Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslankyně Maxová se „rozhoupala“ a opouští ANO. Babiš: Egoistická kariéristka

Aktualizováno -
3. října 2020
15:19
Autor: Mii, ČTK, vei - 
3. října 2020
14:59

S odchodem významné osoby z hnutí ANO se během krajských a senátních voleb bude muset potýkat premiér Andrej Babiš. Europoslankyně Radka Maxová oznámila, že hnutí opouští. Prozradila to v rozhovoru pro Deník N. Nejde o impulsivní rozhodnutí, Maxová o tomto kroku uvažovala několik měsíců, nakonec se rozhodla až nyní. Důvodem podle ní je, že ANO se odklonilo od původních idejí a má jen marketingové zájmy. Babiše odchod Maxové nemrzí, pro Blesk Zprávy uvedl, že je to „egoistická kariéristka“.

Maxová stála u zrodu hnutí ANO v Jihočeském kraji, rovněž předsedala krajské buňce. O svých záměrech opustit hnutí poprvé informovala v červenci, tehdy uvedla, že nad tím uvažuje každý den. Kritizovala například vliv KSČM na současnou vládu či postoj Babiše a jejího šéfa vůči Evropské unii.

Vadil jí také odchod Petra Vokřála z brněnské buňky hnutí. „Teď opravdu hluboce přemýšlím, jestli je to pro mě – i vzhledem k tomu, co se děje v Brně – ještě únosné. Je pro mě velmi citlivé, jací lidé odcházejí z hnutí. Nejsem už asi úplně spokojenou členkou ANO, na druhou stranu jsem si v politice odžila svoje, jihočeské ANO považuji trochu za svoje dítě,“ řekla Maxová během léta pro Radiožurnál.

Žádné ideje, jen marketingové zájmy

Jak to nyní vypadá, její myšlenky uzrály. Maxová skrze Deník N oznámila, že hnutí ANO opravdu opouští. Podle ní nadešel čas, i když rozhodnutí bylo těžké – zejména jihočeskou organizaci považuje za něco, co do jisté míry vybudovala.

„Když porovnám, co bylo na začátku a co je ve druhém volebním období, je to úplně jiné hnutí. Odklonilo se od původní ideje a občas tam převládají marketingové zájmy a ne to, co by bylo pro Českou republiku lepší,“ vysvětlila Maxová, proč se zbavuje barev ANO. Dříve věřila, že je to protikorupční hnutí, které chce pomoci lidem. Už o tom ale přesvědčena není.

Maxové také vadí sociální politika nejsilnějšího vládního hnutí, která je podle ní jako okopírovaná od sociální demokracie. „Za některé kroky, které hnutí dělá v sociální politice, se stydím. Je to pouze rozdávání peněz,“ tvrdí Maxová. Kritizuje, že ANO neudělalo nic pro boj s chudobou a neprovedlo důchodovou reformu.

Kritizuje i některé kroky premiéra a vlády v koronavirové krizi. „Tvrdilo se, že máme dostatek roušek, později se ukázalo, že nemáme. Celá první vlna se zvládla jenom díky občanské společnosti,“ domnívá se europoslankyně.

Mandátu europoslankyně se Maxová vzdát nehodlá. Chtěla by také zůstat v delegaci hnutí ANO v europarlamentu. „Věřím, že se domluvíme. Budu požadovat volné hlasování a spolupráci si dovedu představit,“ uvedla.

Předseda vlády smutný není

Babiš rozhodnutí Maxové opustit ANO vítá. „Pro naše hnutí je to dobrá zpráva. Hnutí se musí očistit od egoistických kariéristů,“ napsal pro Blesk Zprávy.

Hnutí ANO v posledních měsících opustilo několik výrazných tváří. Byl mezi nimi například europoslanec Pavel Telička, který po odchodu ze strany založil vlastní hnutí HLAS a dnes se profiluje jako velký premiérův kritik. Odešla také bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, jež v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedla, že „Babiš nemá srdce“.

marmat ( 3. října 2020 22:55 )

bigoseman: Zkuste nebejt trapnej.....už na 99 % jste

marmat ( 3. října 2020 22:54 )

Jeho 100% Důvěra v chytré lidi se NIKDY nemůže vytýkat jemu.....

marmat ( 3. října 2020 22:51 )

Nematlejte do toho Jourovou..... To je opravdu 100% JINÁ LIGA

marmat ( 3. října 2020 22:49 )

bigoseman: Jste odporný troll., ale dělá Vám TO úchylnou radost!!!
Jako této paní EURO-poslankyni, která zradí ANO a funkci si ponechá..-..
Jidáš z ČR jako Telička

adeso ( 3. října 2020 19:25 )

nojo Telička podrazácký exsvazák a exkomunista... a Maxová s Krndou - IQ tykve, co nechápou politiku a patlají si svoje kraviny. To jsou Babišova esa měl by si dát facku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa