Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko verbuje zdravotně postižené osoby. A Ukrajina tvrdí, že hrozí další mobilizace

Autor: DVL, swp, ČTK - 
21. ledna 2023
09:53

Rusko mobilizuje zdravotně postižené osoby z Ukrajiny, tvrdí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Údajně Rusové naverbovali obyvatele Horlivky v Doněcké oblasti. Mezi 30 lidmi, které zmobilizovali, byly i čtyři zdravotně postižené osoby, píše Newsweek.

„Po dvou dnech takzvaného výcviku na cvičišti Vostočnyj byli posláni k vojenské jednotce ruských okupačních sil,“ stojí ve sdělení Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny.

Informace přichází v době, kdy Ukrajina varovala, že ruský prezident Vladimir Putin se před novou ofenzívou chystá zmobilizovat až půl milionu nových vojáků. To by bylo mnohem více než při částečné mobilizaci, kterou Putin oznámil v září a jejímž cílem bylo posílit ruské síly o 300 000 rekrutů.

Dohady o ruské mobilizaci

Andrij Čerňak, mluvčí ukrajinského ministerstva obrany, řekl německému zpravodajskému kanálu T-Online, že mobilizační akce bude oznámena 15. ledna a nejvíce ovlivní ty v Moskvě a Petrohradu. K tomu nedošlo, nicméně dál se mluví o tom, že Rusko chystá utajovanou mobilizaci na Krymu, tvrdí vedení ukrajinské armády. V Sevastopolu začali povolávací rozkazy dostávat IT specialisté, muži pracující ve finančnictví a představitelé dalších profesí, kterým se doposud mobilizace vyhnula.

Kyjev již dříve varoval, že Rusko plánuje dřívější mobilizační akci, přičemž ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v novoročním poselství v ruštině uvedl, že 5. leden je možným datem, kdy bude návrh oznámen.

Putin vyzval k příměří po dobu 36 hodin o pravoslavných Vánocích, které ale Kyjev pravdivě označil za trik, který má umožnit přeskupení ruských sil. Bitvy pokračovaly i během prázdnin.

Moskva popírá

Ukrajina upravila datum mobilizace. Zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj pro The Guardian uvedl, že ruští branci budou součástí moskevských ofenziv na jaře a v létě na východě a jihu, například v Doněcké a Charkovské oblasti a možná i v Záporoží.

Skibickyj řekl, že Moskva „klade důraz na počty mužů a vybavení a doufá, že přemůže naši stranu“, ačkoli Rusko bude potřebovat asi dva měsíce na sestavení vojenských formací.

Rusko však popřelo, že by se připravovalo na další mobilizaci, přičemž Putin v prosinci prohlásil, že takový krok by byl „bezpředmětný“, protože na Ukrajinu byla poslána pouze polovina zmobilizovaných.

Ruský generálplukovník ve výslužbě a poslanec Dumy Andrej Guruljov také odmítl zprávy o novém návrhu. „Ne každý, kdo byl mobilizován dříve, byl poslán do bitvy,“ řekl ruským médiím.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Rok 2023 může být ještě náročnější, říká ekonomka. A popsala novinky, které nás čekají  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa