Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sankce si vybírají nečekanou daň. Ruské aerolinky hlásí rekordní počty nehod

Autor: DVL, swp - 
31. ledna 2023
18:30

Ruské aerolinky od Nového roku nahlásily rekordní počty velkých leteckých incidentů, celkem jich bylo 16. V roce 2022 bylo zaznamenáno více než 130 leteckých nehod, 28 z nich bylo havarijních. Dodávky západních náhradních dílů jsou totiž kvůli sankcím zakázány, informuje deník Daily Mail

Ruská civilní letadla utrpěla rekordní množství nehod od té doby, co západní sankce zabránily flotilám nakupovat základní díly. Od Nového roku bylo v 11cti ruských časových pásmech zaznamenáno ohromujících 16 leteckých incidentů.

Jen v pondělí došlo ke dvěma děsivým nehodám, jednou k havárii letadla An-2 v autonomní oblasti Něnec, při níž zahynuli dva lidé včetně pilota a čtyři přežili se zraněními, včetně dvou dětí. Druhým byl An-26, který nouzově přistál poté, co se jeho zadní podlaha při startu otevřela a vyděsila tak 25 lidí na palubě, kdy jim klobouky slétly z hlavy a zmizely zející dírou.

Dnes se Boeing 737-800 Nord Star se 116 cestujícími a 6ti člennou posádkou z nejasných důvodů zhroutil při pojíždění v Norilsku, sklouzl z dráhy a přerušil svůj start.

The Moscow Times uvedl, že ruské letectví zasáhla v minulém roce, kterému dominovala válka, „rekordní série nehod“.

28 havárií letadel

Země již měla špatné výsledky v oblasti letecké bezpečnosti, ale noviny Novye Izvestia napočítaly v roce 2022 více než 130 civilních a vojenských leteckých nehod, včetně asi 28 havárií letadel.

Dnes byly lety na jedno z nejvzdálenějších letišť světa v arktické vesnici Tiksi tento měsíc zastaveny kvůli nedostatku leteckého paliva. Lety jsou z Jakutska, regionálního hlavního města nejchladnějšího regionu světa Jakutska na Sibiři. Lety byly pozastaveny na leden, jak zní hlášení.

Mnoho letadel v ruských civilních flotilách jsou ve špatném stavu, protože dodávky západních náhradních dílů jsou kvůli sankcím zakázány, což způsobuje velké problémy s údržbou.

Putinovy ​​aerolinky si také nemohou pronajímat nebo kupovat nová letadla z EU nebo USA, což znamená, že zchátralá letadla nadále denně létají po Rusku. „Může dojít k vážným nehodám - je to jen otázka času,“ řekl anonymně analytik letectví.

6. ledna bylo letadlo Azur Air z Novosibirsku do Thajska nuceno vrátit se kvůli poškození čelního skla. Letadlo s 263 lidmi na palubě vzlétlo v 1:00 a vrátilo se až v 7:00. O den dříve závada klimatizace způsobila nouzové přistání letadla společnosti Utair a 8. ledna letadlo letecké společnosti Pobeda sjelo z ranveje a uvízlo v hlubokém sněhu a přerušilo start. Airbus A320 společnosti S7 Airlines nezvládl let z Bratska do Moskvy a po čtyřech hodinách letu nouzově přistál v Kazani kvůli velké poruše svého toaletního systému.

Častým je problém s podvozkem letadla, který je způsoben nedostatečným servisem.

V lednu ohlásily dva samostatné Boeingy 737 na letišti Vnukovo v Moskvě problémy s předním podvozkem. Airbus A320 společnosti S7 Airlines měl po přistání v Novosibirsku podobný problém, tentokrát způsobený přehřátím hydraulického systému.

Zhruba 80 letadel Boeing a Airbus v Rusku podstoupí deset ročních generálních oprav podvozku – což se normálním způsobem nestane, uvedl letecký kanál Aviatorshchina na Telegramu.

Rusko kvůli sankcím uvolňuje svá vlastní bezpečnostní pravidla, ale objevují se varování před „nárůstem incidentů souvisejících se selháním podvozku“.

Problémy, s nimiž se ruské aerolinky potýkají, jsou jasným znamením, že sankce mají – měsíce po uvalení – dopad na ekonomiku.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Rok 2023 může být ještě náročnější, říká ekonomka. A popsala novinky, které nás čekají  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa