Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vítězství v Bachmutu je v nedohlednu a strategicky Rusové už prohráli, tvrdí exvelitel separatistů

Autor: DVL, swp - 
11. ledna 2023
05:00

Jednotky ruského prezidenta Vladimira Putina už možná prohrály svou klíčovou bitvu, myslí si bývalý velitel proruských separatistů v Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov. Se zprávou příšel týdeník Newsweek.

Putin nařídil svou „zvláštní vojenskou operaci“ na Ukrajině 24. února 2022. Boje pokračují více než 10 měsíců, protože Putinovy ​​jednotky bojují v bitvách o důležitá vítězství proti svému východoevropskému sousedovi, jehož obranné úsilí bylo posíleno vojenskou pomocí Západu.

Uprostřed ruských ztrát se boje soustřeďují na jihovýchod Ukrajiny ve městě Bachmut, které je již měsíce místem nejintenzivnějších bojů ve válce. Ruské jednotky v regionu vede soukromá vojenská jednotka Wagnerova skupina založená Putinovým spojencem Jevgenijem Prigožinem, která čelila obvinění z porušování lidských práv a útoků na civilisty.

O víkendu pokračovaly boje v Bachmutu, na jehož území se nacházejí doly obsahující suroviny jako sůl či sádrovec. Zdálo se, že Rusko má zisky v nedalekém Soledaru, přičemž ruští vojenští experti naznačují, že ukrajinští vojáci v Bachmutu by mohli čelit hrozbě obklíčení.

Přesto ani taktické vítězství v Bachmutu nemusí zvrátit vývoj války ve prospěch Kremlu, řekl Girkin, bývalý ruský velitel je rovněž známý svou rolí v ruské operaci na Krymu v roce 2014. V nedělním telegramu napsal, že Putinovy ​​jednotky již ve strategickém smyslu prohrály.

Vítězství v „nedohlednu“

Girkin uvedl, že ruské vítězství v Bachmutu je v „nedohlednu“ a předpovídá, že bude trvat nejméně další měsíc. I kdyby Rusko dosáhlo taktického vítězství, dodal, že by to stále byla strategická ztráta, naznačil totiž, že jiné cíle na Ukrajině by si zasluhovaly více pozornosti.

„A i když v něm naše jednotky takticky zvítězí, strategicky jsme již prohráli a znovu vrhli ty nejlepší síly a prostředky na „nehodný objekt“, napsal Girkin.

Dodal, že na nařízení invaze z velké části nese vinu Generální štáb ozbrojených sil Ruské federace, ale na vině je i Wagnerova skupina, která umožnila použití svých jednotek v tomto boji.

„Velitele, který nechá svými vojáky tak nešikovně a bezvýsledně plýtvat, nelze v žádném případě považovat za dobrého vojevůdce,“ napsal.

Jak konflikt pokračuje, napětí ohledně Bachmutu uvnitř ruského vedení vzrostlo. Podle Institutu pro studium války (ISW), think-tanku se sídlem v USA, se Wagnerova skupina snažila obvinit Ministerstvo obrany Ruska za pomalý postup v bitvě.

V rozhovoru s ruskými státními médii Prigožin údajně řekl, že vojáci Wagnerovy skupiny měli problém dostat se přes ukrajinské linie „kvůli nedostatečným obrněným vozidlům, munici a zásobám 100 mm granátů,“ uvedl ISW.

Video  Diplomat Jindrák: Putin je chladně kalkulující mašina. A jaká byla Zemanova první reakce na válku?  -  Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa