Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vystrčil nepoletí s Kuberovou na Tchaj-wan letadlem se stáními znaky. Obává se karantény

Aktualizováno -
4. srpna 2020
21:25
Autor: ČTK, vei - 
4. srpna 2020
20:00

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nepoletí na Tchaj-wan vládním letounem, ale strojem tchajwanských aerolinek. Druhý nejvyšší ústavní činitel to v úterý potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi (ČT). Podle něj byl vybrán letoun aerolinek z praktických důvodů, a ne kvůli politickému tlaku. Vystrčil bude na návštěvě Tchaj-wanu na přelomu srpna a září. Proti cestě protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii a neuznává jeho samostatnost. Návštěvu kritizují i Hrad a představitelé vlády. Letět má i Věra Kuberová, vdova po bývalém šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (†72, ODS).

Vystrčil zdůvodnil výběr letadla aerolinek mimo jiné tím, že při cestě vládním strojem by cestu zkomplikovaly předpisy související s pandemií koronaviru.

„Je to vyloženě z praktických důvodů. Vládní letka velmi dobře spolupracovala, ale ukázalo se, že musíme v případě použití vládní letky mezipřistát. To je buď v Indii, Thajsku, nebo na Filipínách, a to jsou všechno rizikové oblasti,“ řekl ČT. Při mezipřistání by cestující museli na několik hodin vystoupit, což by podle něj znamenalo, že na Tchaj-wanu by pak po příletu museli nastoupit do karantény.

„Proto tady vznikla možnost, že bychom použili tchajwanské aerolinie,“ doplnil předseda Senátu. Pro použití komerčního letounu byla podle něj stanovena podmínka, že let nesmí být dražší než cesta státním letounem. Stroj aerolinek přitom bude mít větší kapacitu, díky čemuž mohl Senát uspokojit více žadatelů o účast ze strany podnikatelů.

Vystrčil vyloučil to, že byl komerční letoun vybrán kvůli politickému nátlaku. „Osobně jsem mluvil s panem ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) a ten mi jednoznačně deklaroval, že je připraven letku poskytnout, pokud to bude možné a pokud o to požádám,“ dodal Vystrčil. 

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na letadle nebudou státní české znaky

Letoun nebude mít na rozdíl od stroje vládní letky státní české znaky. „Mrzí mě to, ale myslím, že to jde nějakým způsobem napravit. Jakým, to si nechám jako překvapení,“ uvedl. O programu cesty a složení delegace má organizační výbor Senátu rozhodnout 11. srpna.

Předseda Senátu se rozhodl uskutečnit tchajwanskou misi, kterou před svým náhlým lednovým úmrtím plánoval jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). I jeho od cesty zrazoval zejména prezident Miloš Zeman, podle něhož to ohrozí vztahy s Čínou, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) cestu nedoporučili. Vystrčil se ale rozhodl misi uskutečnit i z principiálních důvodů a kvůli nátlaku Číny, která pohrozila odvetou.

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 5. srpna 2020 16:16 )

Pozor, ať ti nepraskne žilka.

BoziMilda ( 5. srpna 2020 16:15 )

V Indii že nezavírají fabriky ? Tam byl dokonce zákaz vycházení.

BoziMilda ( 5. srpna 2020 16:13 )

Třeba svého nadřízeného. Je to ve spise.

BoziMilda ( 5. srpna 2020 16:12 )

Svět nás bere jako klauny už dávno. Hlavně poté, co máme v čele senilního alkoholika a slovenského agenta, který blekotá v televizi každý den něco jiného.

Dodo52 ( 5. srpna 2020 14:22 )

Ve spisech agent stb je vedený Drahoš - Bas. A mohl by jste vy uvést koho třeba udal Babiš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa