Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala jednal se Zelenským v Bruselu: Řešili dodávky přístrojů na výrobu energie na Ukrajinu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. února 2023
18:57
Autor: ČTK, simao, dp - 
9. února 2023
16:47

V průběhu války na Ukrajině se Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj viděli osobně již několikrát – Fiala byl jedním z prvních státníků, kdo se do Kyjeva vydal osobně, došlo i na výjezdní zasedání české vlády v ukrajinské metropoli. Nyní si rukama potřásli v Bruselu, kam se Zelenskyj vydal po návštěvě Londýna a Paříže. Fiala dnes se Zelenským mluvil o dodávkách přístrojů na výrobu energie na Ukrajinu i o účasti jeho země v některých unijních programech.

V Bruselu se dnes koná mimořádný summit, který se věnuje migraci, další pomoci Ukrajině či podpoře evropské ekonomiky.  Kvůli návštěvě hosta z Ukrajiny se zdrželo v Bruselu samotné jednání Rady EU.

Došlo totiž i na řadu bilaterálních jednání Volodymyra Zelenského – na Česko vyšla schůzka ve společnosti Estonska, Litvy, Lotyšska, Finska, Dánska a Slovenska. Bruselský server Politico tuto skupinu popisuje jako „hlasité podporovatele Ukrajiny“.

Vedle Petra Fialy (ODS) tak na jednání se Zelenským vyrazil i jeho slovenský protějšek Eduard Heger.

Ukrajinský vůdce v Bruselu uvedl, že slyšel od řady lídrů o „připravenosti poskytnout nám nutné zbraně a podporu, včetně letounů“. Doplnil, že i na odpoledních bilaterálních schůzkách je bude přesvědčovat k dodání stíhaček.

Česká republika je podle Fialy připravena Ukrajině nadále pomáhat ve vojenské oblasti a také s nahrazováním zdrojů energie a opravou energetické infrastruktury, kterou Rusko systematicky likviduje. Dalšími významnými body vzájemných rozhovorů jsou podle Fialy poválečná rekonstrukce Ukrajiny a podpora jejího členství v Evropské unii.

„Dveře do Evropské unie jsou otevřené a Ukrajina dělá rázné kroky kupředu,“ řekl Fiala. Ocenil pokrok v legislativních změnách, navzdory válečným podmínkám.

Zelenskyj podle českého premiéra evropským lídrům v Bruselu popsal aktuální dění na frontě ve válce vyprovokované Ruskem.

„Volodymyr Zelenskyj nám všem osobně poděkoval za dosavadní pomoc a sdělil nám v jakých dalších konkrétních věcech můžeme Ukrajině pomoci. A to, že je ukrajinský prezident v Bruselu osobně, tak je to velká věc a je to důležitý symbol. My jsme za jeho osobní návštěvu rádi. Informoval nás také jaká je aktuální situace v jeho zemi,“ řekl po schůzce Fiala.

Ukrajinská strana předala každé z partnerských zemí seznam vojenského materiálu, který by od ní uvítala a o kterém předpokládá, že ho daná země vlastní, sdělil ČTK diplomatický zdroj. Česko podle něj může poskytnout zhruba polovinu věcí ze seznamu.

„Česká republika je země, která výrazně od začátku války pomáhá Ukrajině a naši spojenci a přátele to vědí. Já nemohu podrobněji komentovat naši vojenskou pomoc, ale budeme nadále podporovat Ukrajinu. Důležité ale je také pomáhat v dalších oblastech, jako je energetika. Pro Ukrajinu je nyní důležité nahrazovat energii, která je nedostatkem, kdy Rusko likviduje její energetickou infrastrukturu. Druhá oblast je finanční podpora, aby stát mohl přežít,“ dodal ve svém komentáři pro novináře v Bruselu Fiala

11:00
Dnes

Občan Ruské federace musí zaplatit 300.000 korun za pokus o porušení mezinárodních sankcí. Ve prospěch České republiky propadne z jeho účtu v přepočtu 3,3 milionu korun. Rozhodl o tom dnes Okresní soud v Teplicích. Vladimíru Lichutinovi, který prohlásil vinu, uložil soud také zákaz podnikání v prodeji motorových vozidel na 20 měsíců. Muž se pokusil vyvézt před dvěma lety luxusní auta do Ruska. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si nechal lhůtu na podání odvolání.

10:31
Dnes

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v této zemi vznikly stovky firem vyrábějících zbraně a vojenskou techniku. Mnohé z nich ale mají problémy s financováním produkce a obávají se, že se mohou stát terčem zesilujících ruských raketových útoků. Jejich majitelé říkají, že do podniků investují vlastní peníze, aby přežily, a na vlastní náklady přesouvají výrobu, aby je nevypátrali Rusové. Na vládu naléhají, aby zakročila proti podle nich přebujelé byrokracii, která provází státní nákupy zbraní, napsala agentura Reuters.

9:54
Dnes
!

K 19 rokům vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil dnes Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Podle soudu loni v srpnu vylákal svou známou na procházku k řece, cestou ji spoutal, znásilnil, bodl a řízl ji do krku, pak ji svlékl, zabalil do igelitu, polil savem, shodil ze srázu a napůl zahrabal listím. Dívka předstírala, že je mrtvá, což jí zřejmě zachránilo život. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady.

Zobrazit celý online

Fiala byl v Kyjevě osobně v březnu 2022 a také v říjnu 2022. Poprvé to bylo spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a tehdejším slovinským předsedou vlády Janezem Janšou, podruhé na společném zasedání české a ukrajinské vlády

Zelenskyj se na svou evropskou tour vydal překvapivě ve středu, když zavítal do Londýna – sešel se tam s premiérem Rishim Sunakem, králem Karlem III. i členy parlamentu, kde rovněž žádal o dodávky bojových letounů. Poté zamířil do Paříže, a to nejen za Emmanuelem Macronem, ale také za německým kancléřem Olafem Scholzem.

Video  Fialova vláda v Kyjevě: Společné zasedání i setkání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

fido2 ( 17. října 2023 09:34 )

Opilí dělají v noci kravál. No alespoň vykoupí všechen alkohol.

fido2 ( 17. října 2023 09:32 )

Židé si přece musejí pomáhat, ale mohli by jít oba do Izraele. Tam už na ně čekají.

fido2 ( 17. října 2023 09:30 )

Ať se tam nastěhuje a ty přístroje jim může vyrábět.

Jirik-ta ( 11. února 2023 08:28 )

"Jako odepřít čtení knihy. Jakub Horák a dezinformace. Kdy zakázat, kdy ne" (PL)
"V důchodovém systému je několik jednoduchých parametrů:" nař. nestarat se o ukrajinu když nemám na důchody atd. Kdo se stará o cizí, často přichází o své.
"Neočkovaným důchodcům bych stopl penzi." prohlásil marketingový expert, Jakub Horák! (YOU)

Jirik-ta ( 10. února 2023 13:26 )

všechno né

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa