Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aplaus pro Zelenského v Bruselu: Orbán mu nezatleskal, Scholze musí k pomoci tlačit?

Autor: ČTK, simao, dp - 
9. února 2023
20:19

Volodymyrovi Zelenskému se v Bruselu dočkalo vřelého přijetí, ale našli se i tací, kteří ukrajinskému prezidentovi tleskat odmítali. Nebylo překvapivé, že se jednalo o maďarského preméra Viktora Orbána, který byl během společného focení Zelenského s unijními lídry postaven přímo za Zelenského. Další, kdo jen přihlížel, byl ve výrazném modrém obleku rumunský prezident Klaus Iohannis. Sám Zelenskyj se pak vyjádřil i k jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Před odpoledním setkáním s lídry promluvil dopoledne Zelenskyj k poslancům Evropského parlamentu. Během mimořádné plenární schůze prohlásil, že Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem moderního světa a svým nasazením brání i evropské hodnoty. Kreml využívá k válce miliony Rusů, jejichž život nemá pro Moskvu žádnou cenu; jsou pro něj jen těla, která jsou schopna chopit se zbraní, řekl Zelenskyj.

Summit v Bruselu: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přichází na family foto. Summit v Bruselu: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přichází na family foto. | Reuters

Šéfka EP Roberta Metsolaová jej ujistila, že místo Ukrajiny je v EU. „Vítejte v EU, vítejte doma,“ říkal předseda Evropské rady Charles Michel.

Při společném focení se však netvářili všichni směrem k Zelenskému tak vstřícně. Zamračený byl maďarský premiér Viktor Orbán. Spolu s ním při Zelenského příchodu na tradiční family foto netleskal ani rumunský prezident Iohannis. Povšiml si toho na twitteru unijní korespondent Jack Parrock.

Spokojený se Zelenského účastí na jednáních v Bruselu byl naopak český premiér Petr Fiala (ODS).

„To, že je ukrajinský prezident v Bruselu osobně, tak je to velká věc a je to důležitý symbol. My jsme za jeho osobní návštěvu rádi. Informoval nás také, jaká je aktuální situace v jeho zemi,“ uvedl Fiala pro české novináře.

A poznamenal k bilaterálnímu jednání, že se bavili o další pomoci Ukrajině. „Zelenskyj nám všem osobně poděkoval za dosavadní pomoc a sdělil nám, v jakých dalších konkrétních věcech můžeme Ukrajině pomoci,“ dodal Fiala.

Video  Fiala v Bruselu: Vyrazil i na bilaterální jednání se Zelenským.  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Scholze musí Zelenskyj do vojenské pomoci tlačit

Právě o pomoci pro Ukrajinu mluvil přitom Zelenskyj v rozhovoru, který dnes zveřejnil časopis Der Spiegel – a uvedl, že do vojenské pomoci Ukrajině musí tlačit německého kancléře Olafa Scholze. Dodal, že vztahy s Německem jsou střídavé. Berlínu však poděkoval za již uskutečněné dodávky zbraní, napsala agentura DPA.

„Musím ho tlačit do pomoci Ukrajině a neustále ho přesvědčovat, že pomoc není jen pro nás, ale pro Evropany,“ řekl o Scholzovi Zelenskyj. Podle něj se vztahy s Německem dostaly do obtížné fáze kvůli debatám o dodávkách moderních tanků.

Podle Zelenského jsou vztahy s Berlínem „střídavé, jednou dole a jednou nahoře“. Německé vládě poděkoval za již dodané zbraně. Například protivzdušný systém Iris-T podle Zelenského zachránil na Ukrajině mnoho životů. Německo po jednání se spojenci přislíbilo dodat Ukrajině 14 moderních tanků Leopard 2 a umožní jejich vývoz na Ukrajinu i dalším zemím.

Zelenskyj magazínu Der Spiegel také řekl, že nejjednodušším způsobem, jak ukončit válku, by bylo postoupit část ukrajinského území Rusku a vrátit Moskvě vliv nad Ukrajinou. To však Kyjev odmítá a žádá odchod ruských vojsk ze všech okupovaných území.

Video  Volodymyr Zelenskyj v Evropském parlamentu (9.2.2023)  - EP
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa