Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko chce v Moldavsku provést převrat? Temné varování Zelenského potvrdila prezidentka

Autor: ČTK, lig - 
13. února 2023
13:54

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v dnešním televizním projevu uvedla, že Rusko chce v zemi provést násilný převrat a odstranit současnou prozápadní vládní garnituru. Informovala o tom moldavská veřejnoprávní stanice Radio Moldova.

Podle Sanduové existují ruské plány na destabilizaci Moldavska již od loňského podzimu, svých cílů ale Rusové nedosáhli díky zákrokům moldavských bezpečnostních složek. Na podzim se Moskva soustředila na energetickou krizi, v této fázi se předpokládají násilné akce za účelem změny vlády v Kišiněvě, které se budou tvářit jako protesty, uvedla prezidentka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden uvedl, že Moskva plánuje v Moldavsku svrhnout demokratické zřízení. Podle Sanduové informace předané Ukrajinou nyní potvrdily moldavské úřady.

„Materiály získané od našich ukrajinských partnerů poskytují dobrou dokumentaci míst a logistických aspektů pro organizaci těchto podvratných aktivit. Rovněž plán zahrnuje využití osob ze zahraničí pro násilné akce,“ uvedla prezidentka, jmenovitě zmínila lidi z Ruska, Běloruska, Srbska a Černé Hory. Moskva podle ní rovněž počítá s pomocí proruské opozice v Moldavsku.

„Abychom tomuto scénáři zabránili, žádám všechny státní instituce, aby projevily maximální ostražitost,“ řekla Sanduová. Vyzvala také parlament, aby co nejdříve přijal zákony, které tajné službě a prokuratuře poskytnou účinnější nástroje pro zajištění bezpečnosti země.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo proruský separatistický region Podněstří.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

18:48
Dnes

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.

„Pro mě je Evropská unie více než jen spolek zemí, je to náš společný domov,“ zdůraznila von der Leyenová v rozhovoru se skupinou novinářů ze států, které do EU před 20 lety vstoupily. V roce 2004 se unie rozšířila o Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr a Maltu.

Vzhledem k dění v některých nových členských státech, například pokud jde o problémy s dodržováním pravidel právního státu v Maďarsku či svobody médií na Slovensku, se někdy objevuje tvrzení, že tyto země ještě nebyly na vstup do EU zralé a připravené. S tím dnes ale Ursula von der Leyenová nechtěla souhlasit.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj se vítá s evropskými lídry na summitu EU.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa