Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silná sněhová bouře zasáhla Washington. Bidenova helikoptéra nemohla odletět

Autor: ČTK - 
3. ledna 2022
18:24

Okolí americké metropole Washingtonu sužuje silná zimní bouře, během níž dnes napadne až 25 centimetrů sněhu. Kvůli nepřízni počasí se uzavírají místní školy i federální úřady, Bílý dům například zrušil každodenní tiskovou konferenci. Problémy měl i prezident Joe Biden při návratu z víkendu v domovském státu Delaware. Kvůli silnému větru a špatné viditelnosti nemohla vzletět jeho helikoptéra, a z letiště se proto musel vydat v prezidentské koloně. Letiště v okolí Washingtonu zrušily více než polovinu všech dnešních letů.

Americká meteorologická služba (NWS) vydala do dnešních 16:00 místního času (22:00 SEČ) varování před zimní bouří. Vítr bude dosahovat rychlosti přes 50 kilometrů v hodině, na některých místech by mohlo do té doby padat až pět centimetrů sněhu za hodinu.

Ve Virginii a Marylandu, které obklopují federální okrsek hlavního města, je bez proudu asi 350.000 domácností a podniků. S problémy se potýká také Severní Karolína, kde je bez dodávek elektřiny bezmála 165.000 zákazníků, uvádí web Poweroutage.us.

Sněžit začalo v noci na dnešek v Alabamě a Kentucky, bouře se nyní přesouvá přes Washington až k New Yorku, kde tři místní letiště zrušily už asi čtvrtinu letů. Nejvíce sněhu zatím zaznamenali v okrese Augusta ve Virginii, napadlo tam dosud deset centimetrů.

Úřady vyzývají obyvatele, aby se pokud možno vyhýbali cestování, ve Virginii jen před osmou ranní místního času (14:00 SEČ) zaznamenali přes 80 dopravních nehod.

Federální úřady ve Washingtonu jsou dnes zavřené, Bílý dům rovněž zrušil každodenní tiskovou konferenci. Biden kromě změny způsobu cestu svůj kalendář neupravil. Řada školních okrsků v Marylandu, Virginii a ve Washingtonu dnes zrušila výuku, nebo ji vede dálkově.

Nepřízeň počasí ještě více komplikuje situaci v letecké dopravě, kterou již tak značně narušuje varianta omikron a s ní spojený velký počet nakažených mezi personálem aerolinek. Podle webu Flightaware.com dnes zrušila letiště zasažená bouří celkem 2060 vnitřních i mezinárodních letů, což je více než polovina ze všech leteckých spojů odvolaných na celém světě.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi