Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obraz zkázy v Kazachstánu: Krev a mrtví v ulicích. A dorazila „bratrská“ pomoc ruské armády

Aktualizováno -
8. ledna 2022
16:45
Autor: ČTK, kal - 
8. ledna 2022
08:50

V kazachstánském městě Almaty byla v sobotu ráno znovu slyšet střelba. Informoval o tom server stanice BBC v ruském jazyce a agentura Interfax. Kazachstánské ministerstvo vnitra dnes ráno rovněž oznámilo, že od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely bezmála 4300 lidí. Úřady přitom zatkly i bývalého premiéra a exšéfa kontrarozvědky Karima Masimova, jehož podezírají z velezrady. Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev dnes telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o opatřeních nutných ke stabilizaci situace v zemi, oznámil Kreml. První ruské jednotky už dorazily do země, kde po předchozích střetech leží ještě mrtví v ulicích a jsou tu kaluže krve.

„Šestého ledna tohoto roku zahájila národní bezpečnostní rada předběžné vyšetřování velezrady,“ oznámila bezpečnostní rada. „Ve stejný den byl předběžně zatčen bývalý ředitel (kontrarozvědky) KNB K. K. Masimov, který je podezřelý ze spácháni tohoto zločinu, společně s dalšími osobami,“ pokračuje prohlášení rady.

Masimov velel tajné službě od září roku 2016 a funkce byl zbaven tento týden po vypuknutí protestů. Zastával rovněž funkci premiéra v letech 2007 až 2012 a 2014 až 2016. Úřady nezveřejnily jména dalších zatčených.

Analytici: Prezident Tokajev zkouší odstranit věrné spojence svého předchůdce

Expremiér je podle pozorovatelů blízkým spojencem bývalého dlouholetého prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Ten odstoupil z funkce nečekaně v roce 2019, zachoval si však v zemi významný vliv. Předsedal například bezpečnostní radě státu, odkud jej však v úterý odvolal nynější prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podle některých pozorovatelů se tak zdá, že se nynější hlava státu snaží odstranit Nazarbajeva a jeho spojence z čelných pozicích ve vládě, armádě a tajných službách.

Exprezidentův mluvčí Ajdos Ukibaj se dnes podobné spekulace snažil rozptýlit vyjádřením, že se Nazarbajev nachází v metropoli Nur-Sultanu a pravidelně konzultuje situaci s Tokajevem. Požádal rovněž, aby lidé „úmyslně nešířili nepravdivé a spekulativní informace“. Nazarbajev podle mluvčího „všechny vyzývá, aby se postavili za prezidenta Kazachstánu a umožnili mu překonat současné výzvy a zajistit integritu naší země“.

Video  Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG)  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle agentury TASS v hlavním městě znovu začalo fungovat dnes ráno pevné připojení k internetu, to mobilní bylo nefunkční. Připojení k internetu přestalo fungovat v pátek. Agentura Reuters uvedla, že dnes se v Almaty znovu otevřely některé obchody a čerpací stanice. Podle ministerstva obchodu obchodní řetězce v pěti velkých kazachstánských městech začaly znovu přijímat platby kartou. V ulicích tam stále hlídkují ozbrojení příslušníci bezpečnostních složek a občas je slyšet střelba. Zástupce starosty řekl agentuře RIA Novosti, že se město nadále snaží zbavit „skupin teroristů a banditů“ a že by lidé měli zůstávat doma. 

Povolená střelba do demonstrantů bez varování

Kazachstánem v posledních dnech otřásly nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých a stovky zraněných. Izraelské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že byl v Almaty v pátek zastřelen 22letý Izraelec, který v zemi pobýval několik let. Protesty vypukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak zdvojnásobily, a to se dotklo většiny motoristů v regionu.

Tokajev v pátek povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji a zároveň prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy. Do země mezitím dorazily na prezidentovu žádost jednotky zemí postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s ruskými výsadkáři. Účast Ruska vyvolala obavy západních zemí, které se chystají příští týden vyjednávat s Moskvou ohledně situace na Ukrajině, u jejíchž hranic Rusko shromažďuje desetitisíce vojáků.

Kazachstánský prezident dnes podle Kremlu vedl dlouhý telefonický rozhovor s Putinem a oba lídři si vyměnili názory na to, jakým způsobem nejlépe utišit nepokoje ve středoasijské zemi. Tokajev řekl Putinovi, že se situace v Kazachstánu uklidňuje a poděkoval mu za vyslání vojáků zemí ODKB.

Putin podle Kremlu vyjádřil souhlas s Tokajevovým návrhem na uspořádání videokonference lídrů ODKB v příštích dnech, na níž by se hovořilo o tom, jak znovu nastolit pořádek v Kazachstánu.

Spojené státy v pátek vyjádřily pochybnosti nad tím, zda musel Kazachstán kvůli nepokojům žádat Rusko o vojenskou pomoc a daly najevo obavy, že se ruským jednotkám po ukončení akce nebude chtít ze země odejít. Dnes pak oznámily, že umožní zaměstnancům, kteří nejsou nezbytní pro chod generálního konzulátu v Almaty, opustit město. USA a další státy NATO se v příštím týdnu chystají na několik kol diplomatických jednání s Ruskem ohledně situace na Ukrajině.

„Američtí občané by si měli být vědomi toho, že násilné protesty mohou výrazně ovlivnit konzulární služby poskytované velvyslanectvím Spojených států, a to včetně pomoci americkým občanům, již odjíždějí z Kazachstánu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. To umožní „dobrovolný odchod“ zaměstnancům konzulátu v Almaty, pokud nejsou nezbytní pro řešení mimořádných situací a chod pracoviště. Odjet budou smět i všichni rodinní příslušníci amerických zaměstnanců a diplomatů.

dynaty ( 9. ledna 2022 18:35 )

přeci těmi kdo sponzorují volební kampaně

dynaty ( 9. ledna 2022 05:12 )

líné lemry nelitují ty pobírají dávky

Lomikel ( 8. ledna 2022 19:55 )

Džamila se údajně plazila rourou plynovodu Nord Stream 2, tak pokud se nezasekla někde na rotoru kompresoru, tak už by tam měla být a provozovat pokus o revoluci, tedy o kazašskej hadrák...

dynaty ( 8. ledna 2022 19:21 )

kdepak, bohužel zůstává, aby se vracela na to je moc mazaná

dynaty ( 8. ledna 2022 19:17 )

Zobrazit celou diskusi