Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě nevěsty ISIS i se 13 dětmi se vrátily do Španělska: Ženám hrozí vězení

Autor: ČTK - 
10. ledna 2023
15:50

Do Španělska v pondělí večer repatriovali ze Sýrie dvě manželky bývalých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Tyto dvě Španělky, které se do vlasti vrátily se 13 dětmi, jsou podezřelé ze spolupráce s teroristickou organizací, za což jim hrozí až pět let vězení. Ženy tvrdí, že jsou nevinné a že jely za svými manželi, aniž věděly, k jaké organizaci patří. Hájí se také tím, že se nepodílely na bojích ani teroristických činech, informují španělská média.

Yolanda Martínezová přiletěla ze Sýrie se čtyřmi dětmi, její manžel zůstává v syrském vězení. Luna Fernándezová, která přicestovala s devíti dětmi, je vdova. Její manžel, člen ISIS, zemřel v bojích v Sýrii. Obě ženy jsou nyní ve vazbě a zřejmě ve středu by měly předstoupit v Madridu před soud, jenž se zabývá závažnými trestnými činy, jako je terorismus. Jejich dětí se ujaly sociální úřady a v budoucnu by mohly být svěřeny do péče rodinám těchto dvou Španělek, které už tři roky vedly právní a mediální bitvu za návrat svých příbuzných ze Sýrie.

Obě ženy, s jejichž repatriací pomohly španělské vládě Spojené státy, byly dosud v táboře Rúdž na severovýchodě Sýrie, který je stejně jako další tábor Al-Húl pod správou syrských kurdských milicí. V obou je nyní kolem 56 000 lidí, valná většina jsou ženy a děti bývalých bojovníků ISIS. Zhruba polovina z nich jsou Iráčané, je tam také asi 18 000 Syřanů, z nichž několik tisíc jich má ještě druhé občanství. Pobývá tam i mnoho občanů evropských zemí.

Západní země dlouho odmítaly své občany z těchto táborů přijmout z bezpečnostních důvodů, obávaly se, že se dospělí nevzdali radikálních postojů a budou je šířit po návratu do Evropy. Po nátlaku médií a humanitárních organizací tempo repatriací zrychlilo a loni bylo dosud nejvyšší. Zatímco v roce 2020 bylo repatriováno 281 osob, rok nato to bylo 324 lidí a loni více než pět set. Loni se ze Sýrie vrátilo nejvíce žen a dětí do Francie (100), přes 50 jich repatriovali do Německa.

Radikálové z ISIS začali v roce 2014 zabírat rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii a na dobytých územích pak násilím prosazovali svůj přísný výklad islámského práva šaría. V jisté době ovládali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku. K jejich rozmachu přispěla občanská válka v Sýrii. V Iráku byl Islámský stát územně poražen v roce 2017, v Sýrii v březnu 2019. V obou zemích má ale stále má menší buňky, které nadále páchají útoky. Odnože IS působí i v dalších státech, atentáty provádějí například v Afghánistánu či v některých afrických zemích.

eiben ( 10. ledna 2023 21:13 )

jak tam byla dlouho, ze porodila 9 decek?

ivana kollerova ( 10. ledna 2023 19:08 )

az 5 let. to je mazec. ale nedelam si iluze o zdejsim soudnictvi.

Zobrazit celou diskusi