo v pasu RUS tak ven táhni do ruska, vyhrožují shozením jaderných bomb po EU a my je tady necháme si dovolenkovat užívat si života?

Zobrazit celou diskusi