Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zámek Štiřín jako místo pro vládní „dýchánky“: Ministerstvo ho neprodá, ale chystá převod

Autor: ČTK, simao - 
9. února 2023
16:15

Ministerstvo zahraničí se pravděpodobně zbaví zámku Štiřín v Kamenici u Prahy. Ministr Jan Lipavský (Piráti) při dnešních sněmovních interpelacích řekl, že se areál nebude prodávat, ale chystá se jeho pře8019326:gallery:true:true:truevod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zámek nyní provozuje ministerská příspěvková organizace.

„Nevyužíváme dostatečně zámek Štiřín,“ uvedl Lipavský na dotaz poslankyně ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové. Ministerstvo podle něho dávalo ročně 30 až 40 milionů korun na investice v areálu i na činnosti, které podle něho nejsou z hlediska státu zásadní.

„Bavíme se o hotelové činnosti, o restaurační činnosti, o golfových hřištích, o kongresové turistice. Je možné, že v nějaké jiném režimu najdeme způsob, jak to provozovat, možná ne. To ale už nebude starostí ministerstva zahraničních věcí,“ řekl ministr. Jak podotkl, neví, zda by jiná ministerstva či státní úřady zámek využily.

Na zámku Štiřín zasedala na výjezdním zasedání jak Babišova předchozí vláda, tak i vláda současná pod velením Petra Fialy v dubnu 2022.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v odpovědi na další interpelaci Pokorné Jermanové řekl, že až se převod z ministerstva zahraničí dokončí, majetkový úřad podle zákona nabídne zámek jiným státním institucím.

„V případě, že to bude nepotřebný majetek, tak dojde k realizaci úplatného převodu. Zatím tak daleko nejsme,“ uvedl. Stanjura poznamenal, že nyní nezaznamenal zájem jiné státní organizace o Štiřín, tato informace ale nemusí být podle něho zcela přesná.

V minulosti se mluvilo několikrát o prodeji areálu, jenž zahrnuje i rybníky a park. Před zhruba deseti lety v době, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), se tyto úvahy objevovaly kvůli úsporným opatřením.

Privatizaci později navrhoval ještě jako ministr financí Andrej Babiš (ANO). Následně, když zastával funkci premiéra, od záměru ustoupil se zdůvodněním, že počet akcí pořádaných na Štiříně značně vzrostl, a je navíc otevřen celoročně veřejnosti.

Na konci předminulého volebního období Sněmovny nakonec nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

LuCo ( 9. února 2023 16:59 )

.. a následně nákup něčeho většího, kde by se mohla celá stále se rozšiřující vládní sebranka scházet,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa