Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putin je směšný a obklopil se naprosto neschopnými veliteli, tvrdí bývalý ruský viceprezident

Autor: DVL, swp - 
5. února 2023
05:00

Bývalý viceprezident Ruské federace Alexandr Vladimirovič Ruckoj řekl, že vinou ruského prezidenta Vladimira Putina zemřely na frontě desítky vojáků. Prohlásil, že k válce na Ukrajině nemělo nikdy dojít, píše deník Daily Mail

Vladimir Putin je směšný a obklopil se naprosto neschopnými vojenskými náčelníky, prohlásil bývalý viceprezident Ruské federace Alexandr Vladimirovič Ruckoj z let 1991 až 1993. Dodal, že Putinovou vinou zemřely desítky tisíc ruských vojáků, kteří ve válce sloužili jako potrava pro děla.

Ruckoj řekl, že invaze na Ukrajinu neměla být nikdy zahájena. „Pokud ozbrojené síly nemají schopnost vést strategické útočné operace, pak je lepší se o to nepokoušet, zvláště mimo vaši zemi,“ utrousil Ruckoj.

„Vše, co se dnes děje, se vysvětluje tím, že naše ozbrojené síly nejsou schopny, zdůrazňuji, vést strategické útočné operace. Proč….? Už čtvrt století vedou ozbrojené síly neschopní, absolutně neschopní lidé. Výsledkem jsou krveprolití na Ukrajině, kde Rusko utrpělo ztráty, které jeden odhad uvádí na 175 000 za méně než rok,“ řekl Ruckoj.

„Pro naši zemi je to tragédie,“ pokračoval bývalý viceprezident, jediný muž, který kdy zastával tento post. „Je to tragédie, protože lidé umírají. Lidé umírají nesmyslně, ačkoli slogan zní 'Braňte Rusko'. Kde brání Rusko? Na co umírají…? Kdo má právo vzít otce jeho dětem? Kdo dal právo odebírat syny matkám a otcům? Nikdo….“

„Putin je směšný“

Odkázal na ruská tvrzení, že Británie stála za výbuchy v plynovodech Nord Stream pod Baltským mořem, vybudovaných k přepravě plynu na evropský trh. „Británie vyhodila do povětří plynovody Nord Stream v Baltském moři. A jaká je reakce? Nic. Prostě bla-bla-bla. Proč se toto děje? Protože z vojenského hlediska nemáme žádné strategické plánování. Prezident vyslovuje své záměry, které nejsou realizovány. Je směšný,“ rozčílil se Ruckoj. 

Putin se obklopil bezpečnostními aparátčíky a dalšími, kterým chybí vojenský výcvik a dovednosti, řekl Ruckoj.

Patří sem i ministr obrany Sergej Šojgu, který – přestože nyní zastává hodnost armádního generála – není profesionálním vojákem, ale politikem známým svou loajalitou vůči Putinovi, vysvětlil bývalý viceprezident. 

Jeho předchůdce, podnikatel s nábytkem, Anatolij Serdjukov byl „nějaký kaprál a nic víc“, který byl povýšen, protože jeho tehdejší manželka byla dcerou blízkého Putinova přítele.

Ruckoj dodal, že klíčoví lidé nikdy nic nenařídili ani nevedli. „Koho máme v Radě bezpečnosti Ruské federace? Ani jednoho člověka, který by sloužil v armádě, nebo který by měl vojenské vzdělání,“ uvedl.

„Nikdo - a teď tam sedí a rozhodují o provedení speciální vojenské operace. Rada bezpečnosti obrovské země a ani jeden člověk nemá vojenské zkušenosti. Ani jeden člověk.“

75letý Ruckoj poskytl rozhovor kanálu Kovalyov Principle na YouTube.

Třikrát sestřelen

Kdysi byl parlamentem země prohlášen za úřadujícího ruského prezidenta ve sporu s prezidentem Jelcinem. Ale Jelcin nahradil parlament a Ruckoj byl krátce uvězněn spolu s dalšími několika poslanci. 

Nacionalistický politik byl viceprezidentem v letech 1991-93 a to po skvělé kariéře v sovětské armádě, kde zastával hodnost generálmajora letectví. Byl třikrát sestřelen během sovětské okupace Afghánistánu, kde velel samostatnému leteckému útočnému pluku 40. armády.

Ruckoj se stal hrdinou Sovětského svazu v roce 1988. Později sloužil jako guvernér Kurské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, během Putinova prezidentství.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa