Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruští trestanci Prigožinovi nestačili. Wagnerovci rekrutují do bojů i vězně z Běloruska

Autor: DVL, swp - 
8. ledna 2023
10:40

Žoldnéřská Wagnerova skupina nabírá vězně i z Běloruska. Potvrzuje to zpráva, na kterou upozornil americký týdeník Newsweek. Bělorus byl mezi skupinou mužů, kteří od Wagnerovců zběhli.

Podle ruského informačního webu Donday vydalo ruské ministerstvo vnitra v regionu Rostov na Donu, který se nachází poblíž ukrajinských hranic, oznámení o „hledané“ šestici členů nechvalně známé Wagnerovy skupiny, kteří jsou obviněni z útěku mezi 21. a 22. prosincem ze školicího střediska v samozvané Luhanské lidové republice.

Mezi těmi, kteří utekli z výcvikového střediska, jsou tři uzbečtí státní příslušníci, kyrgyzský státní příslušník, ruský státní příslušník a Bělorus. „Všech šest je ozbrojených a nebezpečných,“ uvedl Donday, který citoval zdroj z policejních složek. 

Newsweek tuto zprávu nemohl potvrdit a obrátil se na běloruské úřady, aby se k nim vyjádřily.

Vyjádření Prigožina

Jevgenij Prigožin, odsouzený zločinec, ruský podnikatel a blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, který se v září 2022 prohlásil za zakladatele a majitele Wagnerovy skupiny, odpověděl na dotaz novináře o uprchlých Wagnerových bojovnících.

„Národní garda, policie a bezpečnostní služba Wagnerovy skupiny se zabývají dopadeními různých druhů ozbrojených lidí,“ řekl prostřednictvím tiskové služby společnosti Concord, kterou vlastní.

„Věřte mi, že na různých úrovních, počínaje Luhanskou lidovou republikou, Doněckou lidovou republikou a územím Ruska, je zadržováno mnoho padouchů, o kterých ani nemusíte vědět. Tak se dobře vyspěte,“ dodal.

Polovojenská skupina je silně zapojena do současných bojů na Ukrajině a pomáhala ruské armádě při anexi Krymu v roce 2014.

Ruský stát od roku 2014 opakovaně popíral její existenci a tvrdil, že žoldáci jsou podle ruských zákonů nezákonní a že soukromé vojenské bezpečnostní společnosti by podle jeho legislativy rovněž neměly povoleno nabízet služby mimo Rusko. Ale poté, co Putin 24. února napadl Ukrajinu, Rusko zahájilo proces legalizace soukromých vojenských společností.

Ačkoli Kreml stále oficiálně popírá jakékoli přímé spojení mezi Wagnerovou skupinou a státem, mnozí věří, že kampaně skupiny jsou koordinovány s ruským ministerstvem obrany.

Až 30 000 vězňů

Wagnerova skupina najímá bojovníky mimo jiné v ruských trestaneckých koloniích a nabízí jim zmírnění trestů a peníze výměnou za šest měsíců vojenské služby na Ukrajině.

Vladimir Osečkin, ruský lidskoprávní aktivista a vedoucí protikorupčního projektu Gulagu.net, skupiny pro práva vězňů, minulý týden Newsweeku řekl, že od 24. února bylo z vězení rekrutováno až 30 000 vězňů a následně byli rozmístěni po Ukrajině, z nichž více než 5 000 lidí bylo zabito v bojích a v táborech Wagnerovy skupiny.

Předpokládá se, že Osečkin má v ruském vězeňském systému rozsáhlou síť informátorů. V současné době je v exilu ve Francii.

Nábor pro válku na Ukrajině probíhá ve věznicích nejen v Rusku, ale také v některých zemích v Africe a v Turkmenistánu a Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a dokonce i Bělorusku, řekl Osečkin s odkazem na své zdroje.

„Máme informace, že běloruský vězeňský systém letos otevřel Prigožinovi a jeho kolegům dveře k náboru vězňů. Máme o tom listinu z 28. září. Jeden z běloruských ministrů spravedlnosti oznámil vězeňským zařízením, aby otevřeli dveře ruským osobám v čele s Prigožinem," uvedl aktivista.

Bělorusko, věrný spojenec Kremlu, se přímo nezapojilo do ukrajinského konfliktu. Ruská vojska však směla cvičit na běloruském území již před začátkem války.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Rok 2023 může být ještě náročnější, říká ekonomka. A popsala novinky, které nás čekají  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa