Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zůstaly vám zbytky svíček po Vánocích? Spolek z Frýdecka pořádá sbírku vosku pro Ukrajinu!

Autor: rc, ČTK, swp - 
8. února 2023
18:09

Za pár dní to už bude rok, co Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině. Pomoci válkou zmítané zemi se snaží i Okrašlovací spolek Frýdlantu nad Ostravicí, který pořádá sbírku vosku! Ti, kteří se chtějí do sbírky zapojit, mohou přinést svíčky či úlomky vosku do vestibulu kostela sv. Bartoloměje.

Vánoční svátky jsou čas, kdy lidé nejen na adventním věnci zapalují svíčky, aby si zpříjemnili sváteční atmosféru. Právě zbytky svíček mohou pomoci lidem na Ukrajině. Na širokou veřejnost se proto obrátil Okrašlovací spolek Frýdlantu nad Ostravicí.

„Pokud vám po Vánocích zbyly zbytky svíček a zároveň byste rádi pomohli lidem a vojákům na Ukrajině zvládnout zimu, přineste svíčky a úlomky vosku do vestibulu (stále otevřený prost za hlavními dveřmi) kostela sv. Bartoloměje,“ stojí ve výzvě na Facebooku s tím, že darovaný vosk se přes faráře Lukáše Engelmanna dostane do Frýdku-Místku, odkud je dobrovolníci dopraví na Ukrajinu.

Na Ukrajině z vosku vyrobí zákopové svíce-svítidla, která dokážou vytopit menší místnosti či ohřejí zmrzlé ruce. „Pokud by se našlo více nadšenců, mohli bychom zkusit vyrábět svíce sami,“ stojí nadále v příspěvku.

Boje pokračují

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily za neděli 5. února ruské útoky poblíž 14 obcí ve východoukrajinské Doněcké oblasti, vyplývá z pravidelné ranní operační svodky ukrajinského generálního štábu. Ruská invazní armáda podle něj soustředí své úsilí především na útočné akce ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku.

20:30
Dnes

Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.

Sbírka, kterou podpořily též různé osobnosti, pokračuje. „Svou podporou jste dokázali, že Slovensko není zbabělé, právě naopak je odvážné a ochotné pomáhat,“ vzkázali organizátoři všem, kteří na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu přispěli.

20:10
Dnes

Ukrajinský voják z 65. oddílu odkrývá kulomet na tanku při přípravě na další operaci k obraně jejich pozic na frontě v Záporoží na Ukrajině.

19:30
Dnes

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva muže s německým a ruským občanstvím, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu dnes informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance. Ruská ambasáda v Berlíně označila případ za zjevnou provokaci s cílem rozdmýchat protiruské nálady.

Zobrazit celý online

Velení ukrajinské armády hlásí například odražení ruských útoků u Bachmutu nebo Marjinky. "Při bojích v oblasti Bachmutu naprosto chybí koordinace a součinnost mezi ruskými okupačními silami a členy takzvané Wagnerovy žoldnéřské skupiny," tvrdí ukrajinský generální štáb. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Video  Motivovat ke vstupu do armády má mladé Rusy Maryana Naumová.  - Twitter: Igor Suskho
Video se připravuje ...
4

Video se připravuje ...
Další videa