Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Černochová se omluvila Parkanové za stíhání kvůli letounům. Poslala i kytici, Kalousek smeká

Autor: Mii, ČTK - 
20. ledna 2022
19:08

Příjemné překvapení čekalo ve čtvrtek na exministryni obrany Vlastu Parkanovu. Současná šéfka resortu Jana Černochová (ODS) jí zaslala dopis, ve kterém se omlouvá za její deset let dlouhé trestní stíhání, ačkoliv s ním neměla nic společného. Své předchůdkyni poslala i kytici. Parkanovu vzkaz potěšil a oceňuje jej i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Černochové vzkázal, že za gesto smetá.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se 13. ledna rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání Parkanové i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně skončilo. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová i Staněk mohou po státu žádat odškodné za nezákonné stíhání.

Parkanová v lednu řekla, že vedle odškodného se bude domáhat omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů také Parkanové vrátil pokutu, kterou jí uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.

Omluvy se dnes Parkanová skutečně dočkala, a to od Černochové. „Tuto kauzu jsem vždy považovala a považuji za uměle vytvořenou a postup vyšetřovacích orgánů za hanebný,“ napsala současná ministryně obrany své předchůdkyni.

„Za tristní a nepřijatelné považuji také fakt, že soudní spor trval deset let, což je v životě člověka příliš dlouhé období na to, aby ustál nátlak, stres, medializaci, ale i finanční a materiální náklad,“ uvádí dále. K dopisu Černochová přiložila i kytici květin.

„Uvědomuji si tíhu a odpovědnost tohoto úřadu, jeho úskalí a nástrahy. O to víc s vámi soucítím. Pokud jste ani přes osobní neblahou zkušenost nezanevřela na resort obrany, bude mi ctí se příležitostně setkat,“ zakončuje dopis současná šéfka obrany.

„Přišel mi dopis… moc potěšil,“ reagovala Parkanová v příspěvku na facebooku, ve kterém dopis zveřejnila.

Radost necítí sama, gesto ocenil také Kalousek, který s exministryní zasedl ve vládě Mirka Topolánka (ODS) a u soudu v roce 2018 uvedl, že se s Parkanovou dlouhodobě přátelí. „Smekám, Jano (…) Moc si Tě za tohle krásné gesto vážím. A děkuji,“ vzkázal Černochové.

Stíhání Parkanové kritizoval v úterý i prezident Miloš Zeman. Označil ho za ostudu české justice. 

lopota1949 ( 23. ledna 2022 11:01 )

Černochovou ZAVŘÍT ZA VLEZ VRYT AMERICE pARKANOVOU kALOUSKA ZAVŘÍT ZA ROZKRÁDANÍ,KORUPCI.

Zdenek ( 21. ledna 2022 11:24 )

Neúspěšný pokus kauzu došetřit
Kauzu Vlasty Parkanové rozkrýval tehdejší Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, hlavním vyšetřovatelem byl dnešní ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří M a z á n e k. Soudkyně Markéta Binderová přitom v první reakci na obžalobu v září 2016 rozhodla, že kauza není způsobilá k projednání před soudem. Případ označila "za domněnky kriminalistů" a vrátila jim ho k došetření. Po stížnosti žalobce Jana K o ř á n a jí však Městský soud v Praze nařídil, aby v kauze nařídila hlavní líčení.

KDE JE M A Z A N E K ??!!??? KDE JE K O R A N a dali ??!!?? zase se budeme tvarit , ze za TO u r e d n i k nemuze ??!!??

Zdenek ( 21. ledna 2022 11:22 )

Zásadní pochybení žalobce
Soudkyně Binderová připustila, jakou zátěž muselo pro Parkanovou i Staňka představovat dlouholeté stíhání. V tomto ohledu píše přímo o "příkoří". "Jehož umocňování nepodloženým dovozováním motivů soud hodnotí jako zásadní pochybení, ke kterému zřejmě státní zástupce přikročil, aby podpořil své tvrzení o úmyslném zavinění obžalovaných," uvádí ve verdiktu.

Klíčem pro vypracování obžaloby byl znalecký posudek firmy American Appraisal. Právě její expertiza určila, že obchod byl o 818 milionů předražený. Jenže v hlavním líčení neobstála. Vyvrátila ji čtveřice posudků, které předložili Parkanová se Staňkem. Podle nich obvyklá cena vojenské techniky lišící se s ohledem na jedinečné požadavky každého jednoho kupujícího nelze určit.

Zdenek ( 21. ledna 2022 11:21 )

Skutek se nestal
Tehdejší protikorupční policie obvinila Parkanovou se Staňkem v červnu 2012, u Obvodního soudu pro Prahu 6 se začala kauza projednávat v květnu 2017. Konstrukce žalobce Kořána se před senátem soudkyně Markéty Binderové rozpadla. Podle ní strůjci údajně nevýhodného obchodu škodu nezpůsobili, vedle toho státní zástupce nedoložil ani jejich motiv. Soudkyně oba obžaloby nepravomocně zprostila.

"Škoda, která měla dle tvrzení obžaloby vzniknout České republice, nebyla prokázána. (…) S ohledem na výše uvedené je tedy nutné uzavřít, že skutek popsaný v obžalobě se nestal," zní jedna z hlavních pasáží osvobozujícího rozsudku, jejž má Aktuálně.cz k dispozici. Právě způsobená finanční ztráta je přitom nutnou podmínkou pro usvědčení z obou žalovaných deliktů.

Soudkyně Binderová zkritizovala žalobce Kořána kvůli tomu, že motivy Parkanové a Staňka k údajným zločinům dedukoval nepřípadným způsobem. Tehdejší ministryně podle něj chtěla snahou o dodání vojenských letadel získat sympatie premiéra Topolánka, který měl uvažovat o jejím odvolání. Staněk prý zase pomýšlel na zisk místa stálého ředitele sekce.

"Motivace obžalovaných, jak je dovozována ze skutkové věty obžaloby, je z pohledu soudu naprosto spekulativní a nevyplynula z žádného z provedených důkazů, zejména pak ze svědeckých výpovědí," uvedla v rozsudku soudkyně. Také podotkla, že jelikož motiv není pro určení trestní odpovědnosti v tomto případě nutný, státní zástupce se do takové úvahy vůbec neměl pouštět.

Zdenek ( 21. ledna 2022 11:17 )

2012 - Po několika neúspěšných kolech vyjednávání vyhlásily odbory stávkovou pohotovost, po jednání se zprostředkovatelem však byla stávka zažehnána.....

a cely rok oblbovak O K D - a jako vytez se objevil soudruh-StBak ANO2011 BABIS-Bures a jeho kolegove MLADEK a spol. ....

vykoupíme od Bakaly OKD, naznačil ministr Mládek. A toto k tomu řekli Babiš - OBLBOVAK od souruhu - rotoze veddeli , ze OKD ZAVROU !!!! - Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je stát připraven zvážit odkup firmy OKD, pokud by byla na prodej. Sdělil to po setkání se zástupci firmy NWR, která OKD vlastní. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale říká, že by to muselo být velice levné.Andrej Babiš pro deník Blesk uvedl, že je možné o koupi uvažovat. „Teoreticky je koupě OKD možná, pokud by to bylo ekonomicky výhodné a firma by byla oddlužená,“ řekl Babiš. OKD by pak prý nekoupil stát, ale spíše polostátní ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Severočeské doly. „Ale při stávajících výsledcích by to muselo být velice levné,“ dodal ministr financí...bla-bla a zase bla!!

v Dole Paskov byla těžba ukončena 31. března 2017 - Těžba v Dole Paskov skončila před dvěma lety, útlum pokračuje - 2019 - Společnost OKD příští týden na Karvinsku ukončí provoz ve dvou dolech. V úterý 23. února 2021 vyvezou horníci symbolický poslední vozík z Dolu Darkov a v sobotu 27. února 2021 z Dolu ČSA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa