Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pekarová to za „vyhnání Orbána“ schytala od Vondráčka. Lipavský se šéfky Sněmovny zastal

Autor: Jakub Veinlich, for - 
11. ledna 2022
18:22

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová si přeje, aby Maďaři „vyhnali“ svého premiéra, stejně jako Češi. Šéfka TOP 09 jinými slovy chce, aby po volbách skončil jako šéf vlády Viktor Orbán. Své vyjádření navíc přitvrdila, když na síti odsoudila předsedu vlády země visegrádské čtyřky za to, že podpořil prezidenta Kazachstánu v nařízení střílet do demonstrantů.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ vyjádřila se nedávno předsedkyně české Sněmovny. Věří tedy, že Maďaři v jarních volbách vystaví stopku stávajícímu premiérovi Viktoru Orbánovi.

Pekarová Adamová klade ve své funkci – třetí nejvyšší ústavní v Česku – důraz na dodržování lidských práv. Sama proto odsoudila Orbánovu podporu prezidentovi Kazachstánu, který schválil střílení do demonstrantů vlastní země.

„Paní Pekarová si už musí definitivně vybrat, zda chce dělat předsedkyni straně se 4 % voličů, nebo reprezentovat celou Českou republiku a být jedním z nejvyšších ústavních činitelů. Svoji roli naprosto nezvládla a výroky o vyhnání premiéra naší přátelské země jsou nepřijatelné,“ reagoval na sociální síti Pekarové Adamové předchůdce ve funkci šéfa Sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán dnes v telefonickém rozhovoru vyjádřil kazachstánskému prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi solidaritu v souvislosti s nepokoji, které v zemi propukly začátkem roku. Podle agentury Reuters o tom na facebooku informoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Tokajev k potlačení protestů nařídil do demonstrantů bez varování střílet a do země pozval jednotky některých zemí bývalého Sovětského svazu, včetně ruských výsadkářů.

„Premiér (Orbán) dnes hovořil s prezidentem Tokajevem a vyjádřil mu solidaritu a soustrast nad mnoha, mnoha oběťmi. A samozřejmě jsme nabídli pomoc,“ řekl podle Reuters Szijjártó ve videopříspěvku, který dnes zveřejnil na svém facebookovém profilu.

„Viktor Orbán dnes de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu a příjezd ruské armády. Maďarsko se nerovná Viktor Orbán, žije tam mnoho občanů, kteří s podobnými výroky mají problém, a ty podporuji a vždy podporovat budu,“ reagovala Pekarová Adamová na twitteru.

„Solidaritu nepotřebuje prezident, který nechá bez vyzvání střílet do demonstrantů. Solidarita patří obyvatelům Kazachstánu,“ napsal na twitter český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) po kritice, která se snesla na Pekarovou Adamovou. 

Video  Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG)  - Reuters
Video se připravuje ...

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi. 

Orbána odsoudili Fiala i Heger na Slovensku

„Situaci v Kazachstánu česká vláda velmi bedlivě sleduje, chci jasně říct, že naše politika důsledně zastává názor, že je potřeba respektovat lidská práva a že násilí proti vlastním obyvatelům není přijatelné,“ odsoudil násilí na lidech premiér Petr Fiala při své první zahraniční návštěvě, na kterou vyrazil na Slovensko. Situace v Kazachstánu je podle Fialy nepřehledná, „české ministerstvo zahraničních věcí je v kontaktu s českými občany a snažíme se monitorovat jejich bezpečnostní situaci,“ dodal předseda české vlády. 

„Násilí a porušování lidských práv, to není cesta, před kterou bychom měli zavírat oči,“ pokračoval Fiala. „Důležitá je deeskalace a dialog. Občanská společnost pro naši vládu je důležitá a její rozvoj v jakékoliv zemi budeme vždy podporovat,“ navázal na Fialu slovenský premiér Eduard Heger. 

Pekarovou Adamovou naopak za její vyjádření nepochválil například bývalý prezident Václav Klaus a jeho institut. „Vyzýváme vládu, aby se od vystupování Markéty Pekarové Adamové oficiálně distancovala a ujistila maďarskou stranu, že to není oficiální postoj České republiky. Vyzýváme Poslaneckou sněmovnu, aby svoji předsedkyni z její funkce odvolala,“ napsal bývalý prezident v prohlášení. 

Video  Premiér Petr Fiala (ODS) na první zahraniční návštěvě na Slovensku  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MajkaB ( 11. ledna 2022 20:56 )

Jejich vyjádření odpovídá výši jejich IQ - a, bohužel, asi se od nich dočkáme ještě mnohem horších... než se nám podaří se jich zbavit!

sorgedoktor ( 11. ledna 2022 20:01 )

Oni nemaji diplomaticke chovani ani vyja­drova­ni..­.Trer­ba do toho casem porijdou/ Blesk asi nectou/.

CAVESMAN ( 11. ledna 2022 19:29 )

pěkná prasárna - Tu Pekarovou a Lipavského zavřít .To jsou největší škodiči této země. A to jsou v úřadu pár dnů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa