Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda jmenovala zmocněnce pro obnovu Ukrajiny. A probrala změny u úložišť odpadu

Aktualizováno -
11. ledna 2023
18:28
Autor: ČTK, for - 
11. ledna 2023
08:19

Vytvořením funkce vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny či legislativou související s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu se na dnešním zasedání zabývala vláda. Ministři projednali i dvojici poslaneckých návrhů a vrátilise k návrhu na změnu legislativních pravidel a jednacího řádu kabinetu.

Co vláda schválila?

  • Kabinet zřídil funkci zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny a rozhodl i o personálním obsazení. Zmocněncem se stane Tomáš Kopečný. 
  • Vláda schválila návrh zákona o řízeních o hlubinném úložišti radioaktivního odpadu. Obce by měla mít větší práva, některé ale návrh kritizují. Nově se na úložišti musí shodnout vláda i Parlement.
  • Vláda posvětila návrh na postupný přechod internetových stránek státních orgánů na jednotnou doménu gov.cz.Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) to pomůže i bezpečnosti. 
  • Vláda prodloužila daňové úlevy na dary poskytnuté Ukrajině i na letošek. Uvolnila 6,96 miliardy korun na náhrady za ubytování uprchlíků.    

Zřízení funkce zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny navrhuje ministerstvo zahraničí. Podle dřívějších informací je kandidátem Tomáš Kopečný, který koncem roku odešel z funkce náměstka pro průmyslovou spolupráci na ministerstvu obrany.

Na tiskové konferenci informoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), že byl opravdu jmenován Kopecký. „Bude mít agendu, která se zaměří na koordinaci, ale nebude to agenda jediného ministra a proto je zmocněncem, aby rezorty propojoval,“ uvedl k tomu ministr. Nová funkce má podle české diplomacie nejen zajistit pomoc Ukrajině, ale také znásobit příležitosti pro české firmy a subjekty. Spadat bude pod rezort zahraničí.

České firmy mohou Ukrajině pomoci například v energetice, dopravě, obranném průmyslu nebo se zdravotnickými technologiemi, sdělil ČTK Kopečný.  „Rekonstrukce se bude týkat v podstatě všech průmyslových a ekonomických sektorů, protože ta destrukce je v mnoha místech Ukrajiny absolutní. Často nezbývá z normálního lidského života vůbec nic,“ uvedl Kopečný. 

Obce dostanou více práv u hlubinného úložiště

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svých návrzích stanovuje práva a lhůty pro obce v připravovaných řízeních o stanovení chráněného území pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech. Stát je připravuje kvůli snaze o urychlení stavby hlubinného úložiště v ČR. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) informoval na tiskové konferenci, že se například rozšiřují práva obcí. „Výběr finální lokality bude společným rozhodnutím vlády i parlamentu,“ dodal. 

Síkela během dotazů upřesnil, o čem se bavil s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Síkely se řešila třeba energetika. 

Kabinet podpořil návrh skupiny koaličních poslanců, aby se 12. říjen stal Dnem samizdatu. Nový významný den by připomínal vydávání tiskovin vlastním nákladem v totalitních režimech.  V tento den roku 1988 protestovala skupina 92 českých a slovenských vydavatelů samizdatů v dopise tehdejšímu komunistickému prezidentu Gustávu Husákovi proti uvěznění jednoho z nich, křesťanského aktivisty Ivana Polanského z Dubnice nad Váhom.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (4.1.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jiří Pochylý ( 6. července 2023 11:49 )

Jsou to všechno vlastizrádci včetně Babiše, který prosazuje pobyt Američanů na našem území, čímž z nás dělá území pro válku.

Když bude Amerika zalezlá za mořem, žádné války nebudou.

A když budou, snad je nás dost na to, abysme celá Evropa zvládla nějakého jednoho agresora.

Obávám se že když vyhraje Babiš, půjdou do vlády s ODS, bude potřeba jít volit Okamurovce a ti se musí spojit se všemi těmi, kteří jsou zatím mimo hru.

Dávají nám tady totalitu, takže zlatý Putin.

Jiří Pochylý ( 6. července 2023 11:31 )

Tak se k moci dostali lidi kteří budují Ukrajinu a to na náš úkor.

Nám berou a na Ukrajinu to hrnou.

Všechno má nějaký důvod a tak se každý zamyslete proč to dělají.

LuCo ( 20. ledna 2023 18:42 )

Korýtko ke korýtku a za chvíli máš farmu darmožroutů,,,,

hejhej ( 12. ledna 2023 09:59 )

jajas:
Další koryto - trafika.

nespokojeny ( 11. ledna 2023 20:44 )

DEMISI!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa