Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ruští manželé spolu v restauraci mluvili o válce na Ukrajině: Zatkla je policie

Autor: rix, ČTK - 
4. února 2023
18:00

Večer jako ze zlého snu zažili ruští manželé Olesja a Alexej Ovčinnikovi. U večeře v restauraci v Krasnodaru je brutálně zadrželi policisté. Údajně se měli negativně vyjadřovat o ruské armádě a válce na Ukrajině. Podle bývalého spolupracovníka ruského prezidenta je tento případ důkazem toho, že Rusko směřuje k totalitě.

Policii do restaurace přivolal majitel podniku, napsal regionální informační server. Manželé popsali, že je policisté drželi se spoutanýma rukama asi hodinu na podlaze, načež je odvezli k výslechu. Tam se dozvěděli, že jejich zadržení souvisí s protiválečnými výroky.

Ještě před odvedením dala Olesja Ovčinnikovová znovu jasně najevo, co si o válce myslí. „Sláva Ukrajině,“ křičela na zasahující policisty, než ji spoutanou odvedli. „Nebudu mlčet,“ upozornila je. Policistům vyčítala, že se za takové chování nestydí.

Video  Ruští policisté zatkli pár za vyjadřování se o válce na Ukrajině.  - Twitter
Video se připravuje ...

„Tvoje máma na tebe bude hrdá,“ vykřikla do tváře jednomu z nich. „Vidím ti ve tváři, jak se stydíš,“ řekla mu. S oběma policie sepsala protokol o výtržnictví, se ženou, kterou posléze propustila, také protokol o takzvané diskreditaci ruské armády s tím, že ho soud přezkoumá později.

Diskreditace ruské armády, tedy šíření informací, které se odchylují od oficiálního moskevského výkladu války na Ukrajině, je v Rusku považována za trestný čin. Propuštění ženy zřejmě souvisí s tím, že je matkou malého dítěte. Oběma i tak hrozí v nejhorším případě až pětileté vězení.

Putinův bývalý autor projevů Abbas Gallyamov podle deníku Daily Mail řekl, že epizoda byla důkazem toho, že Rusko se propadá do totality. „Za totality jsou trestná i slova vyslovená v osobním rozhovoru, která nejsou určena pro uši jiných lidí. Rusko směřuje k totalitě,“ nebral si servítky.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa