Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Epicentrum: Analytik o vyhrocené situaci na hranicích Ruska. Co chce Putin?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, ČTK - 
12. ledna 2022
14:45

Představitelé Severoatlantické aliance a Ruska se ve středu sešli, aby se pokusili překlenout neshody týkající se budoucnosti Ukrajiny. Zatímco Rusko chce především zabránit rozšiřování NATO na východ, Aliance odmítá ve věci možného členství Ukrajiny dělat kompromisy. To vše navíc v době nepokojů v Kazachstánu, na jejichž potlačení se Rusko velkou měrou podílí. Jaké jsem cíle Vladimira Putina nyní? Nejen o tom hovořil ve středečním Epicentru Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky. 

Rozpory mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem v otázce bezpečnosti Ukrajiny bude složité překonat, spojenci ale usilují o pokračování rozhovorů. Po dnešním prvním jednání Rady NATO-Rusko od roku 2019 to řekl šéf aliance Jens Stoltenberg. Třicítka členských zemí podle něj jednomyslně odmítla ruské požadavky znemožnit vstup do NATO Ukrajině a stáhnout alianční jednotky a zbraně ze zemí východního křídla bloku.

Jednání, o něž aliance stojí, by podle Stoltenberga mohla vedle Ukrajiny zahrnovat širokou škálu témat včetně kontroly zbraní. Rusko však dnes dalo najevo, že není připraveno dohodnout se na plánu dalších rozhovorů, dodal Stoltenberg.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa