Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Utkal pavučinu lží.“ Biden se při výročí krvavého útoku na Kapitol pustil do Trumpa

Aktualizováno -
6. ledna 2022
17:37
Autor: ČTK - 
6. ledna 2022
16:28

Před rokem byla při útoku příznivců někdejšího prezidenta Donalda Trumpa na budovu Kongresu napadena demokracie, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden v projevu k prvnímu výročí násilností ve Washingtonu, které znamenaly smrt několika lidí. Trumpa obvinil, že kolem prezidentských voleb v roce 2020 šířil lži, nebyl schopen přijmout porážku a jako první prezident v americké historii se poté pokusil zabránit pokojnému předání moci. Trump následně v prohlášení uvedl, že Biden zneužívá jeho jméno za účelem dalšího rozdělení americké společnosti a dnešní vzpomínkové akce označil za politické divadlo.

Když Trumpovi podporovatelé před rokem vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu, aby přerušili formální proces potvrzení Bidenovy výhry, miliardář v Bílém domě jejich vpádu podle Bidena několik hodin jen nečinně přihlížel.

Je to poprvé v naší historii, kdy prezident nejen, že prohrál volby, ale také se pokusil zabránit pokojnému předání moci, zatímco do Kapitolu vtrhl násilný dav,“ upozornil Biden.

Biden: Šlo o podkopání americké ústavy

„Musíme jasně říci, co je pravda a co je lež. Pravda je takováhle: Bývalý prezident Spojených států utkal kolem voleb z roku 2020 pavučinu lží a pak ji šířil,“ zdůraznil Biden, který projev přednesl ve Statutárním sále Kapitolu, jedné z místností, kde loni záběry kamer ukazovaly dav Trumpových přívrženců.

„Před rokem byla na tomto posvátném místě napadena demokracie. Jednoduše napadena,“ řekl Biden, který podle amerických médií vystoupil proti Trumpovi nezvykle tvrdě, ačkoliv za celý projev přímo nezmínil jeho jméno. „Bývalý prezident a jeho podporovatelé se rozhodli, že jediný způsob, kterým mohou vyhrát, je potlačovat vaše hlasy a podrývat naše volby,“ dodal.

Trumpovým přívržencům, kteří svým vpádem narušili demokratický proces v Kongresu potvrzující volební výsledky, šlo podle Bidena o podkopání americké ústavy.

Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021) Nepokoje ve Washingtonu, při kterých do budovy Kapitolu vtrhli příznivci Donalda Trumpa (7.1.2021) | Reuters

Trump: Amerika prokoukla lži a polarizaci Demokratů

Trump původně plánoval na čtvrtek tiskovou konferenci, teprve druhou od doby, co opustil úřad. Svoje plány nakonec v úterý změnil a řekl, že se k věci vyjádří na mítinku v polovině ledna. „Demokraté si chtějí přivlastnit 6. leden, aby mohli vyvolávat strach a rozdělovat Ameriku,“ uvedl v prohlášení, které zveřejnil záhy po Bidenově projevu. „Říkám, jen ať si ho (6. leden) vezmou, protože Amerika prokoukla jejich lži a polarizaci,“ dodal.

Toto politické divadlo je pouze odvádění pozornosti od skutečnosti, že Biden naprosto a kompletně selhal,“ dodal exprezident, který stále trvá na tom, že mu demokraté „ukradli“ výhru. To se mu však nepodařilo prokázat v desítkách žalob v různých státech, z nichž některé soudy následně označily za zbytečné a potrestaly právníky, kteří je soudu předložili. Trumpova tvrzení rovněž odmítali volební činitelé z jednotlivých států včetně vysoko postavených republikánů. I někdejší Trumpův ministr spravedlnosti William Barr po volbách prohlásil, že jeho úřad nepřišel na žádné známky rozsáhlejších podvodů.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Trump nicméně stále označuje volby za zmanipulované a tvrdí, že demokraté cosi skrývají a snaží se „zrušit“ rozhovory o integritě hlasování.

V den incidentu zemřeli čtyři lidé, člen ochranky Kapitolu pak podlehl svým zraněním o den později. Stovky dalších policistů byly zraněny a čtyři z nich pak v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Úřady v souvislosti s nepokoji zadržely asi 700 lidí. Loňské události nyní vyšetřuje demokraty řízená komise ve Sněmovně reprezentantů. Orgán, v němž by byly rovně zastoupeny obě hlavní strany, republikáni odmítli.

Luboš Stodůlka ( 6. ledna 2022 17:01 )

Na starýho děduly,dobrý a trefný projev.S takovými TRUMFY,by se lidstvo pozabíjelo!

Zobrazit celou diskusi