Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministr Lipavský v reakci na nepokoje pozastavil licence na vývoz zbraní do Kazachstánu

Autor: ČTK - 
11. ledna 2022
14:40

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi. Na dotaz ČTK to dnes uvedla Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Resort odeslal příslušnou žádost na licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle zprávy za rok 2020 ministerstva průmyslu bylo aktivních 11 licencí na vývoz v hodnotě 16,8 milionu eur (410 milionů korun). Z objemu firmy využili loni 330.000 eur (zhruba osm milionů korun), v roce 2019 to bylo 3,8 milionu eur (92,7 milionu korun). Povolený mají firmy export například palných zbraní, vozidel, chemikálií a „látek určených pro potlačování nepokojů“.

Minulý týden oznámila pozastavení vývozu zbraní do Kazachstánu německá vláda.

Prezident povolil střelbu do lidí

V Kazachstánu propukly na začátku roku nepokoje, které původně začaly jako protest proti zdražení pohonných hmot. Situace se vyostřila především v největším městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta. Bezpečnostní síly demonstrace brutálně potlačily, přičemž prezident Kasym-Žomart Tokajev povolil bez varování střílet ostrými náboji do demonstrantů, které označil za teroristy.

Oficiální údaje o obětech mezi protestujícími dosud zveřejněny nebyly. Ruská a místní média v neděli s odkazem na zdravotníky uvedla, že o život přišlo 164 lidí. Podle vládních údajů při střetech bylo zabito 16 příslušníků ozbrojených sil.

„MZV situaci nadále pečlivě sleduje a vyhodnocuje a podle vývoje situace je připraveno přijmout další rozhodnutí,“ dodala Kovářová.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes při návštěvě Bratislavy řekl, že česká politika důsledně zastává názor, že je potřeba respektovat lidská práva a že násilí proti vlastním obyvatelům není přijatelné. Situace v Kazachstánu je podle něj do značné míry nepřehledná. Vláda a ministerstvo zahraničí se snaží monitorovat bezpečnostní situaci českých občanů v zemi a jsou připraveny případně pomoci, dodal.

Video  Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG)  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa