Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslancem na stáži v USA? Farský naštval i Kalouska: Rezignuj! Klub STAN přebere Cogan

Aktualizováno -
12. ledna 2022
08:55
Autor: ČTK, ula, red - 
11. ledna 2022
12:35

Jan Farský (STAN) ve čtvrtek zamíří do Spojených států na osmiměsíční stáž. Vzdal se sice postu předsedy poslaneckého klubu, mandát poslance si ale nechá. Na sociálních sítích napsal, že na důležitá hlasování může přiletět do Česka. Právě za to to schytává bez ohledu na to, že poslanecký plat hodlá posílat neziskovkám. Kritici upozorňují i na to, že poslanec, který v říjnových volbách získal přes 15 tisíc preferenčních hlasů, mohl porušit koaliční smlouvu Starostů s Piráty. Nový šéfem klubu STAN bude Josef Cogan. Naštval se i exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který seděl s Farským v poslaneckém klubu TOP 09 + STAN.

Farský už ve čtvrtek, tedy jediný den po očekávaném hlasování o důvěře vládě, zamíří do USA. Půl roku bude na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. „Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu,“ uvedl na twitteru Jan Farský. Půlroční stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). „Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ podotkl.

Fiala dodal, že Farského cesta se nijak nedotkne činnosti vlády. „Těžko se mi to komentuje. Pan poslanec Farský mě jako předsedu koaličních stran před časem informoval o svém úmyslu a ujistil mě, že na všechna důležitá hlasování bude přítomen,“ řekl premiér médiím během své cesty na Slovensko. „Je to jeho rozhodnutí,“ dodal.  

Video  Fiala: Farský mě ujistil, že tu bude na důležitá hlasování  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

„V USA budu svůj plat posílat neziskovým organizacím, jako jsou Člověk v tísni, Paměť národa, Skaut. V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět,“ slibuje dál Farský, který se rozhodl rezignovat na post předsedy poslaneckého klubu STAN.

Cogan: Máme před sebou těžké období

Předsedou poslaneckého klubu Starostů a nezávislých (STAN) se namísto Faského stal Josef Cogan. Vládní hnutí o tom informovalo v tiskové zprávě.

Dlouholetý starosta města Nová Paka Cogan byl poslancem mezi lety 2010 a 2013, do Sněmovny se vrátil po loňských volbách. Dosud byl místopředsedou klubu. „Je to pro mě obrovská čest, vážím si důvěry našich poslanců. Máme před sebou těžké období a spoustu úkolů. Věřím ale, že budeme pokračovat v práci, ve změně, kterou jsme už započali,“ uvedl v tiskové zprávě.

Prvním místopředsedou klubu se stal Vlček. Místopředsedkyněmi klubu STAN zůstávají Věra Kovářová a Michaela Opltová, nově je doplnili Jan Lacina, Viktor Vojtko a Jan Kuchař.

Měl by Farský složit mandát?

Stáž Farského vyvolala mezi veřejností i opozicí vlnu nevole. Na sociálních sítích mu politici připomínají koaliční smlouvu s Piráty, kde např. stojí, že povinností kandidáta koalice je, že bude brát svou práci poslance jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity, mezi které je zahrnuto i studium, tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času. Většina lidí vyzývá Farského, aby složil poslanecký mandát i proto, že podle nich porušil koaliční smlouvu.

„Je mi to moc líto, Honzo, ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů. Pokud jsi myslel vážně všechny hodnoty, které jsme spolu osm let zastávali v jednom poslaneckém klubu, rezignuj na mandát. Jiná čestná cesta není,“ uvedl na twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Myslím, že jako poslanec s platem, o němž si většina občanů může nechat jen zdát, by měl buď vykonávat mandát, nebo jej složit. Tohle je nebetyčná drzost nechat se zvolit a pak odjet na půl roku na prázdniny,“ píše na svém facebooku europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Patrik Nacher (nezávislý za ANO) si naopak utahuje z Farského úmyslu létat na důležitá hlasování.

„... co uhlíková stopa, pane poslanče, kterou zelení politikové tak bedlivě hlídají?“ rýpl si Nacher. 

Svého stranického kolegy se zastal Zdeněk Hraba, senátor STAN za Prahu-východ a Benešovsko. Reagoval tak na status Roberta Šlachty, zakladatele hnutí Přísaha, který označil vyjádření Farského za arogantní.Měl by okamžitě složit mandát poslance. Klouzavý mandát, který by umožnil jeho nepřítomnost nahradit, nemáme i díky senátorům za STAN,“ napsal Šlachta.

„Romantická představa o klouzavém mandátu, že náhradník nastupuje, pokud je poslanec jinde než ve Sněmovně, je krásná, ale klouzavý mandát je určen pro řešení dvojpozice ministr-poslanec. Aby fungoval Váš model, musel by se J. Farský stát ministrem vlády USA,“ oponuje Šlachtovi Hraba.

Senátor pro Prahu 5 a 13 Václav Láska se domnívá, že stáž Farského je hlavně „symbolický problém“ .

„Bude to vzor, kterým se můžou v budoucnu zaštítit podstatně lenivější politici. Bohužel,“ domnívá se Láska.

Rakušan: Je to profesní růst i pro naše hnutí

 Vít Rakušan pro portál Novinky.cz uvedl, že Farského cestu vnímá jako velký přínos nejen pro jeho profesní růst, ale také i pro hnutí STAN.

“Myslím, že by byla škoda, aby se kvůli tomu vzdal čtyřletého mandátu, tento postoj sdílí i předseda vlády Petr Fiala. Jestli toto rozhodnutí přijmou i voliči Jana Farského, to ukážou další volby. Já věřím, že ano,“ řekl Rakušan Novinkám.

Dvaačtyřicetiletý Farský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. U komise uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Realizovat ho bude na Oregonské státní univerzitě. Během voleb získal 15 479 preferenčních hlasů.

Fulbrightova komise spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku. Na financování se podílí česká i americká vláda, program asistentů pro výuku angličtiny však financuje převážně české ministerstvo školství. Od spuštění programu v roce 1991 prošlo Fulbrightovým programem přibližně 2100 českých a amerických stipendistů.

Video  Babiš je trapný a dělá velkou chybu, povede to k jeho brzkému konci, říká Farský ze STAN  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 16. ledna 2022 16:47 )

To je nějaké gesto, že Farský, Fiala, Válek ( Soukup na TV Barr.)když mluví, mají roztažené pracky. To ukazují, jak moc jsou chytří nebo naopak bl.bí ???

denisz ( 12. ledna 2022 21:50 )

Farský mně vždy připadal jaksi podivínský a podrazácký, mnohdy mimo realitu a dost velký žvanil. Proslavil se zlostným kopáním do Babiše. Roznášení drbů na něj měl jako svojí hlavní polickou prioritu. Účastnil se i demonstraci, jak se tenkrát nosilo mezi „lepšími“ lidmi. S politickou kulturou si hlavu nikdy nelámal. Ani za starostování v Semilech moc obliby nezískal. Svoji nepřítomnosti ve sněmovně nebude nikomu chybět, už všechno totiž řekl a není originální, natož objektivní. Žvaní pořád to samé. S jeho odchodem tedy souhlasí i premiér a stranický šéf. Jako podrazák to před volbami neoznámil. Do sněmovny se dostal opět náhodou, že starší voliči vykroužkovali kandidáty Pirátů, takže se za STAN do sněmovny dostal kdekdo. Ať v USA zůstane co nejdéle. Bude se tam věnovat projektu : transformovat zkušeností USA federalismu do dalšího směřování EU. Voličům by udělal radost kdyby odešel ze sněmovny docela. Pak by mohl zaparkovat raději v nějaké politické neziskovce. Zatím pro zkrocení exekucí neudělal nic, jen se chlubí zásluhy Nachera, apod. Piráti už moudře nevstoupí do žádné koalice s nikým, natož se STAN, takže by Farský stejně ze sněmovny vypadnul.

sorgedoktor ( 12. ledna 2022 17:01 )

abcd mate pravdu

ellyane ( 12. ledna 2022 11:47 )

Dobrý den,
nemá náhodou pan Fiala taky neziskovku? Že by penízky přistály tam...to snad není možné, plnou h..bu pravdy a lžou jak z partesu.

borka30 ( 12. ledna 2022 11:41 )

Novináři píši o 6 měsících, ale on to má na 8 měsíců. Pište pravdivě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa