Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Utajený pokus o převrat v Kremlu: Řezník Kadyrov, Prigožin a Surovikin chtěli odstavit Putinova muže

Autor: ula - 
13. února 2023
05:00

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin, čečenský řezník a vůdce Ramzan Kadyrov a nyní již degradovaný generál Sergej Surovikin podle význameného ruského disidenta plánovali převrat. Chtěli se zbavit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, převzít kontrolu nad resortem, a převzít tak kontrolu nad konfliktem na Ukrajině.

Podle Vladimíra Osečkina, zakladatele skupiny http://Gulagu.net, Prigožin, Kadyrov a Surovikin loni na podzim vytvořili triumvirát a neúspěšně se pokusili převzít ruské ministerstvo obrany.

Osečkin uvedl, že „Prigožin měl zálusk na post prvního zástupce šéfa ministerstva obrany nebo na post ministra obrany. Kadyrov měl v plánu stát v čele Národní gardy.“ Surovikin se 8. října 2022 stal velitelem všech ruských sil na Ukrajině. Podle Osečkina se však o spiknutí dozvěděla ruská agentura pro vnitřní bezpečnost, FSB. Surovikin byl v lednu po pouhých třech měsících zbaven funkce hlavního velitele. Nahradil ho generál Valerij Gerasimov, který byl pravděpodobně považován za mnohem loajálnějšího režimu.

Video  Sergey Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení  - Videohub
Video se připravuje ...

„Prigožin používal různé nekalé postupy, jako je veřejné urážení generálů, což Surovikinovi udělalo medvědí službu,“ říká Osečkin. „Prigožin a Kadyrov se všemožně snažili demonstrovat svou blízkost k Putinovi, ale kromě občasných schůzek mezi Putinem a Kadyrovem se nic nedělo," dodal Osečkin s tím, že FSB již dlouhou dobu vede spis o Prigožinovi, který si v 80. letech odpykával trest vězení za násilné zločiny.

„A dokud bude existovat takový kompromitující materiál, nečeká na Prigožina žádná politická budoucnost,“ předpovídá Osečkin. 

Video  Šojgu na údajné návštěvě Ukrajiny: Hlášení od Surovikina a vyznamenání vojáků  - reprofoto Telegram
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa