Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiše opustí další žena? Maxová zvažuje odchod z ANO, vadí komunisté i dění v Brně

Autor: Jakub Veinlich - 
20. července 2020
18:12

V roce 2011 stála u zrodu ANO v jihočeském kraji a šéfovala krajské buňce Babišova hnutí. Teď ale europoslankyně Radka Maxová podle svých slov každý den uvažuje nad tím, že hnutí opustí. Následovat by tak mohla například Pavla Teličku, Veroniku Žilkovou nebo Adrianu Krnáčovou.

Lidí, kteří se necítí spokojeně v hnutí ANO, dle této optiky přibývá. Na cestě z hnutí pryč je další tvář z přednějších míst. Tentokrát v Bruselu. Nad svým odchodem totiž dle svých slov vážně uvažuje bývalá poslankyně a dnes členka europarlamentu Radka Maxová. Důvodem je podle Maxové nejen stále větší vliv KSČM na vládu, ale také postoj kabinetu a samotného premiéra Andreje Babiše na EU.

Za další „hřebíček do rakve“ považuje také například nedávný odchod místopředsedy Petra Vokřála z brněnské buňky hnutí. „Teď opravdu hluboce přemýšlím, jestli je to pro mě – i vzhledem k tomu, co se děje v Brně – ještě únosné. Je pro mě velmi citlivé, jací lidé odcházejí z hnutí. Nejsem už asi úplně spokojenou členkou ANO, na druhou stranu jsem si v politice odžila svoje, jihočeské ANO považuji trochu za svoje dítě,“ řekla Maxová v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál.

Byla také jedinou z šestice europoslanců hnutí ANO, která se zdržela během hlasování Evropského parlamentu o rezoluci, ve které bruselští poslanci kritizují možný střet zájmů českého premiéra a šéfa ANO Babiše.  

„Všichni u nás na klubu asi očekávali, že budu jednoznačně proti, ale snažila jsem se vysvětlit, že v rezoluci jsou dobré myšlenky. Aby se nastavila jasnější pravidla a už se nedalo diskutovat o tom, co je střet zájmů a co není. Proto jsem byla rozhodnutá, že rozhodně nebudu hlasovat proti,“ okomentovala Maxová hlasování pro Hospodářské noviny.

Zatímco pětice zástupců hnutí ANO v čele s Ditou Charanzovou byla proti rezoluci a Maxová se zdržela, pro rezoluci hlasovali zástupci lidovců, pirátů i ODS. Proti byli i dva zástupci SPD, jediná zástupkyně KSČM Kateřina Konečná, jejíž strana podporuje českou vládu, si počínala stejně jako Maxová.

„Není to ze dne na den. Je to dlouhodobý proces. V první fázi jsem s politikou byla spokojená, ale postupně se mi přestaly líbit některé kroky,“ řekla Maxová nedávno pro CNN Prima NEWS.

Do ANO přitom přišla z firmy Agrofert, kde pracovala jako manažerka. Jako zástupkyni hnutí ANO vadí Maxové například postoj hnutí ke sňatkům homosexuálů. Právě hnutí ANO se na tomto tématu tříští. Když byla Maxová ještě poslankyní v české Sněmovně, byla hlavní předkladatelkou zákona, který by párům stejného pohlaví manželství umožnil. Dnes mohou uzavírat registrované partnerství.

Kdy eventuálně a jestli vůbec hnutí ANO opustí, ještě Maxová není rozhodnutá – rozhodně se prý ale nehodlá kvůli tomu vzdát mandátu europoslankyně. „Nevidím důvod, proč bych se postu měla vzdát. Jsem zvolená pro všechny a vím, že mě volili i voliči jiné strany než ANO,“ uzavřela Maxová pro CNN Prima NEWS.

Teličkovy námluvy s TOP 09

Jedním z hlavních lákadel na voliče byl při vzniku hnutí ANO hlavní vyjednavač vstupu České republiky do EU a také první český eurokomisař Pavel Telička. S hnutím ANO a jeho šéfem Babišem se však v říjnu 2017 ve zlém rozešel. Později si založil hnutí HLAS, se kterým se loni do europarlamentu pokoušel dostat znovu, ale neúspěšně.

V těchto dnech přitom dohaduje politikou spolupráci s TOP 09, o čemž mluvil i v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy Miroslav Kalousek. Právě kvůli různým námluvám o spojenectví před sněmovními volbami v roce 2021 se Kalousek rozhodl těchto voleb neúčastnit. Chce se věnovat „přístupovým“ rozhovorům jednotlivých stran.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Po rozepřích v brněnské buňce opustil hnutí ANO nedávno také jeho dosavadní místopředseda Petr Vokřál. Svou roli v tom mohl podle mnohých sehrát také šéf poslaneckého klubu hnutí a faktická pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek. Ten krátce nato oznámil, že se na příštím volebním sněmu ANO nebude ucházet o post prvního místopředsedy.

Krnáčová nezaplatila příspěvky

Místopředsednické křeslo v ANO a poslanecký mandát „položil“ v minulosti také například někdejší ministr zahraničí a obrany Martin Stropnický. Z české politiky totiž zamířil na přelomu září a října do Izraele, kde je českým velvyslancem. Za hnutí ANO už proto nekandidovala v komunálních volbách ani Stropnického manželka, herečka Veronika Žilková.

V hnutí ANO skončila letos na jaře také někdejší pražská primátorka a bývalá ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová. Záměrně nezaplatila členské příspěvky.

„Pravdou je, že někteří kolegové iniciovali mé vyloučení z pražské organizace. To nakonec neprošlo, ale já se nakonec rozhodla, že jim usnadním rozhodování,“ řekla Krnáčová v dubnu Deníku N. Uplatnit se chce Krnáčová na knižním poli – sepsala thriller o zkorumpovaných pražských politicích a tvrdohlavém a nesmlouvavém primátorovi. 

marmat ( 23. července 2020 19:30 )

9xov9:Pokud máte fandovství takto NAIVNĚ postavený,nebude opravdu NIKDO litovat !

marmat ( 23. července 2020 19:27 )

Takovej Telička dlouhodobě a mezi zrádci.......musíte číst o CO jde !!!???

marmat ( 23. července 2020 19:26 )

Proč odešel např. Pospíšil od ODS k TOP 09 ???
Nezamiloval se do Kalouska, ani vizí Pekarové.....
ale do nominace do EU za TOPku

marmat ( 23. července 2020 19:23 )

Telička, Žilko­vá..­....E­uropos­lanci .....všelijakého protičeského ražení
Mají jednu ohromnou MÁNII, nechat se delegovat "nějakou" stranou a pak se
pasovat na nestra­níky­....!!­!§§§
Kdo je pak zbavuje tohoto ultra zaplaceného postu

Pepicek1953 ( 21. července 2020 07:16 )

už se přes ANO dostala k dobrému lizu a tak co by tam dělala ale určitě se za komunistů narodila a čas žila a najednou jí vadí,což jsou kecy a chce se zviditelnit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa