Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lipavský o možné válce na Ukrajině: Jsme připraveni na nejhorší scénář. Česko pošle munici

Aktualizováno -
21. ledna 2022
18:37
Autor: ČTK, Mii - 
21. ledna 2022
17:47

Česká republika je připravena i na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině, řekl dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Česko je podle něj připraveno podpořit případné sankce proti Rusku. Zdůraznil potřebu zachování komunikace. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) Česko věří v mírové zakončení krize. Domnívá se, že není v zájmu Ruska situaci eskalovat. Černochová na tiskové konferenci potvrdila, že Česká republika daruje Ukrajině dělostřeleckou munici ráže 152 milimetrů.

Ukrajina podle ministryně poslala seznam požadavků, Česko si z ní vybralo pomoc v podobě dělostřelecké munice. Podle Lipavského ČR zvažuje i další formu pomoci. O personální pomoc Ukrajina Česko nepožádala, dodala ministryně.

„Česká republika i vzhledem k různým historickým souvislostem podporuje Ukrajinu. Byla to jednu dobu i země, se kterou jsme s částí území sdíleli jedno Československo, takže ty historické vazby tady máme,“ vysvětlovala Černochová. Dar v podobě dělostřelecké munice je podle ní prodiskutován s generálním štábem Armády ČR.

Lipavský za nejhorší možný scénář označil vojenskou invazi Ruska na území Ukrajiny. „Zpravodajské informace, které máme k dispozici, poukazují na koncentraci zhruba stotisícové armády na stupni bojové připravenosti, která může zaútočit z Krymu, z východu ale také ze severu a z Běloruska,“ popsal ministr s tím, že tento vývoj si nikdo nepřeje a diplomaté se ho snaží odvrátit. 

Hrozbu invaze na Ukrajinu ministr nazval vyděračskou taktikou Ruska.

Záležitostí se každý den bude podle něho zabývat vnitroresortní skupina, která dnes na ministerstvu zahraničí vznikla. „Pozice České republiky je v této situaci pevná a neměnná. Aktivně se účastníme různých vyjednávání na úrovni NATO,“ pokračoval Lipavský.

Blinken: USA budou reagovat

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes podle agentury TASS uvedl, že Rusko v rámci bezpečnostních záruk požaduje, aby se vojska Severoatlantické aliance stáhla z Rumunska a Bulharska. Moskva již dříve vznesla vůči Západu požadavek, aby se NATO vrátilo do svých hranic z roku 1997. Obě balkánské země ruskou žádost jednoznačně odmítly.

Lavrov dnes v Ženevě jednal s americkým protějškem Antonym Blinkenem. Lavrov po schůzce řekl, že Spojené státy souhlasily s tím, že Rusku příští týden poskytnou písemné odpovědi na bezpečnostní požadavky Moskvy. Blinken na separátní tiskové konferenci potvrdil, že USA jsou připraveny odpovědět, Moskva ale musí zároveň reagovat na obavy týkající se Ukrajiny.

Podle Fialy musíme zamezit ruské agresi

K situaci se již ve čtvrtek vyjádřil premiér Petr Fiala (ODS). Novinářům řekl, že Česká republika musí hledat cesty, jak Ukrajině pomoci, a podpořit současně snahu zamezit možné ruské agresi. Česko podle něj nad situací na ukrajinsko-ruské hranici nezavírá oči a je znepokojeno ruskými vojenskými manévry, stejně jako celá Evropa či NATO.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi. Z Washingtonu v posledních dnech zaznělo, že Rusko by mohlo zahájit útok kdykoliv. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, popírá, že by chystalo útok. Podle Moskvy je stažení vojsk možné teprve tehdy, když od Západu získá požadované záruky.

Video  Putin Západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Annika ( 21. ledna 2023 04:46 )

Americky inspector odpovida na otazky ohledne Wagne­rovcu­.https­://y­outu­.be/8ic­GykI­FEUk

fido2 ( 10. října 2022 09:27 )

Zeliňákovi určitě slíbily usa bohatou odměnu, když je vyvede z krize. No a všichni židé mají rádi peníze, tak to je.

fido2 ( 10. října 2022 09:25 )

Tak,tak....

fido2 ( 10. října 2022 09:24 )

Už měl být na ukrajině, co tady ještě dělá?

modrosvazak ( 4. září 2022 08:32 )

Neuvěřitelné, tento pirátský hlupák co si neumí pořádně ani nasadit na hlavu vojenskou helmu, chce vést válku proti atomové velmoci?? Proboha, pošlete ho do první linie at' je od tohoto prost´áčka klid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa