Od poslední knihy ze série o Harrym Potterovi prý ještě nikdy nebylo tak přísné zabezpečení kolem žádného jiného románu. Jak se blíží oficiální datum vydání memoárů vévody ze Sussexu, dochází ke stejným opatřením, jako když se před 16 lety chystal do knihkupectví román Harry Potter a Relikvie smrti spisovatelky J. K. Rowlingové (57). Tehdy vydavatelé utratili miliony liber ve snaze zabránit úniku zápletky, než se román o mladém kouzelníkovi dostal do rukou nadšených čtenářů.

A tento týden prý v Anglii probíhá dosti podobná obrovská logistická operace i kolem životopisu prince Harryho, který dostal ublíženecký název Spare – tedy Náhradník. Rusovlasý vévoda a vydavatelé Penguin Random House také vynakládají velké úsilí, aby zajistili, že bude příští úterý publikován ve světě, aniž by se cokoliv z něj dostalo ven dříve. Kniha jako taková se dostane do prodeje britských knihkupectvích v úterý ráno, zatímco zájemci o e-knihu si ji budou moct stáhnout na Kindle už krátce po půlnoci. 

Spare má obrovský náklad a vychází hned v 16 jazycích včetně čínštiny, finštiny, maďarštiny, španělštiny a portugalštiny. Teoreticky ale nikdo, v žádné zemi po celém světě, nebude mít možnost získat ranou kopii. Ačkoli je oficiální datum vydání 10. ledna, čtenáři v Austrálii, která je o 11 hodin před Velkou Británií, by měli dostat své kopie knihy až 11. ledna. Oproti tomu ve Spojených státech, které jsou pět až osm hodin za Británií, bude kniha již v pondělí 9. ledna večer.

Očekává se, že Harryho kniha bude opět plná útoků na královskou rodinu. Zatímco král Karel III. (74) má být ušetřen nejhoršího vévodova hněvu, kniha se údajně zaměří na jiné Harryho příbuzné. Bude se totiž týkat jeho neshod s bratrem, princem Williamem (40). Na 416 stranách nebude ušetřena ani následníkova manželka, princezna Catherine (40). Spare totiž Penguin Random House charakterizuje „syrovou, neochvějnou upřímností“

Video
Video se připravuje ...

Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu. Petr Macek

A ani po vydání knihy nebudou mít britští monarchové od Harryho a jeho paní Meghan Markleové (41), někdejší hvězdičky seriálu Kravaťáci, pokoj. Šušká se, že Sussexové podepsali s vydavatelským gigantem smlouvu hned o čtyřech knihách v hodnotě 20 milionů dolarů (453,4 milionů korun). Je přitom velký paradox, že Harry s Meghan „utekli“ do USA v touze, aby jim dala média pokoj a žili si v klidu své životy... a přitom od té doby média sami hojně a s gustem zásobují.

Fotogalerie
72 fotografií