Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin si postěžoval: Situace v okupovaných regionech je podle něj složitá

Autor: ČTK, swp - 
11. ledna 2023
15:34

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že situace na ukrajinských územích, která Moskva prohlašuje za svá, je složitá. Členům vlády zároveň nařídil, aby řešili problémy tamních obyvatel. Rusko má podle něj všechny potřebné zdroje, napsala agentura Reuters.

„Situace v nových subjektech je složitá, na některých územích pokračují vojenské operace, zdaleka ne všude je obnoven mírový život a zajištěna bezpečnost lidí,“ prohlásil Putin během setkání se členy kabinetu. Vládě a úřadům podle ruské státní tiskové agentury TASS nařídil, aby do konce tohoto čtvrtletí vypracovali program na rozvoj „nových složek“ Ruské federace.

Rusko, které vojensky napadlo Ukrajinu loni 24. února, se v září pokusilo anektovat čtyři ukrajinské oblasti - Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou, které z části okupuje. Pokusu o zábor území předcházela Kremlem zinscenovaná hlasování o připojení regionů k Rusku. Většina zemí světa i OSN tento pokus odsoudily jako nelegální, hlasování se podle nich konala pod hlavněmi zbraní.

„V horizontu roku 2030 by měly dosáhnout celoruské úrovně, pokud jde o infrastrukturu, úroveň sociálních služeb a mnoho dalších parametrů kvality života,“ pronesl dnes šéf Kremlu.

Podle agentury Interfax rovněž mimo jiné slíbil vyřešit problémy se zásobováním ruské armády, včetně jednotek, které jsou zapojené do takzvané „speciální vojenské operace,“ jak Moskva nazývá svou vojenskou agresi vůči sousední zemi.

Šéf Kremlu rovněž chválil práci vlády a tvrdil, že se Rusko vyhnulo negativním scénářům, které mu předpovídali „protivníci“. „Nic z toho, co nám naši protivníci předpovídali, se nestalo,“ uvedl Putin zjevně s odkazem na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho vojenské agresi na Ukrajině.

Zároveň veřejně pokáral ministra obchodu a průmyslu Denise Manturova za „příliš dlouhou práci“ na objednávkách letadel v továrnách a nařídil mu kontrakty uzavřít do měsíce. Manturov mezitím řekl, že ruská společnost Aeroflot získá v rámci leasingu 60 letadel do roku 2025.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Video  Rok 2023 může být ještě náročnější, říká ekonomka. A popsala novinky, které nás čekají  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa