Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putina rozzuřil nedostatek letadel: „Proč vyvádíš blbosti,“ hřímal na svého poslance

Autor: DVL, swp - 
16. ledna 2023
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin se rozzuřil kvůli probíhající válce na Ukrajině. Generál Ozbrojených sil Ruské federace Sergej Surovikin byl včera po pouhých třech měsících degradován hlavou státu. Byl nahrazen Valerijem Gerasimovem. Kromě toho Vladimir Putin také veřejně zostudil jednoho ze svých místopředsedů vlády kvůli tomu, že nedokázal obstarat vojenská a civilní letadla. Putin se ho ostře zeptal: „Proč vyvádíš blbosti?" Informoval o tom deník Daily Mail.

Vladimir Putin včera nařídil další změnu svého válečného kabinetu, když po pouhých třech měsících ve službě degradoval náčelníka svých sil na Ukrajině.

Generál Sergej Surovikin, který si vysloužil hrůzostrašnou přezdívku „generál Armagedon“ za použití brutální taktiky během ruské intervence v Sýrii, byl 8. října jmenován hlavním ruským vojenským velitelem. Putin však včera nahradil Surovikina generálem Valerijem Gerasimovem, náčelníkem ruského generálního štábu, kterého mnozí považovali za hlavního strůjce invaze. Kritici ho však již obvinili z vojenských neúspěchů Moskvy. 

Během videokonferenčního hovoru také ponížil jednoho ze svých místopředsedů vlády, opřel se do něj za to, že neobstaral civilní a vojenská letadla, a obvinil ho z „blbnutí“. 

Během krátké doby, kdy dohlížel na jednotky na Ukrajině, se Surovikin zasloužil o posílení koordinace a posílení kontroly. Ale také v listopadu oznámil ponižující stažení z Chersonu, což pravděpodobně vedlo k jeho odvolání.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že se „ukazuje vážnost situace". Formální vysvětlení ruského ministerstva obrany pro reorganizaci bylo, že je třeba rozšíření vojenských úkolů a potřeba „užší interakce mezi složkami armády“.

Gerasimov je vnímán jako loajální vůči Putinovi, nemá politické ambice a pravděpodobně se postaví na stranu Putina ve všech strategických rozhodnutích – což je pravděpodobně důvod jeho povýšení.

Rozzuřený Putin

Trapná degradace generála Armagedona přišla ve chvíli, kdy se Putin rozčílil kvůli kolabující ruské ekonomice a neúspěchu ve válce. Veřejně pak ponížil jednoho ze svých místopředsedů vlády.

Rozzlobený Putin se naštval na Denise Manturova na vládní videokonferenci za to, že nedokázal obstarat vojenská a civilní letadla.

Obvinil ho, že si hraje na blázna poté, co politik, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu odletěl přes Nový rok na dovolenou do země NATO, a sice do Turecka.

Video ukazuje, jak Putin prohlašuje: „Neexistují žádné smlouvy. Co mi chceš říct? Vím, že ve firmách nejsou žádné smlouvy, řekli mi to ředitelé. Proč doopravdy blbneš?“

Nešťastnému ministrovi řekl, že má jeden měsíc na vyřešení nepořádku, který vedl k nedostatku vojenských a civilních letadel zasažených západními sankcemi.

Putin zaútočil: „To vše musí být provedeno do měsíce, žádám vás, do měsíce... Copak nechápeme, v jakých podmínkách žijeme?“

Pokáraný Manturov sklonil hlavu.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa