Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova totální invaze na Ukrajinu? Pro Rusko to bude katastrofa, varoval Biden

Autor: ČTK - 
20. ledna 2022
06:18

Invaze na Ukrajinu by byla pro Rusko katastrofou, prohlásil americký prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu předpověděl, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin podnikne nějaké kroky vůči svému sousedovi, nicméně totální invaze na Ukrajinu by podle Bidena vyvolala masivní reakci a Moskva by za ni draze zaplatila.

Americký prezident Joe Biden se domnívá, že Rusko se chystá k nějaké akci na Ukrajině. Zároveň si však nemyslí, že by už Putin učinil konečné rozhodnutí, píše agentura AP. Můj odhad je, že zasáhne, nechal se slyšet šéf Bílého domu. „Něco musí udělat,“ dodal americký prezident na adresu šéfa Kremlu a s ohledem na možné další kroky Moskvy vůči Ukrajině.

Biden zároveň prohlásil, že Putin nestojí o plnohodnotnou válku. V případě, že Rusko Ukrajinu napadne, bude se podle něj zodpovídat. „Záleží na tom, co udělá. Jedna věc je, pokud to bude menší vpád a my se budeme dohadovat o tom, co dělat anebo nedělat. Ale pokud skutečně udělají to, co jsou schopni udělat se silami shromážděnými na hranicích, pokud dále napadnou Ukrajinu, bude to pro Rusko katastrofa,“ pronesl Biden.

Washington připravil široký balík sankcí a dalších ekonomických postihů, které by v případě invaze na Rusko uvalil, poznamenala agentura Reuters. Americký prezident dnes naznačil, že v případě invaze by omezil přístup Ruska do mezinárodního bankovního systému.

Americký prezident nicméně pronesl vstřícná slova v případě dvou požadavků Moskvy, konkrétně v otázce možného vstupu Ukrajiny do NATO a rozmístění strategických zbraní Západem na ukrajinském území, upozornila agentura AFP. V první záležitosti Biden prohlásil, že je nepravděpodobné, aby se Ukrajina v blízké budoucnosti stala členem aliance, byť ta v zásadě nezavírá dveře. V případě strategických zbraní lze podle něj najít řešení.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Z Washingtonu v posledních dnech zaznělo, že Rusko by mohlo zahájit útok kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, popírá, že by chystalo útok.

Moskva zároveň po Západu požaduje závazné záruky, mezi něž patří mimo jiné požadavek, aby se NATO zavázalo nerozšiřovat směrem na východ. Washington a jeho spojenci je odmítli.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 12. února 2022 11:54 )

Kongresmani USA prohlásili, že Biden trpí demencí, tak do středy vydržíme, co na to Černochová, už je v maskáčích v první lajně

Jirik-ta ( 22. ledna 2022 18:11 )

A pro evropu to bude katastrofa .Evropa jedině s malým e.

Babisova_drahota ( 20. ledna 2022 12:49 )

Proto Putin chystá okupaci Ukrajiny. Už chybí jenom záminka, Putinova armáda čeká na hranicích už jen rozkaz.
Jako za Hitlera.

dynaty ( 20. ledna 2022 11:58 )

dynaty ( 20. ledna 2022 11:57 )

Zobrazit celou diskusi