Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevěsta ISIS Begúmová „hvězdou“ podcastu: „Nejsem špatný člověk.“ BBC to za rozhovor schytala

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2023
10:15

Příběh Šamimy Begúmové (23), která jako školačka s dalšími kamarádkami utekla do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu, na sebe poutá pozornost už řadu let. Begúmová usiluje o návrat domů, mezitím žije v uprchlickém táboře. Už dávno odhodila nikáb, obléká se v „západním stylu“ a nyní se stala „hvězdou“ podcastu stanice BBC. Za to se ale na BBC snesla i vlna kritiky, že někomu takovému dává prostor.

Přes Turecko do Sýrie utekla z Británie v roce 2015, o 4 roky později vypátrali novináři Begúmovou v jednom ze syrských uprchlických táborů, tehdy těhotná dívka tak měla možnost skrze tisk požádat o návrat do Británie. Britská vláda ale byla proti a odebrala jí občanství, následně jednala o tom, zda by se do země mohl vrátit alespoň její novorozený syn, než se politici dohodli, dítě zemřelo na plicní infekci. Begúmová porodila 3 děti, všechny zemřely v raném věku.

Dívka se o občanství a možný návrat soudí, podle únorového rozsudku se do země vrátit nesmí, protože představuje bezpečnostní risk. Její právníci se proti tomuto rozhodnutí odvolali. Begúmová tak svůj boj o návrat domů nevzdává. Nicméně britskou veřejnost pobouřily hlavně výroky z jejích prvních interview v roce 2019, kdy se dokonce nechala slyšet, že popravy západních zajatců se daly tolerovat. Podle Britů neprojevila dostatečnou lítost nad svými činy a zapojením do chodu ISIS. Begúmová totiž měla pomáhat se šitím vest pro sebevražedné atentátníky.

V průběhu posledních 3 let se ale její výpovědi začaly měnit, zřekla se ideologie ISIS. V podcastu BBC The Shamima Begum Story veřejně přijala, že se přidala k teroristické skupině a prohlásila, že „chápe hněv veřejnosti“. Mluvila o tom, jak ji členové ISIS „krmili“ instrukcemi, jak „správně utéct z Británie“, podotkla, že však měla i vlastní plány.

„Nejsem špatný člověk.“

Vyjevila rovněž, jak se jí ulevilo, když se jim podařilo dostat z Británie. Přiznala, že očekávala, že se nikdy nevrátí. „Vím, jak mě teď veřejnost vidí, jako nebezpečí a potenciální risk pro jejich bezpečí a jejich způsob života,“ vysvětlila. „Ale nejsem ta, za kterou mě mají. Nejsem špatný člověk,“ zdůraznila. Případy „nevěst ISIS“, které utekly do Sýrie, jsou velmi problematické, hlavně jejich repatriace do původní země, kauza Begúmové je v současnosti asi nejznámější.

„Jsem víc než jen ISIS a jsem i víc, než čím jsem si prošla. Ale ano, hněvu veřejnosti rozumím,“ podotkla a vymezila se proti obrazu, jakým je prezentována v médiích. „Myslím však, že ten hněv není zaměřen konkrétně proti mně, ale proti ISIS, a když přemýšlí o ISIS, vybaví se jim moje tvář, protože jsem tak často v médiích,“ dodala Begúmová. Bývalý ministr školství Tim Loughton řekl, že dodnes není jasné, proč se Begúmová přidala k ISIS, ani jaké jeho složky jí vymyly mozek.

Podle Loughtona měla sympatie společnosti v roce 2015, ale nyní se to otočilo. „Lidé ji podezřívají, že svůj přerod od zahalené muslimky v Evropanku jen předstírá,“ komentoval. „Spoustu lidí se domnívá, že jí jako Británie nic nedlužíme a že zavařila sama sobě,“ uvedl pro BBC Loughton.

K přesunu z Británie do Turecka a pak do Sýrie dostala sice instrukce od členů ISIS, nicméně společně s dvěma spolužačkami, které se k ní připojily, podnikly dívky vlastní „výzkum“. Na rozdíl od Begúmové její spolužačky neměly takové štěstí, smrt jedné z nich byla oficiálně potvrzena, u další dívky se rovněž předpokládá, že v Sýrii zemřela.

Na cestu si vzala čokoládu

„Měly jsme pokyny od nich včetně toho, co použít jako krycí příběh odjezdu. Samy jsme ale hledaly informace na internetu, třeba kolik stojí cesta, učily jsme se trochu turecky,“ vylíčila. Právník zastupující rodiny třech dívek Tasnime Akundží doplnil, že v jejich pokojích byly nalezené různé účtenky, zprávy a další věci související s přípravou na útěk.

Například u Begúmové doma objevili soupis věcí – něco jako nákupní seznam, které budou potřebovat na cestu do chalífátu. „Telefon – 2032 korun, ponožky – 108 korun, taxi – 2709 korun,“ stálo na papíře. Begúmová však popírá, že by seznam byl její, podle ní patřil jedné ze spolužaček. „Snažily jsme se nezanechat žádné stopy, jedna z nás byla prostě hloupá,“ reagovala. Cestovaly na lehko, ale obsah zavazadla odpovídal jejich věku. Begumová přiznala, že si vezla čokoládu, o níž věděla, že ji v Sýrii nesežene. Utíkala tak s 30 tabulkami mátové Aero čokolády.

ivana kollerova ( 12. února 2023 11:44 )

nepochazi z Holandsks, ale z Bangladese. a tam ji taky nechteji. a protoze ma dvoji obcanstvi, tak ji ho britove mohli vzit. ted ma jen to bangladesske. vybrala si, tak at si to uzije az do konce.

Rooza ( 12. února 2023 10:36 )

Tahleta vražed kině se narodila v Holandsku, její rodiče jsou půl napůl z Holandska a Afriky, do Británie přišli když jí bylo 10. Británie jí dala zadarmo vzdělání, zdravotní péči ap a ona na oplátku se rozhodla likvidovat tento západní svět. Její rodiče v UK už taky nežijí, takže z jakého důvodu se snaží dostat tam, odkud nejen "utekla", ale i žila nejkratší dobu svého života a nemá v zemi ani žádné kořeny? Toť záhada. A proč z ní média udělala trpící chudinku aka mediální hvězdu toť druhá záhada. Ať s chnije tam kde je. Je to obyčejná tero ristka.

lucie13 ( 11. února 2023 10:50 )

Ať si zůstane ve své domovině a do Evropy se za sociálními dávkami nevrací, mrcha jedna.

Zobrazit celou diskusi