Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elektronická dálniční známka: Kolik stojí, kde jí koupit a kdo má nárok na výjimku?

Dálniční známky jsou v Česku od roku 2021 elektronické.
Dálniční známky jsou v Česku od roku 2021 elektronické.  (Autor: Blesk:David Malík)
Autor: mah - 
18. dubna 2023
16:31

Řidiči v Česku od roku 2021 nekupují papírové dálniční známky, ale pouze ty elektronické. Pro rok 2023 se u nich nic nezměnilo, nadále platí stejné ceny a známky lze kupovat stejným způsobem. Podívejte se jak a za kolik můžete dálniční známky koupit v Česku i v okolních státech.

Informace o elektronických dálničních známkách

Cena dálniční známky 2023

Ceny dálniční známky pro rok 2023 zůstávají stejné jako minulý rok. Stejné zůstává i zvýhodnění pro auta jezdící na zemní plyn nebo biometan.

Známka Běžná cena Zlevněná cena
Roční 1500 Kč 750 Kč
Měsíční 440 Kč 220 Kč
Desetidenní 310 Kč 155 Kč

Kdo nemusí mít dálniční známku?

  • Vozy na elektřinu
  • Hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km
  • Vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P
  • Vozidla přepravující nezaopatřené děti léčené se zhoubným nádorem nebo hemoblastózou
  • Vozidla domovů pro seniory a osoby se zdravotním postižením
  • Historická vozidla

Co je potřeba pro výjimku?

Automaticky budou osvobozena vozidla na elektřinu nebo vodík, případně hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km, pokud mají přidělenou speciální SPZ. Pokud ji vyplněnou nemají, mohou jejich majitelé podat oznámení, díky kterému budou osvobozeni také.

Vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P jsou osvobozeny automaticky. V případě kontroly ovšem musí být držitel průkazu v autě přítomen, kontrole pak stačí předložit příslušný průkaz. Obdobně nepotřebují známku vozidla, kterými jsou přepravovány nezaopatřené děti léčené se zhoubným nádorem nebo hemoblastózou. Při silniční kontrole stačí předložit lékařskou zprávu nebo jiné lékařské osvědčení.

Historické vozy dostanou výjimku automaticky, pokud mají speciální SPZ a průkaz historického vozidla

Pro osvobození vozidel domovů pro osoby se zdravotním postižením je ovšem nutné, aby vozidlo sloužilo k přepravě těchto osob.

Jak koupit elektronickou dálniční známku?

Elektronickou známku jde opatřit třemi různými způsoby. Jednak elektronickém obchodě, na vybraných prodejních místech a u samoobslužných kiosků

Nákup v e-shopu

Základním způsobem, jak koupit elektronickou dálniční známku, bude e-shop. V tom člověk jednoduše vyplní údaje o tom, jestli chce roční, třicetidenní, anebo desetidenní dálniční známku, následně vyplní údaje o SPZ a zemi registrace vozidla. V dalším kroku si člověk může vybrat počátek platnosti elektronické známky, všechny druhy dálničních známek totiž bude možné zakoupit až tři měsíce dopředu.

Výhodou nákupu přes e-shop je i to, že pokud bude člověk nakupovat známky pro více vozidel, bude stačit do systému nakopírovat všechny SPZ a následně vše zaplatit jednou platbou. Druhou výhodou je i možnost informačního e-mailu nebo sms, které upozorní na končící platnost dálniční známky.

Nákup na obchodních místech

Pokud člověk nemá přístup k internetu, nevadí. I nadále bude možné známky kupovat také na řadě obchodních míst. Postup přitom bude podobný jako v e-shopu. Člověk obsluze jednoduše nadiktuje potřebné údaje - druh dálniční známky, SPZ, začátek platnosti a případný nárok na eko cenu.

Následně člověk dostane potvrzení a má dálniční známku koupenou. Pokud by se stalo, že při vyplňování některý z údajů nadiktujete špatně, nemusíte hned panikařit. Do 15 minut je možné špatně zadané údaje upravit na obchodním místě, kde jste známku kupovali. Pokud člověk bude chtít dostat upozornění na končící platnost dálniční známky, bude možné si jej nastavit pomocí QR kódu nebo autorizačního kódu.

Nákup v samoobslužných kioscích

Nákup v samoobslužných kioscích bude fungovat podobně jako předchozí dvě možnosti. Člověk si na začátku celého procesu zvolí jazyk, ve kterém chce nákup provést. Následně si vybere druh dálniční známky a vyplní SPZ a zemi registrace vozidla. V dalším kroku vybere datum počátku platnosti dálniční známky. Nakupující může případně uplatnit nárok na eko cenu dálniční známky. Následně zbývá už jen zaplatit a může se vyjet na dálnici.

Video  Kolik budou stát dálniční známky na rok 2022?  - Videohub
Video se připravuje ...

Dálniční známky v zahraničí

Na poplatky za využívání dálnic je třeba myslet i v zahraničí. Podívejte se, jaké jsou ceny v okolních státech a populárních dovolenkových destinacích:

Rakousko

V Rakousku lze známku koupit v klasické papírové podobě na čerpacích stanicích i online. Při nákupu rakouské dálniční známky online je ovšem nutné počítat s právem soukromého spotřebitele na odstoupení od smlouvy. Elektronická známka tak platí až po 18 dnech od nákupu. Zároveň je zpoplatněn i průjezd některými tunely nebo horskými úseky. Známky jsou k dispozici na deset dní, dva měsíce nebo jeden rok.

Platnost známky Cena
10 dní 9,90 euro
Dva měsíce 29 euro
Rok 96,40 euro

Německo

V Německu je využívání dálnic zdarma. Zpoplatněny jsou jen některé tunely

Polsko

V Polsku se vybírá mýtné. Systém mýtného funguje jen na vybraných úsecích dálnic.

Slovensko

Na Slovensku lze koupit dálniční známku pouze online. Stejně jako v České republice jsou na výběr dálniční známky na deset nebo třicet dní a jeden rok.

Platnost známky Cena známky
10 dní 10 euro
30 dní 14 euro
Roční 50 euro

Maďarsko

Stejně jako na Slovensku nebo v Česku jsou i v Maďarsku k dispozici elektronické dálniční známky s platností na deset dní, jeden měsíc, nebo celý rok. Platí se různé ceny za osobní auto se sedmi nebo méně místy k sezení a dodávky do 3,5 tuny s více než sedmi místy k sezení.

Platnost známky Osobní auto Dodávka (nad 7 míst do 3,5 tuny)
10 dní 5 500 forintů 8 000 forintů
30 dní 8 900 forintů 12 600 forintů
Roční 49 190 forintů 69 830 forintů

Chorvatsko

V Chorvatsku funguje systém mýtného. To lze platit u mýtných bran kartou nebo hotově, případně si předem pořídit elektronickou krabičku pro placení mýtného elektronicky. Výši mýtného si můžete spočítat i pomocí interaktivní mapy Chorvatského ředitelství dálnic. Od roku 2023 navíc Chorvatsko používá jako svou měnu Euro.

Slovinsko

Slovinsko je další zemí, která zavedlo elektronické dálniční známky. Pro cestovatele mířící do Chorvatska je navíc nepříjemné, že dálniční známku lze pořídit na sedm dní, měsíc, nebo rok. Podobně jako v Rakousku je třeba i u Slovinské elektronické dálniční známky potřeba ji koupit s předstihem, protože nezačne platit okamžitě. Ceny jsou navíc různé pro větší auta, rozhodující je jejich výška před přední nápravou.

Platnost známky Cena pro osobní auta (výška nad nápravou do 1,3 metru, do 3,5 tuny) Cena pro dodávky (nad 1,3 metru nad nápravou, do 3,5 tuny)
7 dní 16 euro 32 euro
30 dní 32 euro 64,10 euro
Roční 117,50 euro 235 euro

 Bulharsko

Bulharsko vyžaduje dálniční známky nejen na dálnicích a rychlostních silnicích, ale i na některých silnicích nižších tříd. Kromě toho jsou zpoplatněny i některé mosty přes Dunaj. Dálniční známky jdou koupit i online na stránce Bgtoll.

Platnost známky Cena
Víkend (platí od soboty 0:00 do neděle 23:59) 9 bulharských leva
7 dní 13 bulharských leva
30 dní 27bulharských leva
90 dní 48 bulharských leva
365 dní 87 bulharských leva

Itálie

Pro cestu do Itálie dálniční známku nepotřebujete. Na italských dálnicích se platí mýtné. K výpočtu výše mýtného můžete použít kalkulátor na stránkách italského ředitelství dálnic. Na webu kromě toho najdete i upozornění na plánované uzavírky na vaší trase, nebo nástroj, který vám poradí čerpací stanici s nejnižší cenou pohonných hmot.

Řecko

V Řecku dálniční známku neseženete. Za využití dálnic se platí mýtné. Jeho výběr je navíc komplikovaný tím, že o stavbu a údržbu dálnic a vybírání mýtného se stará šest soukromých společností.

Francie

Francie se řadí mezi evropské země, kde poplatky za využití dálnic řeší pomocí mýtného. Jeho výše se zároveň určuje podle výšky a váhy vozidla. Cena pro osobní auto je tak jiná, než cena mýtného pro dodávku. K výpočtu výše mýtného pro vaší trasu lze využít i kalkulačky na oficiálních stránkách sdružení provozovatelů francouzských dálnic. Kalkulačka vám kromě toho nabídne i odhad ceny projetého benzínu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sidneyfoster ( 6. ledna 2022 02:05 )

To je pořád keců o digitalizaci, ale známka na den nebo dva se koupit nedá. Přece nepojedu k někomu na návštěvu na deset dní.

Zobrazit celou diskusi