Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejhorší útok a „nejčernější“ den: Američané si připomínají rok od vpádu do Kapitolu

Autor: ČTK, šamol - 
5. ledna 2022
16:02

Byl to pokus o „převrat“, „jeden z nejčernějších dní“ amerických dějin, „nejhorší útok“ na srdce americké demokracie za více než 200 let. I takto popisovali politici a média chvíle, kdy se washingtonský Kapitol proměnil v bojovou zónu poté, co do něj před rokem vtrhl dav stoupenců končícího prezidenta Donalda Trumpa odmítajících uznat jeho volební porážku. Následujících 12 měsíců přineslo stíhání stovek výtržníků, reformy policejního sboru chránícího Kongres, ale také pokračování násilné rétoriky, která přispěla k událostem ze 6. ledna 2021.

Výjevy z tohoto dne šokovaly nejen Američany, ale komentátory a politiky po celém světě. Budova Kongresu zahalená kouřem, narušitelé včetně polonahého muže s kožešinovou čepicí uvnitř zasedacího sálu Senátu, ochranka s vytaženými pistolemi střežící zabarikádované dveře Sněmovny reprezentantů nebo maketa šibenice a skupinový pokřik „oběste (viceprezidenta) Mikea Pence“. Celý rozsah násilností přitom stále vychází najevo, v prosinci například vyšetřovatelé zveřejnili tříhodinový záznam z bezpečností kamery v tunelu, který byl dějištěm zřejmě nejintenzivnějších střetů mezi policií a demonstranty.

Ty vypukly okolo 13:00 místního času, tedy v podstatě ve stejnou chvíli, kdy v Kongresu začínala ceremoniální schůze obou komor k výsledkům prezidentských voleb. Rozvášněný dav nejdříve prorazil zátarasy na západní straně Kapitolu, rychle zabral prostranství pod budovou a zhruba o hodinu později první výtržníci pronikli dovnitř.

Policie čelila značné přesile a zjevně nebyla na takový scénář připravená. Lídři bezpečnostních složek sklízeli po chaotických událostech hlasitou kritiku, především kvůli skutečnosti, že na různých sociálních sítích se předtím otevřeně hovořilo o útoku na Kapitol v den volební schůze Kongresu.

Policejní sbor v Kapitolu je nyní na útoky lépe připraven 

Policejní sbor Kapitolu za posledních 12 měsíců prošel výraznou transformací. Má nové vedení, vyšší rozpočet i nové vybavení včetně rozmanitějších prostředků používaných k rozhánění davů. „Jsme mnohem lépe připraveni,“ řekl velitel sboru Thomas Manger. Ten má nyní díky novému zákonu možnost jednostranně povolat na pomoc národní gardy.

Až příchod těchto posil vedl před rokem k obnovení pořádku v areálu Kongresu. Předcházela tomu evakuace zákonodárců i vypjaté momenty, kdy pracovníci Kapitolu či novináři hledali úkryt před útočníky, kteří pronikali do různých koutů komplexu včetně senátního sálu nebo kanceláře šéfky sněmovny Nancy Pelosiové. Odhaduje se, že do budovy Kongresu vniklo na 800 lidí. Výsledkem byly nepořádek a rozbitá okna, desítky zraněných policistů a pět mrtvých včetně 35leté ženy, kterou ochranka zastřelila, když s trumpovskou vlajkou ovázanou kolem krku prolézala rozbitým oknem.

Ani krveprolití nezabránilo rychlému dokončení procesu „certifikace“ prezidentských voleb. Kongres ještě téhož večera obnovil jednání a potvrdil vítězství Trumpova soupeře Joea Bidena. „Snažili se narušit naši demokracii. Nepodařilo se jim to,“ prohlásil tehdy lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell.

„Neúspěšná vzpoura“, jak nepokoje popsal, byla jakýmsi vyvrcholením několikaměsíční Trumpovy snahy podkopat důvěru ve výsledky voleb a později i dosáhnout jejich zneplatnění. Republikánský prezident nikdy porážku neuznal, vytrvale šířil nepodložená tvrzení o podvodech s hlasy a společně se svými spojenci tlačil na činitele v několika klíčových státech, ačkoli relevantní autority tam ani nikde jinde v USA neodhalily zásadní problémy s průběhem hlasování. Trump nicméně opakoval svůj příběh o „ukradených“ volbách i v projevu 6. ledna bezprostředně před vypuknutím nepokojů. Zároveň vyzval příznivce k pochodu na Kapitol a po vpádu otálel s výzvou, aby lidé místo opustili.

Trump zůstává i nadále v čele Republikánské strany

Za tehdejší vyjádření Trumpovi deaktivovaly účty sociální sítě Facebook a Twitter, jiný trest ale nepřišel. Republikánští zákonodárci se i přes jistou počáteční kritiku až na výjimky postavili za Trumpa, když proti němu demokraté vznesli ústavní žalobu za „podněcování ke vzpouře“. A rok po násilnostech v Kongresu Trump zůstává vůdčí osobností Republikánské strany, zatímco vyšetřování událostí 6. ledna se stalo novým zdrojem třenic mezi republikánskými a demokratickými politiky.

Jejich postoje jsou odrazem rozdílných pohledů zastávaných Američany. Čerstvý průzkum pro veřejnoprávní vysílací společnosti NPR a PBS například ukazuje, že zatímco 89 procent voličů Demokratické strany považuje vpád Trumpových stoupenců do Kapitolu za „vzpouru a ohrožení demokracie“, jen každý desátý republikán věc vidí stejně. Podle jiného průzkumu zase jen čtyři z deseti republikánů hodnotí událost jako velmi nebo extrémně násilnou.

Loňský 6. leden se podobně jako prezidentské volby roku 2020 stal předmětem smrště dezinformací a konspiračních teorií. Opakovaně se například objevuje nepravdivé tvrzení, že účastníci nepokojů nebyli ozbrojení, což v nedávném prohlášení uvedl i Trump. Také se rozšířila nepodložená teorie, že za násilím nebyli stoupenci tehdejšího prezidenta, nýbrž agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) či někdo jiný. „Vím to!“ říká v nové reportáži televize CNN Trumpova fanynka Lisa. Trestní stíhání údajných účastníků připisuje „demokratickým soudcům a lidem, kteří byli na výplatní pásce demokratů“.

Obvinění si v souvislosti s výtržnostmi a útoky na policisty vyslechlo přes 700 lidí, padla už i řada trestů odnětí svobody. Obavy z nového politického násilí nicméně přetrvávají, i kvůli intenzitě násilné rétoriky ve veřejném prostoru. „Kdy budeme moct použít zbraně? (...) Kolik voleb ukradnou, než ty lidi zabijeme?“ zeptal se v říjnu jistý divák na mítinku pravicového hnutí Turning Point USA ve státě Idaho. Mezitím čelí zákonodárci a volební úředníci v různých amerických státech záplavě výhrůžných vzkazů.

„Život je daleko od normálu. 6. leden není minulost, je to každý den,“ napsal o víkendu kolektiv komentátorů deníku The New York Times.

Video  Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu: Čtyři mrtví, infarkt v davu a Biden završil výhru  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi