Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Oblíbené letovisko Krym: Po anexi Rusové divoce skupovali nemovitosti, s válkou přišel krach

Autor: mav, swp - 
10. ledna 2023
05:00

Poloostrov Krym byl za sovětských časů oblíbenou lázeňskou a dovolenkovou destinací. Po ruské anexi roku 2014 lákal nové obyvatele i turisty z Ruska, což znamenalo realitní boom a setrvalé zdražování domů a bytů. Po pár měsících „speciální vojenské operace“ na Ukrajině se však trend obrátil, Rusové prchají a majetků se zbavují pod cenou.

Podle Tamily Taševové, stálé zástupkyně ukrajinského prezidenta pro Krym, teď na „dočasně okupovaném území“ bydlí 500-800 tisíc Rusů. A spousty dalších tam jezdily na dovolenou, mnozí si tam kupovali dači a letní byty i jako investice. Podle některých odhadů rostly až do začátku loňského roku ceny nemovitostí zhruba o 60 procent ročně, píše server Rádia Svobodná Evropa (RFE).

Ještě v květnu byla průměrná cena v novostavbě v Sevastopolu 207 300 rublů za metr čtvereční (66 tisíc Kč), v prosinci už spadla na 147 500, o 29 procent. Pro srovnání, v Moskvě se nové byty roku 2021 prodávaly průměrně za 411 tisíc rublů (130 tisíc Kč) za metr čtvereční, jak uvádí agentura AK&M; tedy o něco levněji než v Praze.

Na Krymu se ještě loni, za války, docela dobře prodávaly nové nemovitosti, byť proti minulým letům nešlo o tak výrazný boom. Ale když se vezme trh celkově i se starými, tak objem prodejů obytných nemovitostí zažil od června 2021 do června 2022 pokles o 72 procent. A jejich ceny klesly za rok 2022 o 9,9 %, zatímco v celém Rusku zdražily o pětinu, informovala agentura RIA Novosti před Vánoci. Ještě větší pokles, o 13,9 %, zaznamenal Krasnodarský kraj, na druhém břehu Kerčského průlivu a Azovského moře.

Prodejci nezřídka sleví ještě pětinu proti deklarované ceně, hlavně, aby se riskantního majetku zbavili, říká realitní makléřka Natalja Massalská ze Sevastopolu. Podle Dmitrije Žideljova, předsedy Krymského cechu realitních makléřů, se cena propadne i o polovinu, než se dohoda uzavře. Týká se to jak levných bytů, tak opulentních dač, kterých je na Krymu spousta. 

„Vnější poptávka je pryč, dříve z většiny diktovala jak ceny, tak objemy prodejů,“ cituje RFE Ilju Pičujeva z agentury Analytical Corporate Group. O letní sídla na Krymu teď prakticky nikdo nestojí - Ukrajinci občas ostřelují základny na území, které (v souladu s míněním většiny světa) považují nadále za své. Kouř byl vidět i na plážích, rekreanti pak v panice prchali z Krymu zpátky do Ruska.

Po záhadném útoku se omezil i provoz na poškozeném Kerčském mostě, snadné není ani zásobování po pevnině přes Mariupol. A hned začátkem „speciální vojenské operace“ se uzavřelo i letiště v hlavním městě Krymu Simferopolu.

„Ne každý je ochoten pořizovat nemovitost na dálku a přijet se na stavbu podívat je teď problém, když nelétají letadla,“ konstatuje Irina Romanovová, marketingová ředitelka jednoho z rezortů u Jalty. „Prodeje apartmánů v našem komplexu byly přes rok docela aktivní, až do podzimu. Ale od října se poptávka prakticky zastavila. Mnozí zákazníci, kteří se chystali na koupi před koncem roku, se rozhodli počkat a odložili své plány až za Nový rok, ba na jaro.“

A kdo ví, jestli nebudou čekat ještě déle či zda se vůbec dočkají. Výsledek konfliktu na Ukrajině teď těžko předjímat. Každopádně pokud zvítězí Ukrajina natolik úspěšně, že si zpět vezme i Krym, mají noví ruští majitelé smůlu.

„Všichni občané Ruské federace, kteří nelegálně přišli na dočasně okupované území Krym, v rozporu s migrační legislativou a nařízeními o překračování hranic, musejí odejít, až bude území osvobozeno, vně ukrajinských hranic, včetně Krymu, neboť tam přetrvávají nelegálně,“ uvedla Taševová pro Ukrinform. Dřívější obyvatelé, kteří si po anexi vyzvedli ruský pas, zůstat mohou, uvedl Ihor Ponočevnyj, nebudou žalováni za kolaboraci. Soudy však prý budou řešit každý jeden případ prodeje nemovitostí.

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa