Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Některá těla jsou tak poničená, že je nezvládneme identifikovat, přiznal ukrajinský patolog

Autor: Darina Jíchová, swp - 
1. ledna 2023
17:16

Ruská válka na Ukrajině se vyžádala tisíce mrtvých – vojáků a civilistů. Rusové se často pokoušejí zamést stopy po svých zločinech a těla pohřbívají do masových hrobů, je pak na forenzních expertech a patolozích, aby identifikovali ostatky. Pozůstalí pak týdny, někdy i měsíce, čekají na to, zda mezi zabitými jsou i jejich milovaní. Něvědomost je asi to nejhorší, někteří v sobě totiž ještě živí naději, že jejich bližní přežili. V Charkovské oblasti pracuje na identifikaci ostatků Oleh Podorožnyj.

Reportéři stanice BBC měli možnost nahlédnout do jeho márnice, pach smrti byl nepředstavitelný. Na dvorku budovy je kontejner plný pytlů s ostatky civilistů z města Izjum, které bylo okupováno ruskými jednotkami. Mnohé ostatky jsou staré i několik měsíců. Pytle s nimi na sobě mají číslo a další detaily – většinou pár poznámek psaných černým fixem. Ostatky zhruba 146 osob byly nalezeny několik týdnů po osvobození obce v září, zatím však nebyly identifikovány.

V kontejneru jsou těla umístěna proto, že márnice doslova „praská ve všech“, je plná neidentifikovaných lidí, již zemřeli během ostřelování, či dalších ostatků z masových hrobů v Charkovské oblasti. „Počet těl, který tu v současnosti máme, je neuvěřitelně vysoký,“ připustil Podorožnyj, který působí při Charkovském úřadu forenzních specialistů. „Ostatky tu zůstanou, dokud neproběhne DNA testování,“ dodal.

Popsal, že kontejner je připojený na generátor, který má zajistit, že zůstanou v chladu a zabránit dalšímu rozkladu. Vzhledem k neustálým výpadkům proudu je to však složité. Izjum nabízí ochromující pohled na zkázu po ruské invazi. Trosky po domech, zbytky zdí pokreslené ruským válečným symbolem Z. Návrat rodin, které marně pátrají po příbuznch, vědí, že jejich bližní zemřeli, ale nemají žádná těla, jež by mohly pohřbít.

Tetjana chce najít aspoň „kousek“ své sestry

Místní policejní stanice byla srovnána se zemí, strážníci teď sídlí v umělecké škole, v jedné z učeben sbírají vzorky DNA, v další skladují důkazy o řádění okupantů. Lidé vcházejí samostatně a policisté pořizují stěry pro forezní laboratoř. DNA profily jsou pak přiřazovány k ostatkům v márnici. Na testování přišla i Tetjana Tabakinová, jen marně se brání vzlykům. Její sestra Iryna a synovec Jevhenij byli zabiti při bombardování jednoho z bytových bloků na počátku března. Skrývali se ve sklepech, mysleli si, že jsou v bezpečí.

Tetjana identifikovala Jevhenije podle tetování na ruce, sestru se ale najít nepodařilo. „Iru výbuch roztrhal na kusy, nemůžu najít ani jediný kousek,“ povzdechla si. „Jeden jediný kousek by stačil, abych je mohla pohřbít společně,“ podotkla zničená Ukrajinka.

Co ztěžuje identifikaci?

Ruská válka na Ukrajině způsobila, že miliony lidí opustily svou zemi, mezi nimi byli i forenzní specialisté. Tento fakt nyní komplikuje proces identifikace těl. „Zaučujeme nové lidi, ale teď máme jen 8 lidí a množství jejich práce je obrovské,“ vysvětlila pro BBC Viktorija Jonovová, která působí jako specialistka v laboratoři vytvářející genetické profily.

„Kromě personálního nedostatku problém představují výpadky proudu. Vysoce citlivá technika najednou přestane fungovat a my pak musíme proces opakovat od začátku,“ vysvětlila. „Jistě, máme generátor, jsou však i dny, kdy nemáme proud vůbec,“ přiblížila situaci Jonovová. Další komplikací je způsob, jakým lidé zemřeli: mnoho z nich utrpělo rozsáhlé popáleniny během ostřelování.

„U některých případů nezbyl téměř žádný genetický materiál k analýze,“ objasnil Podorožnyj s tím, že ne všechny zřejmě zvládnout identifikovat. „Posíláme expertům třeba fragmenty kostí, ale mnohdy z nich nejsou schopni odebrat dostatečně velký vzorek pro analýzu, proto je proces tak pomalý,“ přiznal patolog. Překážkou rychlé identifikace také je, že některé oběti momentálně nemají na Ukrajině příbuzné, tudíž není podle čeho zjistit jejich totožnost. Ukrajinská prokuratura vydala instrukce pro uprchlíky, jak poskytnout vzorky DNA ze zahraničí.

Lesní hroby

Neidifikované ostatky z Izjumi byly nalezeny v borovém lese na okraji města, pod prostými dřevěnými kříži. Dobrovolníci provedli exhumaci těl, jež byla následně převezena do Charkova. Podle policie někteří z nalezených zemřeli přirozenou smrtí, většina však při bombardování, 17 těl neslo jasné stopy po mučení, včetně známek, že měli svázené ruce a oprátku kolem krku. V Charkovské oblasti bylo prozatím exhumováno 899 ostatků.

„Je to těžké, nikdy jsme tolik těl neviděli. V průměru denně exhumujeme 10 ostatků,“ komentoval policejní vyšetřovatel Serhij Bolvinov. V týdnu jeho strážníci našli tělo muže zabitého kazitovou municí, žena ho pohřbila na zahradě. „Abych to vysvětlil, zločiny Rusů, na které nikdy nezapomene, musí být zdokumentovány a vyšetřeny,“ řekl k tomu, proč byl pohřbený Ukrajinec vyzvednut z hrobu.

Jen v Izjumi bylo objeveno 451 těl včetně 7 dětí, mělké hroby – evidentně vyhloubené v rychlosti – se nacházely v lesích. Ostatky nebyly v rakvích ani v pytlech. Na křížích nebyla jména, mnohdy tam bylo jen číslo, případně poznámka typu: Leninova třída 35/5, starý muž.

Básníkův pohřeb: Sláva Ukrajině

Tělo pod číslem 319 bylo nedávno identifikováno, DNA testy ukázaly, že jde o Volodymyra Vakulenka, dětského spisovatele a básníka. Devět měsíců po jeho smrti ho rodina konečně mohla pohřbít. Básníka v březnu zadrželi Rusové a vyslýchali ho, nakonec ho propustili. Jenže podle svědků hned druhý den si pro něj přišli další dva okupanti. „Křičel: Sláva Ukrajině, když ho odváděli,“ vypověděli lidé. Po vyzvednutí jeho ostatků v jeho hrobě zbyly dvě kulky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

„Jak jen mohli! Šakalové,“ plakala básníkova matka na pohřbu skloněná nad synovou rakví. „Bůh nám káže odpouštět, ale já jeho vrahů nikdy nikdy neodpustím,“ zavázala se Olena Ihnatěnková. „Budu žít v naději, že vyšetřovatelé najdou viníky a že jeho vrahové budou potrestáni. V této víře a pro tento sen budu žít,“ dodala Olena.

Pohřeb básníka Vakulenka. Pohřeb básníka Vakulenka. | ČTK/AP/Andrii Marienko

Synovi přátelé našli básníkův deník, který si vedl od počátku války a který ukryl dny před zatčením. Psal o svém strachu, byl prominentní ukrajinský vlastenec a žil v malé vesnici, kterou zrovna okupovali Rusové. „Je to tu nebezpečné, jsem obklíčen nepřítelem,“ zapsal si. Poslední poznámka je na kostičkovaném dopisním papíru a mluví o hejnu jeřábů: „V jejich cvrlikání jako bych slyšel: Všechno bude Ukrajina. Věřím ve vítězství.“

Dlouhé čekání

Z těl nalezených v Izjumi se zatím podařilo identifikovat jen 5 z nich pomocí DNA. Forenzní týmy přiznali, že některé ostatky jsou tak poničené, že pravděpodobně nikdy nebudou znát jejich totožnost. Pro pozůstalé jako Tetjana je čekání agonizující. Ukrajina vypověděla, že její soused pohřbil sedm členů rodiny, kteří zemřeli při stejném útoku jako její sestra a synovec. „Řekl, že teprve po jejich pohřbu mohl konečně spát, že se mu ulevilo, že už i oni v pokoji odpočívají. Chci prožít něco takové, uleví se mně i jim,“ zakončila.

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa